Ilmalämpöpumppujen huolloissa on isot markkinat

Parisataatuhatta ilmalämpöpumppua odottelee huoltoa. Alalle tarvitaan tekijöitä, mutta myös asiakkaat on heräteltävä siihen, että laitteita pitää huoltaa.

Teksti Dakota Lavento   Kuvat Dakota Lavento

Juha Vulli tarkistaa ulkoyksikön ja eristeiden kunnon.

Hyvinkääläisen Mika Pöntisen Toshiba Daiseikai on noin kahdeksanvuotias ilmalämpöpumppu. Uskollisesti se on suorasähkölämmitteisessä talossa talvikaudella lämmittänyt ja kesällä jäähdyttänyt. Ylläpitäminen ei ole ollut vaivalloista, mitä nyt suodattimia on imuroitu silloin tällöin.

Vasta tänä vuonna laite pääsi ammattilaisen huollettavaksi. ”Vähän aikaisemminkin olisi voinut huoltaa”, Jäähdytinpalvelu RefGroup Oy:n Juha Vulli tuumaa purkaessaan laitetta puhdistamista varten.

Tästä asiasta Vulli on saarnannut kerran jos toisenkin: ”Jos ilmalämpöpumpun halutaan toimivan kymmenisen vuotta, kyllä se viimeistään puolivälissä käyttöikäänsä olisi aiheellista huollattaa.”

Ennakointia tilauksiin

Kovin moni ilmalämpöpumpun omistaja kuitenkin soittaa huoltajan paikalle vasta, kun laite lakkaa toimimasta. ”Klassinen esimerkki on asiakas, joka arvelee kylmäaineiden karanneen. Syyksi paljastuvat kuitenkin tukkoiset lamellipinnat. Puhdistamisen jälkeen ilmalämpöpumppu toimii taas hienosti.”

Vulli onkin pitkän huoltokokemuksensa ansiosta valmis väittämään, että syy ilmalämpöpumpun tehon heikkenemiseen löytyy 95-proasenttisesti likaantumisesta, huollon puutteesta.

Vullin mukaan useimmat ilmalämpöpumpun omistajat alkavat olla jo tietoisia huollon tarpeesta, mutta ennakoinnissa on vielä parantamisen varaa. Ruuhkaa on erityisesti jäähdytys- ja lämmityskauden alkaessa. Kesähuollot kannattaisi tilata jo maaliskuussa ja talvihuollot kun jäähdytyskausi päättyy. ”Koronakeväänä ryysis alkoi, kun baarit avautuivat. Sähköpostit täyttyivät ja puhelin soi”, Vulli muistelee.

Useimmat Vullin huoltamat laitteet ovat 5–10-vuotiaita. Vanhimmat huolletut laitteet ovat olleet hänen itsensä aikanaan asentamia, edelleen toimivia 18-vuotiaita ilmalämpöpumppuja.

Runsaan tunnin keikka

Vulli luottaa ilmalämpöpumpun puhdistuksessa itse kehittämäänsä ja hyväksi kokemaansa tekniikkaan. Kovakouraisia, nopeita menetelmiä hän ei suosittele kokeilemaan. ”Esimerkiksi höyrypesu vain kiinnittää pölyn ja lian laitteeseen tiukasti kiinni. Runsaalla vedellä lotraamisessa on aina myös riskinsä.”

Huollossa puhdistetaan perusteellisesti suodattimet, lämmönvaihdin ja puhallin. Samalla tarkistetaan myös putkiliitosten tiiveys. Vulli käyttää varsin arkisen näköisiä välineitä, harjaa, ämpäriä, paperia ja kahta ruiskupulloa, joista toisessa on pesuainetta, toisessa puhdasta vettä huuhteluun. Vesi kulkeutuu tippaletkun kautta ulos. ”Samalla saan huuhdeltua tippaletkun. Jos se olisi tukossa, pesuvedet tulisivat syliin.”

Pesty ja huuhdeltu laite laitetaan päälle. Kesäaikana ilmalämpöpumppu kannattaa laittaa kosteudenpoistoasetukselle hikoilemaan. Samalla poistuvat mahdolliset pesuainejäämät.

Kun ilmalämpöpumppu on koottu, Vulli laittaa sen lämmittämään täysille, 30 asteeseen. ”Kymmenessä minuutissa sen pitäisi aloittaa.”

Vulli kertoo, että ulkoyksikkö paljastaa, onko kylmäainetäytös asianmukaisella tasolla. ”60 astetta, sormia polttaa, joten kylmäainetta on tarpeeksi. Mittareita ei tarvitse kiinnittää.”

Ulkoyksikkö on kaikin puolin kunnossa – mitä nyt linnut ovat eristeitä repineet. ”On tärkeää kuunnella jonkin aikaa, ettei ulkoyksiköstä kuulu mitään kilinää tai kolinaa.”

Säännöllisesti huoltoon

Vulli sanoo, että tavanomaisessa kotikäytössä ilmalämpöpumppu pitäisi huollattaa viimeistään viiden vuoden kuluessa käyttöönotosta. Likaisesta ja huonosti huolletusta laitteesta ei saa parasta tehoa irti. ”Ilmalämpöpumpun hyötysuhde huononee samassa tahdissa suodattimien likaantumisen kanssa.”

Ammattikäytössä – kuten vaikkapa hitsaamoissa, autopajoissa, pitserioissa ja ruokaloissa– laitteet pitäisi huoltaa jopa parin vuoden välein. Ne likaantuvat nopeammin kuin kotikoneet ja lisäksi kotikoneiden saama kevytkin puhdistus jää usein tekemättä, kun työpaikan ilmalämpöpumpun puhdistaminen ole oikein kenenkään vastuulla.

”Tukkeutunut laite tottelee antureitaan, jotka ohjeistavat lisäämään tehoa, vaikka ongelmana on, ettei ilma mene läpi. Näin kone sitten saatellaan ennenaikaisesti ilmalämpöpumppujen taivaaseen”, Vulli toteaa.

Näissä laitteissa onkin valitettavan usein ennenaikaisia vikoja. Hitsauspajojen pöly voi aiheuttaa ohjainkorttiongelmia. Moottorit saattavat hajota nopeastikin, jos niitä ei huolleta kunnolla, laite purkamalla. ”Paineilmalla puhaltamalla saadaan aikaan vain ongelmia. Kun puhallin laitetaan ilmakoneella pyörimään, se muuttuu jossain vaiheessa laturiksi ja hajoaa.”

Ravintolakäytössä laitteet ovat usein lyhytikäisiä, sillä rasvapöly likaa ilmalämpöpumppuja. ”Ravintolakäyttöön on olemassa erityisiä rosterikoneita, mutta ne ovat suhteellisen arvokkaita.”

Mika Pöntisen ilmalämpöpumpusta ei vikoja löytynyt ja huollettuna se on nyt valmis uuteen lämmityskauteen. Aikaa huolelliseen puhdistukseen ja huoltoon kului tunnin verran.

Miten alentaa kylmälaitoksen energiankulutusta?

Vaara- ja riskiarvioinnin tavoitteena työn turvallisuus

Varmista onnistunut jäähdytyskausi ennakoimalla