Meijeri investoi kylmässä pitkälle tulevaisuuteen

Maitomaan meijeri teki kymmenen miljoonan euron investoinnin uusiin tuotantotiloihin ja kylmälaitokseen. Se turvaa kylmän tuotannon pitkälle tulevaisuuteen.

Teksti Matti Remes   Kuvat Matti Remes

Heikki Korhonen (vas.) ja Veli-Matti Tuokkuri sanovat, että uuden kylmälaitoksen myötä ammoniakkia tarvitaan enää murto-osa entiseen järjestelmään verrattuna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Osuuskunta Maitomaan meijeri on toiminut vuodesta 1915 lähtien samalla paikalla Suonenjoen keskustan tuntumassa Pohjois-Savossa. Kolme vuotta sitten tehty kymmenen miljoonan euron investointi vahvisti entisestään meijerin asemia yhtenä Suomen suurimmista alan toimijoista.

Maitomaan tekninen johtaja Veli-Matti Tuokkuri kertoo, että investointi kattoi uuden UHT-tuotteiden pakkauslinjan ohella kylmälaitoksen perusteellisen uudistamisen.

”Aiemmat tuotantotilat olivat käyneet ahtaiksi. Uusi rakennus mahdollistaa nykyisen tuotannon kasvattamisen. Investoinnin myötä saamme ennen kaikkea tilaa uusille tuotelinjoille ja tuotteille.”

”Myös investointi uuteen kylmälaitokseen kantaa pitkälle tulevaisuuteen”, Tuokkuri sanoo.

Investointi korvasi vanhan kylmälaitoksen

Laajennuksen myötä vanha kylmälaitos ja lämpökeskus purettiin pois. Ne korvasi uusi käyttöhyödykekeskus.

Kylmän tuottamisesta Maitomaa vastaa edelleen itse. Sen sijaan lämmön ja höyryn meijeri ostaa nykyisin energiayhtiö Savon Voimalta, joka rakensi tätä varten nestekaasulla toimivan lämpövoimalan käyttöhyödykekeskuksen viereen.

Kylmälaitoksen laitteet toimitti Suomen Teollisuuskylmä. Yritys vastaa myös laitoksen etävalvonnasta, operoinnista ja huolloista.

Maitomaa tekee tarvitsemansa kylmän tavalla, joka on tyypillinen suomalaisissa meijereissä. Kylmän tuotannosta vastaa kolme erillistä kylmäkoneikkoa, joiden kylmäaineena on ammoniakki.

Laitoksen tuottama kylmä ajetaan putkistoihin, jotka sijaitsevat yhteensä noin sadan kuutiometrin vesisiiloissa. Veden alla olevat putket jäähdyttävät altaassa olevan veden 0–1-asteiseksi. Jäävesi johdetaan tuotantoprosessissa tarvittaviin paikkoihin eri puolilla meijeriä.

Ammoniakin tarve murto-osa entisestä

Vanhassa suorahöyrysteisessä järjestelmässä jäähdytinsiilojen putkistoissa kiersi ammoniakki. Nyt sen on korvannut vesi-glykoliseos.

”Ammoniakkia tarvitaan enää kylmälaitoksen järjestelmissä. Ammoniakin tarve onkin pienentynyt murto-osaan entisestä. Nyt sitä on 128 kiloa, kun sitä vanhaan laitokseen tarvittiin pari tonnia”, Maitomaan tehdaspalvelun esimies Heikki Korhonen sanoo.

Uudessa kylmälaitoksessa on panostettu myös energiatehokkuuteen. Keskeinen keino on kerätä prosessissa syntyvä lauhdelämpö talteen.

Yksi kylmälaitoksen koneikoista toimii lämmön talteenottokoneena. Lämpö siirretään lämminvesivaraajalle, josta 55–60-asteista vettä hyödynnetään kiinteistön ja käyttöveden lämmitykseen.

Osuuskunta Maitomaan meijeri on toiminut yli sata vuotta samalla paikalla Suonenjoen keskustan tuntumassa Pohjois-Savossa.

Kylmää tarvitaan läpi tuotantoketjun

Meijerissä kylmää tarvitaan läpi koko tuotantoketjun. Maitomaan säiliöautot noutavat maidon Savossa ja Karjalassa sijaitsevilta maatiloilta, joissa lypsetty maito säilytetään jäähdytetyissä tilasäiliöissä.

Meijerissä maidon käsittely alkaa laadun ja koostumuksen tutkimuksella vastaanoton yhteydessä. Sen jälkeen maito jäähdytetään noin neljään asteeseen lämmönvaihtimissa kulkevalla jäävedellä ja siirretään suuriin siiloihin odottamaan jalostuksen aloittamista.

Maidon käsittely alkaa separoinnilla, jossa maidosta erotetaan rasvaton kurri ja rasvainen kerma. Sen jälkeen maito vakioidaan eli asetetaan haluttu rasvaprosessi.

Mahdollisten terveydelle haitallisten bakteerien tuhoamiseksi maito pastöroidaan. Se tehdään kuumentamalla maito 74 asteeseen 15 sekunnin ajaksi. Tämän jälkeen maito jäähdytetään pikavauhtia takaisin noin neljään asteeseen. Sekä lämpötilan nopea nosto että jäähdyttäminen tapahtuvat levylämmönvaihtimilla.

Maito kuumenee nopeasti lämmönvaihtimessa kiertävällä vedellä, joka on lämmitetty höyryllä. Vastaavasti jäähdytys tehdään lämmönvaihtimessa kiertävällä jäävedellä.

Pastöroinnin jälkeen jäähdytetty maito on valmis pakattavaksi tai siirrettäväksi tuotantoprosessissa eteenpäin, jos siitä tehdään esimerkiksi raejuustoa tai voita.

Tuotantoprosessin jälkeen tuotteet siirretään jäähdytettyyn varastoon. Kauppoihin ne lähtevät jäähdytetyissä kuljetusautoissa, joissa on automaattinen lämpötilan valvonta. Näin varmistetaan, että maitotuotteet pysyvät kuljetuksen aikana +2–4 asteessa eikä kylmäketju katkea matkalla kaupan varastoon ja kylmähyllyyn.

 

Maitomaa

  • Vuonna 1915 perustetun osuuskunnan omistavat noin 120 maidontuottajaa.
  • Meijeri jalosti maitoa erilaisiksi tuotteiksi 75 miljoonaa litraa vuonna 2022.
  • Päätuotteita ovat maidot, raejuustot, voit, jogurtit ja kauravälipalajuomat.
  • Liikevaihto oli 59 miljoonaa euroa ja työntekijöitä noin 80 henkeä vuonna 2022.

 

Uusi kylmälaitos

  • Kylmäkoneisto: kolme erillistä koneikkoa, joissa GEA BluAstrum 400 -kylmäkoneet
  • Jäähdytysteho 3×200 kW
  • Kylmäaine: ammoniakki
  • LTO-kompressori: Sabroe HeatPAC26v, lämmitysteho 491 kW.

Yritykset ammentavat uutta tutkimushankkeesta

Ruotsi avasi suomalaisille lämpöpumpuille ovet maailmalle

Syväkylmää tarvitaan monella toimialalla