Kylmäyhdistys tarjoaa tietoa ja tuo ihmiset yhteen

Suomen Kylmäyhdistys ry on yli 60-vuotisen historiansa ajan tuonut kylmäalalla työskentelevät ihmiset yhteen ja toiminut tärkeänä alan tiedon tuottajana.

Teksti Saara Kerttula  

Viessmann Kylmäjärjestelmät Oy:n Lasse Huutola (vasemmalla), huoltopäällikkö Jarno Mäkinen, huoltopäällikkö Jarmo Luosto ja varaosamyyjää tuuraamassa oleva kalusteasentaja Teuvo Laine. Kuva: Viessmann Kylmäjärjestelmät Oy.

Suomen Kylmäyhdistys ry on yli 60-vuotisen historiansa ajan tuonut kylmäalalla työskentelevät ihmiset yhteen ja toiminut tärkeänä alan tiedon tuottajana muun muassa julkaisemalla alan kirjallisuutta ja toteuttamalla erilaisia tapahtumia. Yhdistyksen tunnetuin tapahtuma on vuosittain tammikuussa järjestettävät Kylmätekniikan koulutuspäivät.

Yhdistyksessä on nykyisin hieman alle tuhat jäsentä. Yksi heistä on Viessmann Kylmäjärjestelmät Oy:llä projektipäällikkönä työskentelevä Lasse Huutola.

Nuoresta iästä huolimatta olet jo pitkän linjan Kylmäyhdistyksen jäsen. Koska liityit yhdistykseen ja mikä sai sinut hakemaan yhdistyksen jäsenyyttä?
”Liityin Kylmäyhdistykseen, kun aloitin työt Norpe Suomi Oyssä alkuvuodesta 2004. Silloinen esihenkilöni Taisto Tolonen piti huolen, että liityn yhdistykseen melkein heti ensitöikseni. Taistoa saan kiittää monesta asiasta ja tämäkin on yksi niistä, oli erittäin hyvä, että pääsin nopeasti alan kuvioihin mukaan ja tapaamaan alan ihmisiä Koulutuspäivien ja yhdistyksen järjestämien muiden tapahtumien kautta.”

Olet ollut aktiivisesti mukana yhdistyksen toiminnassa ja tälläkin hetkellä olet yhdistyksen hallituksessa. Mikä on saanut sinut näin aktiivisesti osallistumaan ja missä kaikessa olet ollut mukana?
”Ensimmäistä kertaa olin ehdolla yhdistyksen hallitukseen syyskokouksessa 21.11.2008. Hallituksessa olen ollut mukana vuosina 2009–2014 sekä 2018−2021. Varapuheenjohtajanakin olen saanut toimia parina vuotena. Joissakin toimikunnissa olen ollut myös mukana, mieleenpainuvimpina yhdistyksen 60-vuotisjuhlatoimikunta ja tuoreempana tapahtumana yhdistyksen strategiaryhmä.

Kun ensimmäistä kertaa pääsin mukaan yhdistyksen hallituksen toimintaan, huomasin, kuinka mielenkiintoista on seurata alan tapahtumia niin sanotusti aitiopaikalta vähän laajemmassa mittakaavassa. Alalla on tapahtunut paljon muutoksia 15 viime vuoden aikana. Yksi niistä on ollut valtioneuvoston asetus 452/2009 kylmäaineista, joka johti mittavaan koulutus- ja tiedotustarpeeseen alalla ammattipätevyyksiin liittyen. Toinen suuri muutos alalla oli F-kaasuasetuksen päivitys, joka ohjaa alaa uusien kylmäaineiden käyttöön (CO2, syttyvät kylmäaineet, ammoniakki) ja tätä kautta entistä tiiviimpään yhteistyöhön viranomaisten kanssa. Tällaisten asioiden seuraaminen Kylmäyhdistyksen kautta on ollut äärimmäisen mielenkiintoista ja antoisaa. Lisäksi kun yhdistyksen hallituksessa on alalla erilaisissa työtehtävissä työskenteleviä ihmisiä, kuten valvojia, suunnittelijoita, urakoitsijoita, tukkureita ja kouluttajia, on mielenkiintoista kuulla erilaisia näkemyksiä asioista ja oppia uutta.”

Mitä koet saavasi Kylmäyhdistyksen jäsenyydestä?
”Olen saanut paljon hyvää tietotaitoa yhdistyksen kautta. Jäsenyys on antanut yhteenkuuluvuuden tunnetta ja tammikuun Koulutuspäiviltä olen saanut konkreettista faktatietoa. Alan tapahtumien ja hallitustyöskentelyn kautta olen saanut kunnian seurata ja kuunnella kokeneempia alalla pitkään olleiden kollegoiden tarinoita. Kylmäala on melko pieni ja tiivis yhteisö, jolloin yhteistyö eri toimijoiden kesken on entistä tärkeämpää ja koen, että Kylmäyhdistys auttaa tässä yhteydenpidossa.”

Entä mitä sanoisit niille kylmäalalla toimiville, jotka eivät vielä ole yhdistyksen jäseniä, kannattaako liittyä ja miksi?
”Jos et ole vielä yhdistyksen jäsen, niin mielestäni kannattaa ehdottomasti liittyä. Tammikuun Koulutuspäivät, ekskursiot ja yhteiset tapaamiset ovat tärkeitä juttuja alalle ja alan ihmisille. Julkaisut KylmäPro ja KylmäExtra tarjoavat alan kuulumisia omalta osaltaan. Viranomaisyhteistyö on nykyään tärkeä osa kylmäalaa ja yhdistys toimii loistavana linkkinä tässä asiassa. Yhdistyksen kautta saa tietoa päivittyvistä asetuksista ja uusista direktiiveistä.

Arkinen aherrus on nykyään kaikilla tiivistä ja kiireistä. Edes kerran vuodessa olisi syytä vähän rentoutua ja viettää vaikka pikkujoulut alan ihmisten kesken. Toivottavasti koronatilanne helpottaa jossain vaiheessa ja pääsisimme taas järjestämään ja osallistumaan tapahtumiin. Vaikkapa ekskursio Vuosaaren jäämurtajalaboratorioon tai Nesteen Porvoon jalostamolle, nämä nyt ensimmäisinä tulivat mieleeni yhdistyksen järjestämistä loistavista vierailuista.”

Kiitos haastattelusta! Haluatko vielä lisätä jotain?
”Lopuksi lähetän terveiset Rovaniemen Lehtojärvelle isälleni Tauno Huutolalle, joka jäi juuri eläkkeelle oltuaan yksityisyrittäjänä alalla yli 40 vuotta Kylmäkone T. Huutola -yrityksen kautta.”

Suomen Kylmäliikkeiden Liitto tekee työtä alan opetuksen kehittämiseksi

Pohjoismainen yhteistyö Norjan kylmäpäivien teemana

KylmäLätkä 2024 keräsi 60 alan ammattilaista yhteen