RekryKoulutuksen kautta kylmäalalle

RekryKoulutus on työnhakijalle mielekäs tapa kouluttautua uudelle alalle ja yritykselle hyvä vaihtoehto löytää motivoituneita työntekijöitä.

Teksti Dakota Lavento  

Tapani Miikkulainen, Tuuli Vuorio ja Heikki Kolehmainen Taitotalon kylmätekniikan koulutustiloissa Helsingin Valimotiellä. Kuva: Jarmo Mäenpää.

Tuuli Vuorio on yksi 13:sta Taitotalon kevään kylmäalan RekryKoulutuksen opiskelijasta. Aiemmalta koulutukseltaan hän on putkiasentaja ja on työskennellyt niin asennustehtävissä kuin LVI-myyjänäkin. Jouduttuaan lomautetuksi Vuorio huomasi TE-toimiston sivuilta ilmoituksen Taitotalon Caverionille järjestämästä valtakunnallisesta RekryKoulutuksesta ja innostui heti. RekryKoulutus poikkeaa perinteisestä työvoimakoilutuksesta siinä, ettei hakijan tarvitse olla työtön, työttömyysuhka riittää.

”Kylmäala kiinnosti minua jo valmiiksi. Päätin hakea ja onneksi pääsin mukaan”, hän kertoo tyytyväisenä.

Kolmasosalla kurssin opiskelijoista on taustaa putki- ja kolmasosalla sähköasennustöistä. Loput ovat työskennelleen rakentamisen parissa. Jokaisen aiemmasta ammattitaidosta on tukea myöhemmissä kylmäasennustehtävissä.

Opiskelu Taitotalon Kylmätekniikan RekryKoulutuksessa käynnistyi maaliskuun puolivälissä teorialla. Vuorion mukaan opiskelu on ollut todella mielenkiintoista, motivoivaa ja hyvin intensiivistä. ”Teorian oppimiselle on aikaa kuitenkin vain vajaa kaksi kuukautta, sillä työssä oppiminen Caverionilla käynnistyy jo toukokuun alussa. Uutta tulee eteen nopeassa tahdissa.”

Vuorio sanoo, että RekryKoulutus on hänelle sopiva tapa opiskella uuteen ammattiin. ”Minulle on tärkeää, että käytännön työ on opinnoissa koko ajan mukana. Näin näen, pärjäänkö.”

Kylmäalalle hakeutumista miettivälle RekryKoulutus antaa Taitotalon kylmätekniikan kouluttaja Heikki Kolehmaisen mielestä todella hyvät lähtökohdat työllistymiseen, sillä tuleva työnantaja on mukana alusta alkaen. ”Jos opiskelija hoitaa koulutuksen omalta osaltaan hyvin, työpaikka on odottamassa.”

Yrityksille vaivatonta palvelua

RekryKoulutus on yritykselle hyvä tapa löytää motivoitunutta työvoimaa. ”Työvoimapulasta kamppaileville kylmäalan yrityksille RekryKoulutus on todella vaivaton tapa löytää uutta henkilökuntaa”, Taitotalon talotekniikan koulutusasiantuntija Tapani Miikkulainen korostaa.

Kiinnostuneet yritykset ilmoittavat halustaan olla mukana, ja sen jälkeen kouluttava taho hoitaa vaivalloisimman osuuden. ”Oppilaitos valitsee koulutukseen parhaat ja sopivimmat hakijat. Hakijoita koulutukseen oli tähän viimeisimpäänkin koulutukseen monin verroin enemmän kuin paikkoja oli tarjolla: puolentoistasataa ympäri Suomen.”

Yritykset valitsevat haluamansa henkilöt koulutukseen ja sitoutuvat heidät koulutuksen jälkeen palkkaamaan, mikäli koulutus sujuu suunnitelmien mukaan.

”Koulutuksen kuluessakin yrityksellä on vielä mahdollisuus tarkkailla, onko kaikista opiskelijoista juuri omaan tarpeeseen. Caverion on luvannut ainakin kesätyöpaikan kaikille nykyisen kurssin opiskelijoille”, Miikkulainen jatkaa.

Jos kesäkauden jälkeen sekä työnantaja että työntekijä ovat tyytyväisiä, RekryKoulutuksen käynyttä voidaan jatkokouluttaa oppisopimuksella ammattitutkintoon. ”Kun tietyt tutkinnon osat on käyty, on mahdollisuus hakea Tukesilta yli 3 kg kylmäainetta sisältävien laitteiden asentajapätevyyttä, mikä mahdollistaa kylmätöiden tekemisen”, Miikkulainen selventää.

Tarpeeseen kannattaa valmistautua

Taitotalossa RekryKoulutuksia on tarkoitus järjestää vähintään kerran vuodessa. Seuraava käynnistyy todennäköisesti ensi vuoden vaihteessa. Careeriassa Vantaalla kylmän RekryKoulutuksia on toteutettu jo parin vuoden ajan. Careeriassa järjestetään kaksi koulutusta vuosittain, toinen niistä alkaa tammikuussa ja toinen maaliskuussa.

Kylmän RekryKoulutukset ovat alan yrityksille todella vaivaton tapa hankkia uutta työvoimaa. Koulutukset voidaan yleensä hyvinkin pitkälle räätälöidä yrityksen tarpeeseen. Aivan hetkessä uusia työntekijöitä ei kuitenkaan pystytä kouluttamaan.

”Jos siis ensi keväänä tarvitaan uusia työntekijöitä, siihen pitäisi varautua jo edellisenä syksynä ja lähteä heitä sitten RekryKoulutuksen kautta palkkaamaan, Careerian kylmätekniikan kouluttaja Matti Jokela neuvoo.

Käytäntö ja teoria kulkevat käsi kädessä

Uusia tuulia Kylmätekniikan koulutuspäivillä

Kaikkea ei opi kirjoista