Astetta alemmas – koko Suomen energiansäästötalkoot tähtäävät myös pysyvään säästöön

Ensi talvena koetellaan suomalaisten luontoa: energiahintojen noustessa mietitään monessa kodissa, yrityksessä ja kunnassa, miten saadaan tilat pidettyä lämpimänä – ilman talouden kaatavaa energialaskua.

Teksti Motiva Oy   Kuvat Motiva Oy

”Haastamme nyt kaikki suomalaiset mukaan energiansäästötalkoisiin, jotta energiaa riittää meille kaikille tulevalla lämmityskaudella”, sanoo Motivan viestintäjohtaja Kati Laakso. Motiva koordinoi kansallista energiansäästökampanjaa Astetta alemmas, johon on haastettu mukaan kaikkien suomalaisten lisäksi myös yritykset, kunnat ja valtiovalta.

Kampanjan tavoitteena on varmistaa, että meillä riittää energiaa – sähköä ja lämpöä, jotta ei jouduttaisi muun muassa katkomaan sähkönjakelua. Pitkän tähtäimen tavoitteena on kuitenkin pysyvä säästö: energiatehokkaampi Suomi, joka käyttää energiaa tehokkaasti ja joustaa kulutuksessa, jotta saatavilla oleva energia riittää kaikille. Kampanjan tavoitteena on saada yli 95 prosenttia suomalaisista kotitalouksista säästämään energiaa sekä leikkaamaan sähkön huippukulutustunneilta 5 prosenttia.

Kampanjaan on lähtenyt mukaan satoja toimijoita: yrityksiä, kuntia ja muita organisaatioita, jotka kaikki tulevat käytännössä tekemään töitä energia säästääkseen – tapoja ja tekoja on monia. Kiinteistöissä lasketaan lämpötiloja, säädetään ilmanvaihtoa, annetaan ohjeita tilojen käyttäjille, viestitään asiakkaille ja jaetaan säästöohjeita myös yhteistyökumppaneille.

Kampanjan taustalla ovat työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto, Motiva, ympäristöministeriö, valtioneuvoston kanslia sekä Sitra.

Hyödyntämällä rakennusautomaatiota täysipainoisesti voidaan huolehtia siitä, että rakennus toimii energiatehokkaasti. Tarkastukset kannattaa tehdä kerralla koko kiinteistöön ja kaikkiin taloteknisiin järjestelmiin.

Talotekniikka isossa roolissa säästöjä haettaessa

Astetta alemmas tuo jokaisen saataville tiedot siitä, miten omassa kodissa, taloyhtiössä, toimitiloissa, kunnassa tai teollisuuslaitoksella voi energiaa säästää: hyviä vinkkejä ja ohjeita on koottu verkkosivuille www.astettaalemmas.fi.

Isoimmat säästöt kertyvät lämmityksen, ilmanvaihdon ja muiden taloteknisten järjestelmien oikean käytön kautta.

“Kiinteistön rakennusautomaatiojärjestelmää kannattaa hyödyntää täysimääräisesti ja käydä eri taloteknisten järjestelmien toiminta ja asetukset läpi kattavasti ja säännöllisesti. Tärkeitä ovat myös ihan paikan päällä tehdyt tarkistukset”, painottaa asiantuntija Minna Tolvanen Motiva Oy:stä.

Talotekniikalla varmistetaan energiatehokkuus

Talotekniikan viestintäfoorumi, Motivan koordinoima 17 kiinteistö- ja talotekniikka-alan toimijan verkosto, on vahvasti mukana Astetta alemmas -kampanjassa ja viestii erityisesti taloteknisten järjestelmien tarjoamista mahdollisuuksista energian säästämiseksi. Hyviä ohjeita ja vinkkejä on tuotettu Astetta alemmas -verkkosivuille, ja ohjeita rakennusten jatkuvaan kunnossapitoon ja energiatehokkaaseen käyttöön on koottu foorumin omille sivuille www.motiva.fi/talotekniikanviestintafoorumi.

Eri rakennusten ylläpidon vuosikellot auttavat suunnittelemaan ylläpito- ja kunnossapitotöitä ja nostavat esiin eri keinot energiatehokkuuden parantamiseksi. Foorumi on tuottanut muun muassa lämpöpumppujen huolto-ohjeen, josta löytyy tietoa niin pienten kuin suurempien lämpöpumppujärjestelmien huolto- ja ylläpitotoimista. Kampanja-aineistoista löytyy tietoa sekä eri rakennusten että eri järjestelmien energiatehokkaasta käytöstä.

”Suomen Kylmäliikkeiden Liitto on mukana Talotekniikan viestintäfoorumissa, sillä näemme viestintäfoorumin olevan meille ja jäsenkunnallemme tärkeä kanava viestiä ja sitä kautta vaikuttaa kaikille tärkeään ja ajankohtaiseen asiaan” korostaa SKLL:n toimitusjohtaja Pauli Tarna.

”Nyt jos koskaan on tärkeää ottaa kaikki keinot käyttöön energiatehokkuuden edistämiseksi ja energian säästämiseksi. Haluamme kannustaa jäsenyrityksiämme ja heidän asiakkaitaan kiinnittämään asiaan huomiota ja myös toimimaan. Tämä säästää euroja ja etenkin pidemmällä tähtäimellä ympäristöä” toteaa Pauli Tarna.

Motiva koordinoi foorumin toimintaa ympäristöministeriön toimeksiannosta.

Vinkit kattaviin rakennusautomaation tarkastuksiin

 • Käy koko kiinteistö kerralla läpi, ei vain yksittäisiä laitteita.
 • Käy läpi kaikkien taloteknisten järjestelmien (ilmanvaihto, jäähdytys, lämmitys, valaistus, sulanapito, jne.)
  • aikaohjelmat
  • säädöt
  • asetusarvot
  • hyötysuhteet
  • mittausten toimivuus.
 • Tarkista mahdollisuudet kulutuksen siirtämiseen sähkön huippukulutuksen ulkopuolisiin aikoihin.
 • Hyödynnä automaation tarjoamaa historia-/trenditietoa ohjausten kuten esimerkiksi aikaohjelmien toimivuuden varmistamiseen.
 • Varmenna automaation mittauksia erillisillä omilla tai muun asiantuntijan tekemillä mittauksilla.
 • Hyödynnä tarvittaessa ulkopuolisia asiantuntijoita.

Lisää vinkkejä: Astettaalemmas.fi ja www.motiva.fi/talotekniikanviestintafoorumi

Fortum kiihdyttää vauhtia kaukolämpöhankkeissa

Sähkölautan akusto vaatii tehokkaan jäähdytyksen

Hypermarket vaihtaa kaukolämmön lämpöpumppuihin