Pienet CO₂-ratkaisut yleistyvät
Hiilidioksidi on oiva kylmäaine myös pienempiin kylmälaitoksiin. Se soveltuu vaikkapa ravintolakeittiöihin ja tilatankkeihin.
Teksti Dakota Lavento Kuvat Dakota Lavento

Hiilidioksidi ei ole pelkästään suurten markettien kylmäaine. Sitä käytetään jo lämpöpumpuissa ja jopa autojen ilmastointilaitteissa. Kaksi kotimaista kylmäalan yritystä on päättänyt panostaa juuri pienempiin hiilidioksidilaitoksiin.
VP-Euroref on kylmäalan perheyritys, jonka repertuaariin kuuluvat muun muassa kaupan kylmäjärjestelmät, kylmä- ja pakastehuoneet ja -varastot sekä niiden huolto- ja korjauspalvelut. Pylväläisen veljesten isä Viljo Pylväläinen perusti yrityksen vuonna 1997. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen Tomi on työskennellyt yhtiön toimitusjohtajana ja Antti projektijohtajana. Työntekijöitä on nykyisin 18. VP-Euroref valmistaa Järvenpäässä nykyisin myös itse kehittämiään pieniä CO2– boosterikoneikkoja.
Antti Pylväläinen muistelee, että yrityksessä kuultiin hiilidioksidista jo vuonna 2007 tai 2008. ”Ensimmäisen kerran pääsimme käsiksi meille uuteen kylmäaineeseen vuonna 2012, ja vuosi vuodelta olemme tulleet sen kanssa paremmin sinuiksi”, hän sanoo. ”Markettikylmässähän se on aivan ylivoimainen.”
”Kylmäaineena CO2 on dynaaminen ja sähäkkä. Suuri laitos on helpompi toteuttaa kuin pieni. Suurten kaupankylmälaitosten kautta opettelimme tuntemaan hiilidioksidin tavat todella hyvin”, Pylväläinen vakuuttaa.
Yhdeksän vuotta sitten VP-Euroref oli toteuttamassa erään koulun keittiötä. Seinälle kiinnitettiin seitsemän Silensys-koneikkoa. Pylväläisen mielestä keittiö olisi ollut huomattavasti järkevämpi toteuttaa keskuskoneellisena lauhdutinratkaisuna. Tarjolla ei vain ollut yhtään varteenotettavaa hiilidioksidilla toimivaa kompressori-lauhdutinyksikköä.
Ketterälle yritykselle siinä oli selvä markkinarako. Aihetta pohdittiin ja kehiteltiin. Asiasta tuli puhetta kylmäkalustevalmistaja Carelin kanssa, ja VP-Eurorefissä käärittiin hihat. ”Rakensimme yhteistyössä varastoomme pienen CO2-koneikon ja pienen ’myymälän’, jossa reilun vuoden päivät testasimme ja kehitimme koneikkoa. Ratkoimme haasteita, ja samalla opimme lisää hiilidioksidista kylmäaineena. Lopulta koneikko oli testattu ja varmistettu niin hyvin, että olimme valmiita laittamaan tuotteen markkinoille”, Pylväläinen kertoo.
Ensimmäiset myydyt koneikot matkasivat suurtalouskeittiöön ja opetuskäyttöön.
VP-Eurorefin ratkaisu on tarkoitettu lämmönsiirtoon pienissä teholuokissa. Pylväläisen mukaan se on passeli esimerkiksi kioskeihin, pieniin myymälöihin tai muihin ravintolakeittiöiden kokoisiin tiloihin ja kohteisiin. Lämmöt saadaan talteen helposti, mikä kasvattaa energiatehokkuutta huimasti.
VP-Eurorefin ja sen CO2-ratkaisun tulevaisuus näyttävät lupaavilta. Kylmätekniikan koulutuspäivillä tammikuussa yrityksen osasto herätti runsaasti mielenkiintoa. ”Saimme kyselyitä muun muassa pikajäähdytyksestä ja -pakastuskaapeista. Myös ammattikeittiölaitevalmistajien kanssa on jo virinnyt keskusteluja”, Pylväläinen kertoo tyytyväisenä.

CO2 jäähdyttää maidon askolalaisella maitotilalla
Askolassa sijaitsevalla Jokimaan kahden Lely-robotin tilalla Marjo ja Ari Ahosen 125 ayrshire- ja holstein-lehmää tuottavat maitoa 10 000 litran tilatankkiin. Maitoauto käy tyhjentämässä sen joka toinen päivä.
Toimitusvaiheessa 2,5 vuotta sitten Jokimaan tilan Wedholms-maidonjäähdytyssäiliö oli vasta kolmas hiilidioksidijäähdytteinen tilatankki Suomessa. ”Nyt niitä on 28”, Kylmäkärki Oy:n toimitusjohtaja Aaretti Sipilä kehaisee silmin nähden tyytyväisenä.
Kärköläläinen Kylmäkärki on erikoistunut tilasäiliöiden ja muiden haja-asutusalueiden kylmäratkaisujen sekä ilma-vesilämpöpumppujen myyntiin, asennuksiin ja huoltoon.
MaitotilojenCO₂ by Wedholms -tilatankkiratkaisuun ratkaisuun kuuluu Argos-ohjausyksikkö, CO₂- jäähdytysyksikkö taajuusmuuntajaohjattuine kompressoreineen, elektroniset paisuntaventtiilit sekä integroitu lämmön talteenotto avaimet käteen palveluna.

