Salapoliisityö veti kylmäalalle
Twaha Yahya, 34, on päässyt tutustumaan kylmäalaan samassa työpaikassa monesta eri näkökulmasta. Hänet veti alalle käsillä tekeminen ja salapoliisityötä vaativa asioiden ratkominen.
Teksti Matti Remes Kuvat Matti Remes
”Tylsiä päiviä ei ole”, toteaa Twaha Yahya, joka on töissä Johnson Controls Finlandilla ja vastaa teollisuuskylmän huoltotoiminnan koordinoinnista Itä- ja Pohjois-Suomen alueella. Team Leader Service Coordinatorin tehtäviin kuuluvat muun muassa asentajien päivittäisten aikataulujen suunnittelu ja huollossa tarvittavien tarvikkeiden tilaaminen. Työhön sisältyy myös huolto- ja tarjouspyyntöihin vastaamista ja seuraavan viikon toimintasuunnitelman laatimista.
”Parasta työssä on – niin kliseiseltä kuin se saattaa kuulostaakin – pystyä auttamaan asiakasta. Eniten tyydytystä saa, kun löytää asiakkaan ongelmiin ratkaisun yhdessä tiimin kanssa”, Yahya sanoo. ”Asiakkaiden tarpeet eivät koostu pelkästään siitä, että käymme tekemässä siellä huoltoja. Työhöni kuuluu myös pitkäjänteinen huoltosuunnittelu heidän kanssaan.”
Monipuolisia töitä samassa työpaikassa
Twaha Yahya muutti kaksivuotiaana perheensä kanssa Tansaniasta Suomeen. Englanninkieliset koulut käyneellä nuorukaisella ei ollut lukion ja armeijan jälkeen erityisiä urasuunnitelmia, mutta äitipuolensa kannustamana hän lähti opiskelemaan kylmätekniikkaa Stadin ammattiopistoon.
”Erityisesti kaksi asiaa kiinnosti kylmäalassa. Ensinnäkin alalla pääsee tekemään paljon käsillään, ja toiseksi asioiden ratkaisemiseksi joutuu tekemään salapoliisityötä.”
Johnson Controlsiin Yahya tuli vuonna 2012 oppisopimuksella. Ensimmäiset seitsemän vuotta hän toimi asentajana ja kylmälaitoksen hoitajana suuressa tuotantolaitoksessa. Hän työskenteli myös logistiikkakoordinaattorina ennen siirtymistään nykyiseen tehtävään. ”Kylmätekniikan kanssa olen ollut tekemisissä koko työurani. Työn luonne on vain muuttunut.”
Yahya on tyytyväinen siihen, että on saanut nähdä kylmäalaa monipuolisesti. Asentajana hän pääsi kokeneempien kollegoiden kanssa korjaamaan kylmälaitteita.
”Silloin näin, kuinka iso kompressori puretaan atomeiksi ja kasataan takaisin toimintakuntoon. Myös huoltotöissä pääsin näkemään eri laitoksissa monipuolisesti erilaista tekniikkaa ja kokonaisuuksia.”
Koordinaattorin hallittava kokonaisuus
Huoltotoiminnan koordinaattorin on pidettävä työssään monta palloa ilmassa yhtä aikaa. Yahyan mielestä suurin haaste on kokonaisuuden hallinta.
”Tärkein tehtäväni on huolehtia siitä, että asiakkaillamme on kaikki, mitä he tarvitsevat ja laitokset toimivat ilman ongelmia. Huollossa tärkein resurssi on oma tiimi, jonka asentajien ammattitaito on korvaamaton.”
Koordinaattorin tehtävänä on huolehtia, että asentajat ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja että heillä on kaikki tarvittava työn suorittamiseen. ”Asiakkaiden tarpeet ovat muuttuvia, ja meidän on pystyttävä reagoimaan niihin nopeasti.”
Erityisen haasteellisia ovat hetket, joissa päivittäisten töiden lisäksi tapahtuu jotain äkillistä. Yahya muistaa erään lauantain, jolloin Itä-Suomessa suuren teollisuuslaitoksen kylmälaitokseen tuli tekninen vika, ja tehdas joutui keskeyttämään hetkeksi toimintansa. Yahya oli perheensä kanssa kaupungilla ja hän alkoi välittömästi soittaa asentajille ja tilata varaosia eri puolilta Eurooppaa.
”Yksin en olisi tästä selvinnyt. Asentajamme tiesivät tarkkaan, mitä pitää tehdä, kunhan vain he saavat vaadittavat tarvikkeet. Sunnuntaina saimme kylmälaitoksen jo käyntiin ja maanantaina lähdimme selvittämään ongelmaa syvällisemmin. Asiakas oli tyytyväinen nopeaan toimintaan, sillä pidempi käyttökatko olisi merkinnyt isoja taloudellisia menetyksiä.”
Yahya arvostaa työnantajaa, joka antaa mahdollisuuden edetä työuralla ja kehittää osaamistaan. Hän on pohtinut lähtemistä jossakin vaiheessa jatko-opiskelemaan jotakin sellaista häntä itseään kiinnostavaa, mikä tukisi myös nykyistä työtä. ”Se voisi olla jokin liiketoiminnan osa-alue, joka voi liittyä vaikkapa kylmä- tai toimitusketjuihin tai myyntiin.”
KylmäExtra 2/2023
- Pääkirjoitus: F-kaasuasetuksesta sopu
- Mansikka viihtyy kesällä viileässä ja talvella pakkasessa
- Meijeri investoi kylmässä pitkälle tulevaisuuteen
- Kylpylähotelli otti sisäiset energiavirrat hyötykäyttöön
- Kaikkea ei opi kirjoista
- Kylmätekniikan koulutuspäivät kutsuvat jälleen tammikuussa
- Palavat kylmäaineet yleistyvät – miten on turvallisuuden laita?
- Uusi F-kaasuasetus: sopimus saavutettu
- Missä voi opiskella kylmäalaa?
- Hyvä tyyppi taloon oppisopimuksen kautta
- Atria hyödyntää aurinkosähköä matkalla hiilineutraaliin ruoantuotantoon
- Miten alentaa kylmälaitoksen energiankulutusta?
- Paakari tarvitsee kylmää pakastetuotteisiin
- Taantuma ei paina kylmäalaa
- Hes-Pron tuotantolaitos hyödyntää tehokkaasti sisäiset energiavirrat
- Suomi on lämpöpumppujen suurvalta
- Salapoliisityö veti kylmäalalle