Luonnolliset kylmäaineet
Luonnolliset kylmäaineet ovat ympäristöystävällisiä, koska ne eivät ole otsonikerrokselle vaarallisia ja niiden GWP-arvo on erittäin alhainen (0…5). Luonnolliset kylmäaineet ovat yhtä turvallisia käyttää kuin nykyiset HFC-aineetkin, kunhan vain tunnetaan niiden ominaisuudet.
Kaikilla luonnollisilla kylmäaineilla tulee tiloissa olla vuotohälyttimet. Vuodon sattuessa tulee tarkistaa myös happipitoisuus ennen vuotoalueelle menoa. Hapenpuutteen oireita alkaa ilmetä, kun happipitoisuus laskee alle 18 %:n.
Hiilidioksidi, R744
Vaikka hiilidioksidia on hengitysilmassa, niin se muuttuu vaaralliseksi kaasuksi, kun pitoisuus nousee riittävän korkeaksi. Hiilidioksidi on hajuton, mauton ja väritön, joten sen aistinvarainen havaitseminen on käytännössä mahdotonta. Esimerkiksi yli 2 % pitoisuus kiihdyttää hengitystä ja aiheuttaa päänsärkyä, mutta yli 10 % pitoisuus aiheuttaa tajuttomuuden noin 15 minuutin kuluessa.
Ammoniakki, R717
Ammoniakkia pidetään yleisesti tehokkaimpana kylmäaineena. Ammoniakki on väritön, pistävän hajuinen ja myrkyllinen. Voimakkaasta hajusta johtuen, jo 20 ppm:n pitoisuuden voi haistaa, merkittävää myrkytyksen vaaraa ei ole. Nestemäinen ammoniakki ei syty helposti ja kaasuuntuneena syttyvyysrajat ilmassa on 15-30 %.
Hiilivedyt
Hiilivedyt, kuten propaani (R290), myös ovat värittömiä, mauttomia ja yleensä hajuttomia, paitsi iso-butaani (R600a), jolla on tunnusomainen haju. Hiilivedyt ovat herkästi syttyviä kaasuja, mutta turvallisia kylmäaineita, kunhan syttymislähteisiin kiinnitetään erityistä huomiota.
KylmäExtra 2/2018
- Pääkirjoitus: Kylmäainetilanne johtanut lieveilmiöihin
- Kaupalla edessä vuosikymmenen suururakka
- Edessä 700–800 miljoonan urakka
- Kaikki kylmälaitteet menivät vaihtoon
- Vaasan keskussairaala valitsi keskitetyn jäähdytyksen
- Kylmäaineilla epämääräistä kauppaa ja laitonta maahantuontia
- Luonnolliset kylmäaineet
- Kylmää voi ostaa myös palveluna
- Aikuiskoulutus toimii – Nuoret pitäisi tavoittaa paremmin
- Data centereiden monipuoliset jäähdytysratkaisut
- Jatkuvuus helpottaa huoltoja
- Kiilto laajentaa hukkalämmön hyötykäyttöä
- Niilo Mikkonen in memoriam
- Långvik vaihtoi öljyn lämpöpumppuihin
- Helenin Esplanadin lämpöpumppulaitos vihitty käyttöön
- Daikin liiketoimintakauppasopimukseen Recairin kanssa
- Porvoon tuomiokirkko siirtyi maalämpöön