Kylmäkärki toimittaa Sipilän mukaan todennäköisesti maailman ainoana laitevalmistajana suorahöyrysteistä omakoneellista hiilidioksidinesteenjäähdytysjärjestelmää. Tilatankissa jäähdytettävä neste on maitoa, mutta samalla tavalla voidaan jäähdyttää mitä vain, kuten vettä tai olutta.
Hiilidioksidijäähdytteiset tilatankit yleistyvät, sillä ne säästävät energiaa. Sipilän mukaan Jokimaankin tilatankki jäähdyttää maidon noin 47 prosenttia pienemmällä energiamäärällä kuin perinteinen tilatankki. ”Sellainen kuluttaisi sähköä noin 20 Wh/l, kun tämä kuluttaa sitä vain noin 11 Wh/l.”
Kulutus on varmennettu yrityksen omalla tutkimustilalla, joskin noin puolta Jokimaan tankkia pienemmällä tilatankilla. Tilasäiliötä on saatavana jäähdytysteholuokassa 4,5–14,5 kW, sekä niiden kerrannaisina.
Kylmäkärki/Wedholms päätti kehittää ratkaisunsa juuri hiilidioksidille, koska siinä on kylmäaineena vain yksi haittapuoli, korkeammat paineet. Ne yritys Sipilän mukaan hallitsee. ”Jos haluaa vertailla, metsäkoneissa liikutaan 200–300 barin painealueella, tilatankin höyrystimessä 30 barin, vesilämmöntalteenoton 50 barin ja korkeapainepuolella noin 90 barin alueella”, hän selittää.
Kaksi ja puoli vuotta sitten Sipilä ja Jokimaan tilan silloinen meijeri saivat vielä hieman Ahosia suostutella hiilidioksiditilatankin kannalle, sillä kylmäaine oli tilallisille uusi tuttavuus. Ari Ahoselle selvisi nopeasti, että kyseessä on vaaraton ja vieläpä edullinenkin luonnonkaasu.
Jokimaan tilalla tilatankki on alkusäätöjen jälkeen toiminut mainiosti ja sähköäkin näyttää säästyvän. Se on tärkeää, eikä pelkästään taloudellisesti. Tilalla on panostettu ekologisiin vaihtoehtoihin jo pitkään. Sähköä ja lämpöä tilalle tuottaa oma biokaasulaitos.
F-kaasuasetus lisää kiinnostusta
Viime vuoden maaliskuussa voimaan astunut uusi F-kaasuasetus ohjaa siirtymään ympäristöystävällisempien luonnollisten kylmäaineiden käyttöön. Niistä nimenomaan hiilidioksidilla on monia erinomaisia ominaisuuksia. Se on kylmäaineena erittäin tehokas, ja se on syttymätön ja myrkytön luonnonkaasu, jonka ilmaston lämmitysvaikutusarvo (GWP) on vain 1. Hiilidioksidilla on suuri lämmön talteenottopotentiaali. Perinteisiin HFC-kaasuihin verrattuna se on erittäin halpaa. Kylmäaineena käytetty hiilidioksidi on kierrätettyä teollisuuden sivutuotetta.
Kylmäalaa tuntemattomille hiilidioksidi on kylmäaineena vielä kohtuullisen tuntematon ja kylmäalallakin osaamista tarvitaan lisää. Ratkaisut ovat noin 20 prosenttia perinteisillä kylmäaineella toteutettuja kalliimpia, mutta tehokkaamman lämmöntalteenoton ansiosta kiinteistön energiatehokkuuden parantuminen auttaa investointia maksamaan itsensä nopeasti takaisin.
VP-Eurorefissä on jo nähty, että F-kaasuasetus ohjaa asiakkaita yhä voimakkaammin luonnollisten kylmäaineiden suuntaan. ”Monissa kohteissa hiilidioksidille ei oikein ole vaihtoehtoja, kun kylmäaine ei saa olla myrkyllinen eikä palava ja sen GWP-arvon pitää täyttää normit”, Pylväläinen sanoo.
Vaikka perinteisellä tavalla toteutettu ravintolakeittiö on edelleen edullisempi, asenneilmapiirin muutos toimii hiilidioksidin hyväksi. ”Asiakkaat sanovat, että luonnollisiin kylmäaineisiin on pakko siirtyä.”
Kylmäkärki toimittaa nykyisin käytännössä vain hiilidioksiditilatankkeja. Maitotilojen koko Suomessa kasvaa. Pihattoja laajennetaan ja uusia rakennetaan. Niissä on entistä enemmän robotteja ja tilatankkien tilavuudet kasvavat. ”Vielä viisi vuotta sitten toimitimme 6 000 litran tankkeja yhden robotin tiloille. Nyt menee 12 000 litran tankkeja kahden robotin tiloille”, Sipilä kertoo.

KylmäExtra 1/2025
- Pääkirjoitus: Tuttu ja turvallinen?
- Uudet F-kaasuasetuksen määräykset voimaan vähän kerrassaan
- Propaani mullistaa markkinat
- Lämpöpumppuratkaisut edistävät kaukolämmön vihreää siirtymää
- Pienet CO₂-ratkaisut yleistyvät
- Helium jäähdyttää lähelle absoluuttista nollapistettä
- Kylmätekniikan koulutuspäivät 2025 taas uusiin ennätyksiin
- Kylmätekniikan professuuri LUT-yliopistossa toteutuu
- Pohjoismaista koulutusyhteistyötä Peräpohjolassa
- Jokapäiväinen kylmämme: Oikein jäähdytetty suklaa sulaa suussa
- Työn monipuolisuus vetää kylmäalalle
- Hiljaista lämpöä lämpöpumpuilla
- Ennätysmäisen tasaiset väännöt KylmäLätkässä
- Combi Cool täytti pyöreitä vuosia
- Kädentaitoja vaativaa asennusosaamista tarvitaan tulevaisuudessakin
- Alan töissä: Isän ja isoveljen esimerkki innostaa kylmäalalle