Kauanko tulet toimeen ilman kylmälaitettasi – kaksi päivää vai kuukauden?

Määräaikaishuoltoon panostaminen kannattaa aina, sillä huoltojen avulla laitteisiin ”yllättäen” ilmaantuvien vikojen korjausten ja kulutettujen eurojen määrä putoaa nopeasti.

Teksti Dakota Lavento   Kuvat Shutterstock

Ostaako joku 150 000 euron auton ja kuvittelee, ettei siihen koskaan tarvitse vaihtaa öljyjä? Ajelee vain, kunnes kone leikkaa kiinni? Osa kylmälaitteiden omistajista ei ilmeisesti tule ajatelleeksi, että laitteita tulisi säännöllisesti huoltaa.

Are Oy:ssä työskentelevän kylmämestarin Esa Maulan mukaan suurilla yhtiöillä ja kiinteistönomistajilla tieto on kyllä hallussa.

”Ongelmatapauksia löytyy lähinnä yksittäisistä liikekiinteistöistä ja pienemmistä teollisuuskiinteistöistä. Siellä voi olla parikymmentä kylmäkonetta, joiden hälytyksiä talonmies on tottunut kuittailemaan. Kun menemme kohteeseen tekemään ensimmäistä huoltoa, jo puolet laitteista on jo jollakin tavalla rikki”, Maula huomauttaa.

Siinä vaiheessa on myös yleensä kiire. Ammattimies kutsutaan paikalle vasta, kun laite tai konehuone hiljenee. Yhteen kohteeseen Maula kutsuttiin korjaamaan paineilmakuivainta. Sen lauhdutin oli umpitukossa ja painekytkimen kärjet rikki. Vielä toimivassa laitteessa oli niin vähän kylmäainetta, että siinä oli jäljellä pelkkä kuumakaasukierto ja kompressori oli hyvää vauhtia rikkoutumassa. ”Asiakas oli vain kuvitellut, että kuivain edelleen toimi.”

Paineilmakuivainten korjaamisen jälkeen asiakas tilasi määräaikaishuollot laitteilleen.

Huolto takaa käyttövarmuuden

Vanhempi kylmätekniikan asiantuntija, huoltopäällikkö Mikko Keitaanranta on yhteistyökumppaneiden kanssa vastuussa HOK-Elannon kaupan kylmän toiminnasta yli 200 päivittäistavaramyymälässä. Huolella toteutetut määräaikaishuollot varmistavat osaltaan kylmän käyttövarmuuden.

Elintarvikemyymälässä kylmälaitteiden toimintahäiriöt voivat aiheuttaa pahimmillaan todella suuria taloudellisia tappioita.

”Kolme astetta ja kolme tuntia”, Keitaanranta tiivistää. ”Jos kylmässä säilytettävät elintarvikkeet ovat olleet yli kolme tuntia kolme astetta asetuksen määräämää ohjearvoa korkeammassa säilytyslämpötilassa, ne on heitettävä pois. Pahimmillaan S-marketin tyhjentäminen tarkoittaa 50 000 euron tappiota ja Prisman vähintään kaksinkertaista.”

HOK-Elannolla on toimipaikkojen suuren määrän vuoksi intressinä myös varmistaa, että kylmälaitos toimii mahdollisimman energiatehokkaasti.

”Monelle on kyllä mysteeri, paljonko kilowatti kylmää maksaa”, Maula arvelee. ”Sehän ei suinkaan ole kaikissa koneissa saman hintainen ja hyvällä huollolla on energiatehokkuuteen erittäin suuri vaikutus.”

HOK-Elannossa on satoja kylmäkoneistoja ja kylmälaitosten energialasku vuodessa monta miljoonaa euroa. ”Meitä todella kiinnostaa, mitä ne kuluttavat. Jokainen säästyvä prosentti on kotiinpäin”, Keitaanranta painottaa.

Ennakointi kannattaa

Jos mietitään kylmälaitteen omistajan happotestiä, kuinka kauan tulisit toimeen esimerkiksi ilman vedenjäähdytintä tai vakioilmastointikonetta, jos se nyt menisi rikki? Mitä tekisit, jos kuulisit kesäkuun alussa, että varaosan saa vasta kahdeksan viikon päästä?

Viime kesänä esimerkiksi isompien puhallinmoottoreiden odotusaika oli puoli vuotta. ”Kun asiakas nyt keväällä soittaa ja kysyy, kerkiääkö kesäksi, sanon, että ihan hyvin kerkiää – kesäksi 2023”, Maula huomauttaa.

