Maailmanlaajuinen komponenttipula yhä kylmäalankin haasteena
Energian hinnan nousu on kasvattanut lämpöpumppujen kysyntää. Samaan aikaan koronaepidemian väistyminen on vauhdittanut investointeja ja huoltotoimintaa kaikkialla maailmassa. Globaali komponenttipula ja merikonttien puute on johtanut siihen, että toimitusajat ovat edelleen poikkeuksellisen pitkiä.
Teksti Saara Kerttula Kuvat Kapina Oy
Energian hinnan nousu ja saatavuusongelmat sekä pidemmän aikavälin ympäristötavoitteet ovat kasvattaneet lämpöpumppujen kysyntää reippaasti. Vaikka tuotantolaitokset toimivat täysillä, ei tarjonta pysty tyydyttämään kysyntää.
Koronapandemian hiipuminen on vauhdittanut investointeja sekä huoltotoimintaa samaan aikaan kaikkialla maailmassa. Koronaepidemian aikana komponentteja ja laitteita valmistavia tehtaita oli suljettuina eikä tavara liikkunut maailmalla, jolloin käytettiin varastoja loppuun. Korona-aikana myös paljon huoltotöitä siirtyi ja syntyi kunnostusvelkaa. Nyt kun tätä syntynyttä velkaa puretaan, kysyntä kasvaa.
”Etenkin kylmäjärjestelmien ohjaukseen ja säätöön tarvittavasta elektroniikasta ja komponenteista on pulaa – kuten niin monella muullakin alalla autoista kodinkoneisiin. Joissakin tapauksissa on purettu jopa valmiita laitteita, jotta tarvittavat komponentit saadaan johonkin toiseen kohteeseen”, sanoo Suomen Kylmäliikkeiden Liiton toimitusjohtaja Pauli Tarna.
Viimeisenä tulppana kanavassa on jo vuonna 2020 alkanut merikonttien puute, jonka odotetaan jatkuvan ainakin tämän vuoden loppuun asti. ”Pandemian suurin vitsaus kylmäalan kannalta liittyy juuri tähän maailmankaupan logistiikkaongelmaan. Tavaroita ei ole saatavilla, ja kontit ovat väärässä satamassa. Uusia hankkeita olisi tarjolla, mutta niiden aloittaminen voi lykkääntyä, kun kukaan ei osaa sanoa, mikä on tilanne vaikkapa ensi syksynä.”
Kaikki edellä mainittu on yhdessä johtanut siihen, että toimitusajat ovat venyneet todella pitkiksi. Toimitusajat voivat olla jopa puolesta vuodesta vuoden mittaisia aiemman muutaman viikon tai kuukauden sijaan. Tavarantoimittajat eivät välttämättä anna lainkaan toimitusaikoja tai lupaavat toimituksen vasta pitkälle ensi vuoteen.
Kaikesta tästä seurauksena on ollut myös hintojen korotuksia kaikissa tuoteryhmissä. Myös korkeaksi kohonnut inflaatio on nostanut hintoja. Tämä näkyy nyt muun muassa siten, etteivät toimittajat anna edes hintaa, vaan se määrätään, kun tavara on valmis. Kuten monella muullakin alalla, ala itse ei voi juurikaan vaikuttaa hintojen nousuun ja toimitusaikojen pitkittymiseen.
KylmäExtra 2/2022
- Pääkirjoitus: Odotettavissa energiansäästöä ja entistä korkeampia hintoja
- Energiakriisi lisää kiinnostusta lämpöpumppuihin
- Kaukolämpö hiilineutraaliksi lämpöpumppujen avulla
- Helen jatkaa isoja investointeja lämpöpumppuihin
- Ultrakylmää vaatinut koronarokote yllätti
- Kylmäainetilanteessa rauhan aikaa?
- Astetta alemmas – koko Suomen energiansäästötalkoot tähtäävät myös pysyvään säästöön
- Kylmätekniikan koulutuspäivät juhlii 60-vuotista taivaltaan
- Myymäläkylmää tehdään turvallisesti ja energiatehokkaasti
- Kylmäalan koulutus ei edelleenkään riitä alan tarpeisiin
- Työssä oppien kylmäalalle
- Maalämpöön siirryttäessä koolla on väliä
- Konesalien lämpö hyötykäyttöön
- Maailmanlaajuinen komponenttipula yhä kylmäalankin haasteena
- Geopolitiikan tarkkailija viihtyy lämpöpumppualalla
- Savukaasupesuriin lisäbuustia lämpöpumpuilla