Energia-asiat kertaheitolla kuntoon Huittisissa

Saarioisen tehtaalla Huittisissa tehtiin iso energiaremontti, jossa tehtiin kerralla merkittäviä energiatehokkuutta parantavia investointeja.

Teksti Matti Remes   Kuvat LeaseGreen

Saarioinen Oy:n tuotantolaitoksella Huittisissa päätettiin investoida energiatehokkuuteen kokonaisvaltaisella uudistuksella. Tehtaalla valmistetaan muun muassa salaatteja, hilloja ja salaatinkastikkeita. Viiden vuosikymmenen aikana tuotantotiloja on laajennettu useaan otteeseen, ja nykyisen tehtaan pinta-ala on 24 000 neliömetriä.

Tehtaanjohtaja Pauliina Annola kertoo, että tuotantolaitoksella on vuosien varrella tehty yksittäisiä energian käyttöä tehostavia investointeja. Esimerkiksi kylmälaitoksessa on toteutettu lämmön talteenotto. Hukkalämpö hyödynnetään lämpöpumpun kautta käyttöveden lämmitykseen.

”Muutama vuosi sitten aloimme pohtia, että tehtaassa olisi potentiaalia tehdä merkittäviä parannuksia energiatehokkuuteen. Talotekniikka oli eri aikakausilta, ja korjausvelkaakin oli syntynyt”, Annola sanoo.

Tehtaanjohtaja Pauliina Annola kertoo, että tuotantolaitoksella on aiemmin tehty vuosien varrella yksittäisiä energian käyttöä tehostavia investointeja.

Kokonaisremontti paras vaihtoehto

Annolan mukaan paras vaihtoehto oli kokonaisvaltainen uudistus, joka annetaan ulkopuolisen kumppanin toteutettavaksi avaimet käteen -periaatteella. Saarioisten henkilöstön oma aika ja osaaminen eivät olisi riittäneet vaativan hankkeen johtamiseen ja läpivientiin.

Remontin yhteistyökumppaniksi valittiin LeaseGreen. Suurten kiinteistöjen energiatehokkuuteen erikoistuneen palveluyrityksen asiakkuuspäällikkö Kalle Myllyaho sanoo, että suunnittelun pohjaksi tehtiin energiakartoitus, jossa selvitettiin energiansäästön potentiaalisimmat kohteet.

Työtilojen jäähdyttämiseen lisää kylmää

Energiaremontti sisälsi ilmanvaihtokoneiden ja huippuimureiden modernisoinnin sekä lämmityspiirin pumppujen uudistamisen. Rakennusautomaation uudistamisen yhteydessä ilmanvaihdon ohjaus muutettiin tarpeenmukaiseksi.

Myös tehtaan marjaosaston jäähdytystehoa oli kasvatettava, jotta työtilojen lämpöpiikkejä voidaan leikata. Hillojen ja marmeladien keittäminen tuottaa runsaasti lämpöä.

Osaston jäähdytys järjestettiin lisäämällä tuloilmahaaraan jäähdytysteholtaan 340 kW:n jäähdytyspatteri, jonka ohjaus ja säätö yhdistettiin rakennusautomaatioon. Kylmä tuotetaan kylmälaitoksessa ammoniakkikompressoreilla Freezium-verkostoon (3/7 °C), josta se johdetaan jäähdytyspatterille.

”Jäähdytyksen lisäämiseen oli ennestään riittävästi kapasiteettia”, Myllyaho sanoo.

Tehdasalueella on kaksi kylmälaitosta, joiden ammoniakkijärjestelmien yhteenlaskettu jäähdytysteho on noin 1500 kilowattia. Kylmää tarvitaan eniten isoissa kylmävarastoissa ja jäähdyttämään ilmaa tehtaan tietyissä osissa.

Kiinteistötekniikasta älykäs kokonaisuus

Keskeinen osa energiaremonttia on ollut kiinteistötekniikan digitalisointi ja yhdistäminen älykkääksi kokonaisuudeksi, jota hallitaan LeaseGreenin pilvessä toimivan energia- ja olosuhdehallintapalvelun avulla.

Annola luonnehtii energiaremonttia tehtaalle valtavaksi ponnistukseksi, sillä vastaavan kokoisia hankkeita ei ollut toteutettu pitkään aikaan. Annolan mukaan energiaremontin suurimpia haasteita olivat töiden sovittaminen tehtaan tuotantoon ja tiukat aikataulut. Lisäksi oli otettava huomioon elintarvikkeita valmistavan tuotantolaitoksen tarkat hygieniaohjeistukset.

Energiansäästössä tavoite toteutui

Energiaremontin tavoitteeksi asetettiin noin 15 prosentin leikkaus tehtaan lämmön- ja sähkönkulutukseen. Myllyahon mukaan viime vuonna 1550 MWh:n tavoite lämmön säästössä ja 1140 MWh:n tavoite sähkössä toteutuivat. Hiilidioksidipäästöissä päästiin runsaan 600 tonnin leikkaukseen.

Huittisten energiaremontti auttaa osaltaan Saarioista saavuttamaan elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen sitoumuksen, jossa nykyisellä sopimuskaudella 2017–2025 mukana olevat yritykset pyrkivät tehostamaan energiankäyttöään 7,5 prosenttia.

”Sopimuksessa mukana oleminen mahdollisti myös Business Finlandin energiatuen saamisen”, Annola huomauttaa.

Huittisten ohella Saarioinen valmistaa elintarvikkeita Sahalahdella ja Valkeakoskella. Myös näissä tehtaissa on tehty viime vuosina runsaasti energiatehokkuutta parantavia investointeja, jotka ovat kohdistuneet muun muassa ruokatehtaiden kylmä- ja lämpölaitosten energian talteenottoon.

Energiatehokkuussopimukset:
www.energiatehokkuussopimukset2017-2025.fi

Tietoa lämmityksestä, ilmanvaihdosta ja jäähdytyksestä:
www.motiva.fi/ratkaisut/talotekniikan_viestintafoorumi

Saarioinen Oy

Saarioinen Oy on vuonna 1955 perustettu perheyhtiö. Elintarvikekonserni työllistää noin 1300 henkeä ja sen liikevaihto on noin 260 miljoonaa euroa vuodessa.

Fortum kiihdyttää vauhtia kaukolämpöhankkeissa

Sähkölautan akusto vaatii tehokkaan jäähdytyksen

Hypermarket vaihtaa kaukolämmön lämpöpumppuihin