Kaikki kylmälaitteet menivät vaihtoon

Stockmannin Herkun remontissa vajaat kymmenen vuotta vanhat kylmälaitteet vaihdettiin kokonaan uusiin. Keskeinen syy tähän oli F-kaasuasetus.

Teksti Matti Remes   Kuvat Kapina Oy

HOK-Elanto teki Helsingin keskustan Stockmann Herkussa täysremontin. Samalla koko kylmätekniikka vaihdettiin uusiin laitteisiin. ”F-kaasuasetus ja kylmäaineiden hinnannousu olivat keskeiset ajurit täydelliselle uudistukselle”, HOK-Elannon projektijohtaja Jaakko Niemi perustelee.

Herkku on rakennettu nykyisiin tiloihinsa vajaat kymmenen vuotta sitten. Niemi sanoo, että vielä pitkää teknistä käyttöikää omaavien kylmälaitosten romuttaminen teki kipeää. ”Huolellisen analyysin jälkeen päädyimme kuitenkin siihen, että parempaa hetkeä uudistamiseen ei tule.”

Myymälän kylmäjärjestelmä käsitti aiemmin seitsemän erillistä keskuskoneistoa. Ne korvattiin kolmella uudella CO2-boosterkoneistolla, yhteisteholtaan 430kW kylmäkalusteille ja 80kW pakasteille. ”F-kaasuasetuksen alaisia kylmäaineita ei ole käytössä jatkossa lainkaan”, Niemi toteaa.

Asennustöissä riitti haasteita

Kylmälaitokset sijaitsevat kellarikerroksen teknisissä tiloissa Herkun alapuolella. Rajalliset tilat toivat omat haasteensa asennustöille ja laitteiden kuljetukselle. ”Yksi tila oli niin ahdas, että ensin oli purettava vanhat kylmäkoneistot kokonaan pois ennen kuin uusi saatiin sisälle. Yksi kylmäkonehuone taas jouduttiin rakentamaan kokonaan uuteen paikkaan. Vain yhdessä konehuoneessa oli juuri ja juuri niin paljon tilaa, että sinne saatiin uusi koneisto vanhojen rinnalle.”

Kohteen kylmätekniikan suunnittelusta vastasi Matti Eerikäinen SOK Kiinteistöässästä.
Kahden kylmälaitoksen alueella urakoinnin hoiti Kylmä-2000 Oy ja yhden VP Euroref Oy. Molemmat yritykset vastasivat myös oman vastuualueensa kylmätekniikan sähkötöistä. Kylmäkoneistot tulivat Viessmann Kylmäjärjestelmät Oy:ltä, jonka kanssa HOK-Elannolla on vuosisopimus kylmäkoneikkojen ja -automatiikan toimituksesta.

Urakka läpi rivakassa aikataulussa

Niemi on tehnyt 30 vuotta myymäläremontteja, ja Herkun uudistaminen on hänen pitkän uransa toistaiseksi vaativin tehtävä. ”Uusi myymäläkonsepti on S-ryhmässä ja ´koko maailmassa´ täysin uniikki. Yhdessä erittäin kiihkeän aikataulun kanssa tämä tarkoitti, ettei normaaliin käytännön pilotointiin ollut mahdollisuuksia. Asiat jouduttiin viemään luonnoksista suoraan käytäntöön.”

Niemen mukaan tämä aiheutti luonnollisesti myös kylmätöihin joitakin muutoksia ja täydennyksiä. ”Projektiryhmä konseptisuunnittelusta myymälä- ja sisustussuunnittelun kautta talo- ja kylmätekniikkaan on suuri, mutta hyvän yhteistyön ansiosta onnistuimme varsin hyvin. Siitä kiitos kaikille mukana olleille!”

Kohde sijoittuu Helsingin keskustan arvokiinteistöön, jossa talotekniikka ja logistiikka asettavat omat rajoitteensa. ”Itse asiassa Herkun tilat sijaitsevat useiden kiinteistöyhtiöiden alueella, mikä lisäsi vähän myös hallinnollisia tehtäviä.”

Tulitöissä oli oltava erityisen huolellinen. Niemen mukaan kiihkeimpään aikaan työmaalla toimi 11 tulityövartijaa kylmäasentajien kanssa kolmessa vuorossa.

Nopea aikataulun ohella suurin haaste oli ja se, että Herkku oli pidettävä auki asiakkaille koko remontin ajan. ”Jos oli haasteellista muutostöiden tekijöillä, niin kovin helppoa ei ollut henkilökunnalla ja asiakkaillakaan. Tuotteiden esillepano ja löydettävyys muuttuivat jatkuvasti. Urakan aikana Herkku oli joka päivä erilainen.”

Kokonaisurakka oli jaettu 28 lohkoon, jossa kiireisimpinä aikoina kymmenellä työskenneltiin yhtä aikaa. Kylmätyöt alkoivat kesäkuun puolivälissä ja saatiin päätökseen avajaisten aattona lokakuun lopulla. Osa vanhoista kylmähuoneista ja -koneista puretaan vasta joulumyyntien jälkeen. ”Olosuhteisin nähden työt etenivät rivakassa tahdissa kahdessa, toisinaan jopa kolmessa vuorossa ympäri vuorokauden ja seitsemänä päivänä viikossa.”

Helsingin keskustan jälkeen S-ryhmä remontoi vaiheittain myös muut Herkku-myymälät Tapiolassa, Itäkeskuksessa, Jumbossa, Turussa ja Tampereella.

Stockmann Herkun kylmäkoneiden laitteet

  • Advansor 99 -CO2-boosterkoneisto, kylmäteho 33,5kW
  • Advansor 163, 33,5kW
  • Advansor 107, 12,5kW
  • Laitetoimittaja: Viessmann Kylmäjärjestelmät Oy
  • Kylmäurakointi: Kylmä-2000 Oy ja VP Euroref Oy

Uusi F-kaasuasetus astunut voimaan

Palavat kylmäaineet yleistyvät – miten on turvallisuuden laita?

Uusi F-kaasuasetus: sopimus saavutettu