Perheyrittämistä jo kolmannessa polvessa
Valkeakoskelainen Kylmäset siirtyi heinäkuun sukupolvenvaihdoksessa Mäkisen perheen nuorelle polvelle. Mitä onnistunut viestikapulan vaihto edellyttää?
Teksti Matti Remes Kuvat Kylmäset Oy
Vesa Mäkinen otti vuonna 1992 vetovastuun Kylmäset Oy:stä, jonka hänen isänsä Ilpo oli perustanut Valkeakoskella vuonna 1969. Tämän vuoden heinäkuussa oli Vesan vuoro luovuttaa yritys seuraavalle sukupolvelle, kun Vesa ja Outi Mäkisen lapset Niilo ja Ilona Mäkinen jatkavat uusina omistajina.
”Vahdinvaihto tuntuu hyvältä. Stressitasokin tuntuu laskeneen, kun vetovastuuta on nyt siirretty nuoremmille”, Vesa Mäkinen sanoo.
Vesa toimii vielä yrityksen toimitusjohtajana. Ajatuksena kuitenkin on, että kylmämestarin tutkinnon suorittanut ja jo useita vuosia huoltopäällikkönä toiminut Niilo ottaa jatkossa enemmän vastuuta koko yrityksen asioista.
Outi vastaa puolestaan Kylmäsetin toimistosta. Tradenomiksi valmistunut ja vielä toisen yrityksen palveluksessa toimiva Ilona alkaa kuitenkin vähitellen perehtyä äitinsä työkenttään ja siirtyy ensi vuoden puolella työskentelemään kokopäiväisesti perheyrityksessä. ”Olemme varmasti Outin kanssa mukana vielä vuosia, mutta pikkuhiljaa vetäydymme taka-alalle ja alamme tehdä vähemmän työtunteja”, 57-vuotias Vesa pohtii.
Realistinen kuva yrittämisestä
27-vuotiaalle Niilolle perheyritys tuli tutuksi jo kesäharjoittelijana. Kylmäalalle hakeutuminen oli hänelle selvä valinta teini-iästä lähtien. ”Vetovastuun ottaminen jo vaarin perustamasta yrityksestä ja kahden edellisen sukupolven elämäntyön jatkaminen ovat kunnia-asioita. Fiilis on tosi motivoitunut, sillä alalla on paljon mahdollisuuksia nyt ja tulevaisuudessa”, Niilo perustelee.
”Toisaalta minulla on realistinen käsitys yrittämisestä. Oikotietä onneen ei ole, vaan tämä vaatii pitkäjänteistä työtä ja omistautumista. Et voi laittaa puhelinta kiinni, kun lähdet neljältä kotiin.”
Kylmäsetin pääpaikka on Valkeakoskella, mutta yritys toimii akselilla Tampere–Hämeenlinna–Riihimäki. Jälkimmäisellä paikkakunnalla yritys tunnetaan Riihimäen Kylmähuoltona.
Suurin osa Kylmäsetin liikevaihdosta tulee kauppojen kylmälaitteiden suunnittelusta, asennuksesta, huollosta, korjauksista ja valvonnasta. Asiakkaina on muun muassa keskusliikkeiden myymälöitä K-Citymarket- ja Prisma-kokoluokasta pieniin kyläkauppoihin.
Näissä kohteissa yritys huolehtii kylmälaitteista sekä pakaste- ja kylmävarastojen toiminnasta kokonaisvaltaisesti. Lähes kaikkiin myymälöihin on asennettu kylmälaitteiden kaukovalvontajärjestelmä, jonka kautta päivystäjä voi olla kohteeseen yhteydessä etänä ja tehdä tarvittavia toimenpiteitä.
Toimivaa konseptia kehitetään edelleen
Kylmäset Oy:llä on noin 2 000 kiinteää asiakassuhdetta, joista noin 250 asiakkaan kanssa on solmittu kirjallinen huoltosopimus. ”On myymälöitä, joiden kylmäjärjestelmien toimivuudesta olemme vastanneet vuosikymmenien ajan. Pyrimme jatkossakin pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin”, Niilo suunnittelee.
Nuoren yrittäjän mielessä on paljon kehitysideoita, mutta yrityksen toimivasta peruskonseptista hän aikoo pitää kiinni. ”Aina voi kuitenkin parantaa. Tarkoituksemme on kuunnella vieläkin herkemmällä korvalla asiakkaiden tarpeita ja toiveita – ja palvella heitä entistä laadukkaammin.”
Vesa sanoo jättävänsä yrityksen luottavaisin mielin nuorelle sukupolvelle. Kylmäalan työtilanne on vahva, ja Kylmäset on vuosikymmenien aikana vakiinnuttanut asemansa omalla alueellaan.
”Perheen nuoret ovat kasvaneet yrittäjyyteen ja nähneet sen hyvät ja huonot puolet. Heillä on realistinen asenne yrittämiseen.”
Vetovastuun vaihto vaatii aikaa
Vesan mielestä onnistuneen sukupolvenvaihdoksen edellytys on, että prosessi suunnitellaan huolella ja siihen käytetään reilusti aikaa. Asian kypsyttely perhepiirissä vie aikaa, samoin käytännön asioiden järjestäminen.
Vesan mukaan sukupolvenvaihdoksen vaihtoehtona olisi ollut yrityksen myyminen. ”Vuosien varrella on tullut yhteydenottoja yrityksen ostamisesta. Emme ole kuitenkaan tarttuneet tarjouksiin, koska yritykselle on ollut tiedossa jatkajat omasta takaa”, Vesa sanoo.
Kylmäsetin liikevaihto on noin 2,8 miljoonaa euroa. Yrityksessä on nyt 22 työntekijää, joista kylmälaiteasentajia Pirkanmaan seudulla on 13 ja Riihimäen alueella neljä. ”Suurin haaste on pätevän henkilökunnan saaminen. Nytkin voisimme palkata heti pari kylmäasentajaa töihin, jos vain löytyisi päteviä ihmisiä”, Vesa Mäkinen sanoo.
”Esimerkiksi kaupan kylmässä asentajan on hallittava valtava määrä asioita. Täysin päteväksi osaajaksi ei tulla vuodessa eikä kahdessakaan. Onneksi meillä on hyvä porukka, ja henkilökunnan vaihtuvuus on ollut äärimmäisen pientä”, Niilo jatkaa.
KylmäExtra 2/2021
- Pääkirjoitus: Kylmäalalla kohti Covid-19:n jälkeistä aikaa
- Suurin osa laittomista kylmäaineista jää pimentoon
- Laiton kauppa voi kasvaa Suomessakin
- Hiilivapaata teollisuutta
- Kylmä kulkee kumipyörillä
- Geoenergia jäähdyttää ja lämmittää tornitalot
- Kylmäalan toimitusehdot päivitetty
- Jäähdytys eli miten se toimii
- Lihanjalostus vaatii järeät kylmäjärjestelmät
- Kylmäpuolen koulutus ei riitä alan tarpeisiin
- Myyjät kylmäalan opissa
- Kaasuvuotojen valvonta on usein tarpeen kylmätiloissa ja -laitoksissa
- Hajautettu jäähdytys yleistyy kaukolämmön kyljessä
- Energia-asiat kertaheitolla kuntoon Huittisissa
- Perheyrittämistä jo kolmannessa polvessa
- Yritykset jälleen kaupoilla
- Nuorten työllistäminen kannattaa