TAKK:ssa CO2-kylmää opiskellaan miltei aidoissa olosuhteissa

Tampereen aikuiskoulutuskeskus järjesti ensimmäinen hiilidioksidikoulutuksen viime joulukuussa. Kurssilla kylmän ammattilaiset pääsivät tekemään tuttavuutta tyypillisen marketlaitoksen kanssa.

Teksti Dakota Lavento   Kuvat Dakota Lavento

TAKK:n ensimmäisen CO2-koulutuksen opiskelijat esittävät kylmätekniikan kouluttaja Jukka Hämäläiselle kiperiä kysymyksiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen ensimmäinen CO2-koulutus on selvä menestys: 12 kylmäalan kokenutta ammattilaista kiertää innokkaasti keskenään rupatellen upouutta CO2-koneikkoa. Käynnissä on toinen viisipäiväisen kurssin kahdesta käytännön harjoituspäivästä aidossa CO2-oppimisympäristössä.

Aidon CO2-laitoksen parissa järjestettävälle koulutukselle on ollut suuri tarve. Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen TAKK:n kylmätekniikan kouluttaja Jukka Hämäläinen sanoo, että pelkästään teoriassa kaikkea tarvittavaa ei pysty opiskelemaan. ”CO2-laitos on koulutuksessa pystyttävä oikeassa ympäristössä näkemään ja siihen toiminnassa tutustumaan.”

TAKK:ssa CO2-laitos vastaa tavanomaista pienen marketin hiilidioksidijärjestelmää. Koulutuksessa käydään läpi sekä teoriassa että käytännössä CO2-putkiston asentaminen, painekokeiden suorittaminen, laitoksen käyttöönotto, dokumentointi, painelaiteille asetettavat vaatimukset, käytönvalvojan koulutus sekä erilaiset hiilidioksidilaitoksen huollot. Kurssin jälkeen voi halutessaan suorittaa kylmälaiteasentajan ammattitutkinnon osan Hiilidioksidikylmälaitteiden asennus ja huolto.

Asentamista ei kuitenkaan pääse harjoittelemaan, mutta se ei Hämäläisen mukaan juuri haittaa, sillä kurssille osallistujat ovat pitkän linjan ammattilaisia. ”Laitteisto, kylmäaineen käyttäytyminen ja asennuksen vaiheet käydään kuitenkin paikan päällä läpi. Myös tyypillisimpien vikojen etsimistä ja korjaamista harjoitellaan.”

TAKK:n CO2-laitos on liitetty verkkoon, joten myös käyttöönottoa oikeine säätöineen päästään harjoittelemaan aidossa ympäristössä.

Mukana kehityksessä

Hämäläinen sanoo, ettei lyhyt kurssi kenestäkään, kylmän ammattilaisestakaan, heti CO2-laitosten huippuasiantuntijaa tee. ”Se kehittää kuitenkin kurssille osallistujien ammattitaitoa ja antaa jatkossa uskallusta lähteä huoltamaan ja rakentamaan CO2-laitoksia.”

”Hiilidioksidi on kuitenkin erityisesti kaupankylmässä hallittava”, sanoo pirkanmaalaisen Finkylmä Oy:n yrittäjä, kylmämestari Marko Muranoff, joka tuli kurssille päivittämään CO2-tietämystään. Sinällään kylmäaine tai kaupankylmän CO2-laitoksetkaan eivät ole hänelle uusia tuttavuuksia.
”Hiilidioksidilaitokset kuitenkin kehittyvät koko ajan, joten jos tietojaan ei päivitä, tekniikan kehityksessä ei pysy mukana”, hän painottaa. Tavanomaiseen kylmätekniikkaan nähden hän kertoo koulutuksessa oppineensa uutta nimenomaan CO2-kylmän säätöpuolelta.

Muranoff tuli alalle alun perin autokylmän innostamana. Nykyisin hän toimii laaja-alaisesti kaiken kylmän, mutta erityisesti IV-jäähdytyksen ja ruuvikompressorien sekä isojen kiinteistöjen lämpöpumppujen parissa. Hän ei ole katunut alanvalintaansa, sillä päivät ovat vaihtelevia ja haastavia. Kylmäainemuutokset kehittävät alaa, mikä on Muranoffin mukaan vain hyvä asia, koska myös samalla vanha laitekanta uusiutuu. ”Se tuo mukanaan haasteita.”

Kylmätekniikan professuuri voi toteutua ensi vuonna

Kylmätekniikan koulutuspäivät tulevat taas

Kylmäalalla on edelleen huutava työvoimapula