Alfa Lavalille uusi tuotantolinja Vantaalle

Alfa Laval Vantaalla käyttöönotettiin helmikuussa puolen miljoonan euron nestejäähdyttimien uusi tuotantolinja, josta lähimarkkinoille voidaan tarjota räätälöityjä tuotteita niin kaupankylmän kuin teollisen kylmän kohteisiin sekä energiateollisuuden tarpeisiin.

Vantaan uudella tuotantolinjalla valmistuu Alfa-V-nestejäähdyttimiä nimenomaan Suomeen ja lähimarkkinoille. ”Tämä on erittäin merkittävä investointi, josta on puhuttu usean vuoden ajan. Se on myös signaali luottamuksesta alaa sekä Vantaan tehdasta ja sen laatua kohtaan”, kertoo Alfa Lavalin ilmalämmönvaihdin-divisioonan toimitusjohtaja Gyula Szekeres.

Alfa-V-jäähdyttimien tuotantoa on hajautettu Italian lisäksi Suomeen. Aika ja etäisyys ovat merkittäviä kustannustekijöitä, ja myös vastuullisuus on tärkeää. ”Rahti Italiasta tänne pohjoiseen on kallista ja vie aikaa. Isojen laitteiden liikuttelu vaatii nostureita ja katujen sulkemista, ja on myös hiilijalanjäljen kannalta järkevämpää viedä niitä Suomesta Pohjoismaihin, Baltiaan ja Venäjälle”, sanoo ilmalämmönvaihtimien myyntipäällikkö Hannu Viikilä Alfa Lavalilta.

Hannu Viikilän mukaan samalla kun jäähdyttimiltä vaaditaan enemmän tehoa, ne eivät saisi viedä liikaa tilaa eivätkä olla liian äänekkäitä. Loppukäyttäjiä kiinnostavat laitteen hankintahinnan lisäksi myös elinkaarikustannukset, kuten sähkölaskun suuruus. Alfa-V:ssä lämmönsiirtopintaa saadaan V-muodon ansiosta paljon aiempaa pienempään tilaan ja energiaa kuluu vähemmän.

Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa muutoksia myös ilmalämmönvaihtimien suunnitteluun. Kun aiemmin niitä mitoitettiin +27:n ja sitten +30 asteen ulkolämpötilaa varten, nyt usein käytetään jopa +32. Lisäksi asiakkaat ovat entistä ympäristötietoisempia.

Myös Alfa Lavalille on tärkeää ajatella vihreämmin ja siksi yhtiö siirtää painopistettä F-kaasuista luonnonmukaisiin kylmäaineisiin. Teknologiajohtaja Massimiliano DallArmellina muistuttaa kuitenkin, että laitteet valmistetaan aina kunkin asiakkaan tarpeita kuunnellen. ”Meiltä ei tilata laitteita kuin katalogista, me myymme insinööriosaamista”, hän toteaa.

Suomen Kylmäliikkeiden Liitto tekee työtä alan opetuksen kehittämiseksi

Pohjoismainen yhteistyö Norjan kylmäpäivien teemana

KylmäLätkä 2024 keräsi 60 alan ammattilaista yhteen