Edessä 700–800 miljoonan urakka

F-kaasusasetuksen taloudellisia vaikutuksia ei ole arvioitu Suomessa. Myöskään Euroopan komission vaikutustenarviointi vuodelta 2012 ei tee euromääräisiä arvioita yrityksille ja lopulta kuluttajille aiheutuvista kuluista.

Teksti Matti Remes  

Suomen Kylmäliikkeiden Liiton arvion mukaan yksistään vähittäiskaupalla on edessä 700–800 miljoonan euron urakka, kun elintarvikkeita myyvien kauppojen kylmälaitokset ja -laitteet on muutettava uusien määräysten mukaisiksi vuoteen 2030 mennessä. Laskelma perustuu Päivittäistavarakauppa ry:n tietoihin myymälöiden määrästä ja karkeaan arvioon kussakin myymälätyypissä tehtävien muutosten kustannuksista:

  • 152 hypermarketista arviolta noin 70:ssä muutostyöt ovat vielä tekemättä. Yhden kaupan perusteellinen kylmäurakka maksaa noin miljoona euroa, joten kokonaiskustannukset nousevat 70 miljoonaan euroon.
  • 748 tavaratalosta ja isosta supermarketista noin 600 kaupan kylmälaitteet on uudistettava. Yhden liikkeen osalta kustannukset ovat noin 0,5 miljoonaa euroa ja kokonaiskustannus siis 300 miljoonaa euroa.
  • 1 635 valintamyymälässä ja pienessä supermarketissa on tehtävä remontti vielä noin 1500 liikkeeseen. Yhden kaupan kylmäremontti maksaa noin 0,2 miljoonaa euroa, joten yhteissummaksi tulee 300 miljoonaa euroa.

Valtakunnallista kokonaissummaa kasvattavat vielä muutamalla kymmenellä miljoonalla eurolla 2089 muuta kauppaa, joissa myydään elintarvikkeita. Näissä liikkeissä on tosin vähän kylmälaitteita ja suuri osa käytössä olevista laitteista käyttää jo nyt F-kaasuasetuksen ulkopuolelle jääviä ympäristöystävällisiä kylmäaineita.

Uusi F-kaasuasetus astunut voimaan

Palavat kylmäaineet yleistyvät – miten on turvallisuuden laita?

Uusi F-kaasuasetus: sopimus saavutettu