Määräaikaishuollossa vikisevä puhallinmoottori huomataan ajoissa ja vaihdetaan ennen kuin se hajoaa tai uusi tilataan valmiiksi odottamaan.

Määräaikaishuoltoon panostaminen kannattaa aina, sillä huoltojen avulla laitteisiin ”yllättäen” ilmaantuvien vikojen korjausten ja kulutettujen eurojen määrä putoaa nopeasti. Esimerkiksi HOK-Elannossa vuosihuoltojen piiriin kuuluu jok’ikinen myymälä, ja huollot tehdään sekä keväällä että syksyllä.

Huoltoja ja ”huoltoja”

Asiakkaan voi olla vaikea tietää, onko tullut maksaneeksi vain käynnistä konehuoneessa vai huolellisesta kaiken kattavasta määräaikaishuollosta. Määräaikaishuollosta olisikin aina laadittava yksityiskohtainen raportti, josta tehdyt toimenpiteet ovat todennettavissa.

Erityisesti kilpailutilanteessa voi olla hankala selvittää, mitä eri urakoitsijoiden tarjoamaan määräaikaishuoltoon kuuluu ja mitä ei. Maula painottaa, että perusteellisen määräaikaishuollon tarjoava urakoitsija ei varmasti ole halvin.

”Asiakkaalle sellaisen käyttäminen tulee kuitenkin edullisemmaksi, sillä raportin antaman ennakkotiedon avulla hän voi varautua koneen tuleviin vikoihin ja uusiin hankintoihin.”

Maula painottaa, että kylmäasentajan fyysinen läsnäolo koneen lähellä on edelleen tärkeää. Öljypisarat ja likaiset lamellipinnat huomaa vain tarkastelemalla.

”Kaupankylmän puolella määräaikaishuollossa kiinnitetään huomiota juuri kaikkein epämukavimpiin asioihin, kuten laitteiden puhtauteen ja puhaltimien toimintaan. Kaikki tieto ei aukea parametrejä tietokoneen näytöltä katselemalla”, Keitaanranta vahvistaa.

Ohjeistusta hyvään mää­rä­ai­kais­huol­toon

Ettei tarvitsisi aina ostaa ”sikaa säkissä” tai vain sitä halvinta mahdollista huoltoa, vaan voisi hankkia tarpeita vastaavaa ja vaatimukset täyttävää huoltoa, on Suomen Kylmäliikkeiden Liiton työryhmä määritellyt, mitä hyvä määräaikaishuolto tarkoittaa. Asetukseen perustuvaa ja velvoittavaa vuototarkastusta ei lasketa määräaikaishuolloksi.

Vuototarkastuksen lisäksi kylmälaitteelle on hyvä tehdä vähintään aistinvarainen yleistarkastus. Mittauksiin perustuva dokumentoitu perushuolto on kuitenkin suositeltava hyvä määräaikaishuolto, jonka voi teettää samanaikaisesti tai samalla jaksotuksella kuin vuototarkastuksen.

Erityistarkastuksilla perushuoltoa täydentävä yksilöity huolto tehdään silloin, kun asiakkaalla on erityisvaatimuksia kylmälaitoksen huoltoon. Erityistarkastukset ja -huollot tehdään asiakkaan antamien ohjeiden mukaan ja kirjataan tarkastuspöytäkirjassa niille varattuihin kohtiin perushuollon lisäksi.

Lataa materiaalit käyttöösi!

Työryhmä on koostanut ohjeet ja tarkastuspöytäkirjat täytettävinä pdf-lomakkeina kaupan kylmään (HFC-, CO2-booster- ja waterloop-laitokset), vedenjäähdyttimelle, vakioilmastointi- ja kaappikoneelle, HFC-kylmälaitokselle sekä kompressorilauhduttimelle. Ohjeita ja pöytäkirjoja päivitetään palautteidenne perusteella.

Hyvä määräaikaishuolto -materiaalit ovat vapaasti ladattavissa KylmäExtran verkkosivuilla osoitteessa: https://www.kylmaextra.fi/tietoa_alasta/oppaat_ja_julkaisut

Miten alentaa kylmälaitoksen energiankulutusta?

Vaara- ja riskiarvioinnin tavoitteena työn turvallisuus

Varmista onnistunut jäähdytyskausi ennakoimalla