SKLL:n viestikapula siirtyi Pauli Tarnalle

Pauli Tarna on Suomen Kylmäliikkeiden Liiton uusi toimitusjohtaja ja samalla myös Suomen Kylmäyhdistyksen uusi toiminnanjohtaja. Mitä monipuolisen työuran tehnyt mies tuo yhdistystoimintaan?

Teksti Matti Remes   Kuvat Matti Remes

Suomen Kylmäliikkeiden Liiton toimitusjohtajana ja Suomen Kylmäyhdistyksen toiminnanjohtajana aloitti huhtikuussa Pauli Tarna, jonka edeltäjä Mika Kapanen siirtyi EKP-Cool Oy:n tuotepäälliköksi Porvooseen.

Tarna tuli uuteen pestiin sisäilman mittaustekniikkaa kehittävän SmartWatcher Oy:n toimitusjohtajan paikalta. Hän on tehnyt monipuolisen kansainvälisen työuran ja työskennellyt muun muassa Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa, mutta hänellä on myös vahvaa kokemusta kylmäalalta.

Norpella eli nykyisellä Viessmannilla hän on työskennellyt kahteen otteeseen yhteensä kuusi vuotta. ”Ensimmäisellä kerralla vastasin yrityksen myynnistä ja markkinoinnista, toisella kerralla omakoneellisista kylmäkalusteista. Vuodet Norpella olivat mahtavia. Viihdyin kylmäalalla”, Tarna sanoo.

SKLL:n toimitusjohtajana ja SKY:n toiminnanjohtajana aloittanut Pauli Tarna tuntee kylmäalan ennestään. Takaisin alalle hänet houkutteli toimialan suuri murros.

Pitkä kokemus erilaisista yhdistyksistä

Tarna opiskeli Otaniemessä diplomi-insinööriksi pääaineenaan yhdyskuntatekniikka. Yhdistystoiminta on tullut tutuksi opiskeluajoista lähtien. Nykyisin hän toimii muun muassa 700-jäsenisen Porvoon Meripelastajien hallituksen puheenjohtajana.

”Pitkä kokemus erilaisista yhdistyksistä on tuonut hyvin näkemystä myös siihen, miten SKLL:n ja SKY:n toimintaa kannattaa kehittää.”

Tarna kuvaa itseään ekstrovertiksi, joka tulee toimeen erilaisten ihmisten kanssa. ”Osaan kuunnella, mutta tykkään myös puhua ja esiintyä.”

Suuri murros houkutteli taas kylmäalalle

Kylmäalalle Tarnan houkutteli takaisin toimialan suuri murros. Suunta vähähiilisyyteen näkyy niin kylmäaineissa kuin teknologian nopeassa kehityksessäkin.

”Muutos on iso mahdollisuus, mutta se on alalle myös haaste. Näen ison mahdollisuuden päästä vaikuttamaan ja tuoda jäsenten ääntä esille ministeriöissä ja muilla foorumeilla.”

Oma lukunsa on kylmäalaa koetteleva osaajapula. Tarnan mielestä sen helpottamiseen ja alan houkuttelevuuden lisäämiseen on laitettava jatkossa entistä enemmän paukkuja. ”Ei minulla ole tähän valmiita ratkaisuja, mutta alan mielikuvaa nuorten silmissä tulisi pystyä muuttamaan.”

Ensimmäisistä kuukausista Tarna aikoo käyttää ison osan keskusteluihin liiton ja yhdistyksen jäsenten kanssa. ”Aion kuunnella jäsenistöä isoilla korvilla, kuunnella kentältä nousevia tarpeita ja lähteä kehittämään yhdistystoimintaa niiden pohjalta.”

Viisi vauhdikasta mutta antoisaa vuotta

Mika Kapanen toimi SKLL:n ja SKY:n vetäjänä viisi vuotta. Uusi työpaikka EKP-Cool valmistaa Porvoon Emäsalossa lämpöpumppuja ja jäähdytykseen tarvittavia laitteita. ”Työmatka lyheni 12,2 kilometriin. Sen voi nyt taittaa vaikkapa pyörällä”, Porvoossa asuva Kapanen sanoo.

Aikaa SKLL:ssä ja SKY:ssä Kapanen luonnehtii vauhdikkaaksi ja monipuoliseksi. ”Vielä viisi vuotta sitten puhuttiin lähinnä kotitalouskäyttöön menevistä lämpöpumpuista. Nyt lämpöpumput ovat nousseet yhdeksi tärkeimmistä energialähteistä Suomessa. Kasvu kaikissa lämmitykseen, jäähdytykseen ja lämmön siirtämiseen liittyvissä asioissa on ollut valtava. Ja paljon on työtä alalla jäljellä, kun kaikesta fossiilisesta energiasta pitäisi päästä eroon.”

Kapasen mukaan perinteiseen yhdistystoimintaan kiireisillä kylmäalan ammattilaisilla jää vähän aikaa. Siksi esimerkiksi koulutustilaisuudet on mietittävä huolella, jotta jäsenet pystyvät niihin osallistumaan.

”Kiireistä huolimatta tammikuiset Kylmätekniikan koulutuspäivät ovat vetäneet aina salin täyteen. Ne ovat olleet myös tärkeitä tilaisuuksia tavata kollegoita, joskin korona-aikana Koulutuspäivät on jouduttu järjestämään webinaareina.”

Tammikuussa 2020 Korpilammella oli osallistujia peräti 400. Webinaareissa on ollut mukana muutama kymmenen vähemmän, joten suosittuja ovat etätapaamisetkin olleet. ”Suuresta kiinnostuksesta kertoo, että alan ammattilaiset suunnittelijoista asentajiin ja urakoitsijoihin tarvitsevat tietoa alan kehityksestä. Yhdistyksen olemisen oikeutus on jakaa tätä tietoa”, Kapanen korostaa.

Suomen Kylmäliikkeiden Liitto tekee työtä alan opetuksen kehittämiseksi

Pohjoismainen yhteistyö Norjan kylmäpäivien teemana

KylmäLätkä 2024 keräsi 60 alan ammattilaista yhteen