Kylmäaineilla epämääräistä kauppaa ja laitonta maahantuontia

Kylmäaineiden hintojen nousu ja saatavuuden vaihtelevuus ovat tuoneet mukanaan lieveilmiöitä: useammassa EU-maassa on jo tehty laittomasti EU:n maahantuotujen kylmäaineiden takavarikointeja. Suomessakaan laiton maahantuonti ei ole enää vain epäilyä vaan totisinta totta.

Teksti Mika Kapanen   Kuvat Shutterstock

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kohta kaksi vuotta kestänyt kylmäaineiden hintojen nousu jatkuu edelleen. Kauhuhinnoittelun kokeneen R404A:n hinnannousu näyttäisi taittuneen kevään aikana eikä uusista korotuksista ole ilmoitettu. Sen sijaan esimerkiksi R410A:n, R134a:n ja R407C:n hinnannousu oli vielä kevään ja alkukesän aikana voimakasta. Korvaavien kylmäaineiden, kuten R448A:n, R449A:n ja R513A:n, hinnoissa oli myös havaittavissa nousua.

Hinnan kehitys ja saatavuuden vaihtelevuus on vaikeuttanut asennus- ja huoltoyritysten päivittäistä toimintaa. Etenkin R404A:sta ja muista korkeamman GWP-arvon kylmäaineista on pulaa eikä korvaavien kylmäaineiden saatavuus ole vastannut kysyntää. Markkinoille onkin ilmaantunut epämääräisiä kylmäaine-eriä ja uusia, aiemmin tuntemattomia kauppiaita täyttämään vajetta.

Edellisessä KylmäExtra-lehdessä ennustin laittoman, ohi F-kaasusetuksen kiintiöjärjestelmän tapahtuvan maahantuonnin uhkaavan. Valitettavasti ennustus osui oikeaan, sillä useammassa EU-maassa ovat tullit yhdessä muiden valvontaviranomaisten kanssa tehneet laittomasti EU:hun maahantuotujen kylmäaineiden takavarikointeja. Suomessakaan laiton maahantuonti ei ole enää vain epäilyä vaan totisinta totta. Takavarikointeja on tehty lähinnä itärajalla.

Epämääräinen kylmäaine

Tällaisten laittomasti maahan tuotujen kylmäaineiden alkuperä ei ole tiedossa tai sitä ei ilmoiteta. Kylmäaine voi olla esimerkiksi purettavasta kylmälaitoksesta talteenotettua ja hävitettäväksi tarkoitettua tai Baltian kautta tai Venäjältä maahantuotua. Kylmäaineen laadusta ja sisällöstä ei kuitenkaan ole takeita vaikka ”sertifikaatit” olisivatkin mukana ja näennäisesti kunnossa. Ostajan tulee aina varmistua kylmäaineen alkuperästä ja laadusta, sillä tällaisessa kaupankäynnissä ostajan oikeusturva on perävalojen mittainen.

Epämääräisen kylmäaineen tunnusmerkkejä ovat muun muassa:

  • myyjänä yksityishenkilö, ei yritys
  • ilmoitus on lehtien tai internetin kauppapaikoilla
  • kylmäainetta myydään sosiaalisessa mediassa
  • edullinen hinta
  • kylmäainepullo käytetyn oloinen tai näköinen
  • myyjä kiertää ovelta ovelle myymässä kylmäainetta (”isä, poika ja pakettiauto”)
  • kylmäainetta myydään kertakäyttöpulloissa.

Uuden F-kaasuasetuksen vaatimuksia astumassa voimaan

Uusi F-kaasuasetus astunut voimaan

Palavat kylmäaineet yleistyvät – miten on turvallisuuden laita?