Erikoishommat asiantuntijoille

Teollisuuden kylmälaitosten huollossa on tehtäviä, jotka usein annetaan niihin perehtyneiden yritysten ja ammattilaisten tehtäväksi.

Teksti Dakota Lavento   Kuvat Dakota Lavento

Alfa Lavalin lämmönvaihtimia käytetään suurimmissa elintarviketeollisuuden kylmälaitoksissa ja pakkasvarastoissa. Alfa Laval Nordic Oy:n asiakkaisiin kuuluvat esimerkiksi Atria, Saarioinen ja HK Scan. Yritys paitsi valmistaa ja myy, myös huoltaa lämmönvaihtimia.

Teollisuuden perinteisissä ammoniakkilaitoksissa kylmäaine on puhdasta ja suljetussa kierrossa vallitsevat stabiilit olosuhteet, joten lämmönvaihtimen likaantuminen ei ole yleensä ongelma. ”Huolloksi riittää yleensä lähinnä tiivisteiden vaihto lämpötiloista ja olosuhteista riippuen 10−20 vuoden välein. Lämpöpumppuvaihtimissa ja korkeapaineisissa lauhduttimissa tiivisteiden vaihtoväli on 8−10 vuotta”, myynti-insinööri Petter Carlberg kertoo.

Jukka Grönroos korjaa teollisuuden ja kaupankylmän kompressoreja. Kuvassa mekaanisesti rikkoutunut HFC-kompressori.

Lämmönvaihdin kaipaa kunnon pesua

Lämmöntalteenottolaitteistoissa – erityisesti, kun otetaan lämpöä talteen hieman likaisemmista vesistä, vaikkapa elintarviketeollisuuden pesuvesistä − lämmönvaihdin kaipaa välillä kunnon pesua. Afla Lavalin Clean in Place (CIP) -pesukoneikko mahdollistaa vaihtimen pesemisen paikallaan avaamatta. Clean in Place pumppaa lämmintä pesuainetta vaihtimen läpi.

Alfa Laval Nordic Oy:n huollossa ja kunnossapidossa työskentelevän myynti-insinööri Mika Palmun mukaan toinen hyvä menetelmä lämmönvaihtimien puhdistamiseen on vastavirtahuuhtelu. Prosessia ei tarvitse sen takia keskeyttää ja tehonhäviö on puhdistuksen aikana hyvin pieni.

Jos levyn pintaan on palanut kiinni epäpuhtauksia, joiden poistaminen tuntuu suorastaan mahdottomalta, levyt voidaan puhdistaa happoaltaissa Alfa Lavalin Kuusankosken huoltokeskuksessa.

Kompressorit kuntoon

Jukka Grönroosin 40 vuotta vanha Tuusulassa sijaitseva yritys Kylmäsepät Oy korjaa teollisuuden ja kaupankylmän kompressoreja. Kuluneen vuoden alusta häntä ovat työllistäneet erityisesti mäntäkompressorit.

Asiakas on helisemässä, jos rikki menee kompressori, jota ei löydy tukkureilta hyllystä. Uuden toimitusaika voi olla 4−6 viikkoakin, mutta Grönroosilta korjattu kompressori saattaa löytyä hyllystä tai korjaus voi onnistua jopa muutamassa päivässä.

Tarvetta voi olla myös niin vanhan malliselle kompressorille, ettei sellaista ole enää saatavissa. Grönroos voi kuitenkin rakentaa sellaisen, sillä hänellä on runkoja ja lohkoja varastossaan.

Teollisuuskohteiden kompressoreiden sähköisten tai mekaanisten vikojen syyt pitäisi aina selvittää. Jos sitä ei tehdä, juuri korjattu tai uusi laite voi rikkoutua käynnistettäessä. ”Olen ollut paikalla näkemässä”, Grönroos huokaa.

Miten alentaa kylmälaitoksen energiankulutusta?

Vaara- ja riskiarvioinnin tavoitteena työn turvallisuus

Varmista onnistunut jäähdytyskausi ennakoimalla