Helenin Esplanadin lämpöpumppulaitos vihitty käyttöön

Helen Oy:n Esplanadin lämpöpumppulaitos Helsingissä vihittiin käyttöön virallisesti 29.8.2018. Sen rakentaminen aloitettiin keväällä 2017 ja laitos on ollut käytössä alkukesästä 2018 saakka.

Lämpöpumppulaitos sijaitsee Esplanadin puiston alla noin 50 metrin syvyydessä. Sen yhteydessä sijaitsee myös jättimäinen, 25 miljoonan litran kylmävesivarasto. Yhdessä ne muodostavat maanalaisen Esplanadin lämpö- ja jäähdytyslaitoksen.

Esplanadin lämpöpumppulaitoksessa on kaksi uutta lämpöpumppua, jotka kumpikin voivat tuottaa lämpöä 11 MW ja jäähdytystä 7,5 MW. Koska lämpöpumput sijaitsevat maanalaisessa luolastossa, kylmäaineeksi valikoitui turvallisuussyistä R134a. Lämpöpumppujen toimittaja on Johnson Controls Finland Oy. Kokonaisinvestoinnin arvo on yli 10 miljoonaa euroa.

Esplanadin lämpöpumput korvaavat osaltaan fossiilisia polttoaineita Helenin energiantuotannossa ja vähentävät hiilidioksidipäästöjä yli 20 000 tonnia vuodessa. Uusien lämpöpumppujen avulla otetaan talteen merkittävä määrä kiinteistöjen hukkalämpöjä ja hyödynnetään ne lämmöntuotannossa. Helenillä on myös toinen iso maanalainen lämpöpumppulaitos Sörnäisissä.

Suomen Kylmäliikkeiden Liitto tekee työtä alan opetuksen kehittämiseksi

Pohjoismainen yhteistyö Norjan kylmäpäivien teemana

KylmäLätkä 2024 keräsi 60 alan ammattilaista yhteen