Atria hyödyntää aurinkosähköä matkalla hiilineutraaliin ruoantuotantoon
Atrian Nurmon tuotantolaitoksen aurinkopuistot tuottavat sähköä noin 9 000 MWh vuodessa. Sitä käytetään myös kylmän tuotantoon.
Teksti Dakota Lavento Kuvat Atria
Atrian tehdasalue Nurmossa on monellakin tapaa häkellyttävä ilmestys, mutta kylmän ammattilaisenkin se mykistää. ”Meillä on täällä kaikkiaan seitsemän kylmäkeskusta, joissa on 64 isoa NH3-ruuvikompressoria ja 80 tonnia ammoniakkia”, Atrian kylmätekniikasta vastaava käyttöpäällikkö Timo Kalliomaa kertoo.
”En tiedä, kuinka kauas Eurooppaan tai maailmalle pitää mennä, että yhtä suuri kylmäkeskittymä löytyy!”
Sähköä Atrian Nurmon tehdasalueella kuluu vuositasolla ymmärrettävästi hirmuinen määrä, kaikkiaan noin 112 GW. Sähköä kuluu toki ilmastointiin ja prosessiin, mutta Kalliomaan mukaan kylmäkoneet ovat silti yksi suurimmista sähkönkuluttajista. Kylmätekniikan osuus Nurmon tehtaiden sähkön kulutuksesta on noin neljännes, 30 GWh.
Atrialla on vuosien mittaan panostettu monin tavoin energian säästämiseen jo aivan taloudellisistakin syistä, mutta hiilineutraaliin ruokaketjuun panostamisen myötä yhtiössä päätettiin alkaa hyödyntää aurinkosähköä suuressa mittakaavassa.
Tilaa aurinkopuistoille
Nurmon tuotantolaitoksella on aurinkopuistolle sopivasti tilaa, sillä se on toteutettu suovaltaiseen metsämaastoon asutuksen ulkopuolelle. Suurin osa asennuksista voitiin tehdä valmiille neljän hehtaarin kentälle tehdasalueen kylkeen. Kenttää oli aikaisemmin käytetty kompostointiin, joten se oli pääosin asfaltoitu.
Jo Atrian ensimmäinen, vuonna 2018 käynnistynyt 5,9 MWp:n aurinkovoimala oli mittava. Suurin osa 22 000 aurinkopaneelista sijaitsee aurinkopuistossa maassa, mutta osa tehdasrakennusten katoilla ja seinustoilla.
Tänä vuonna valmistunut laajennus sijaitsee kokonaan maassa ja voimalassa käytetään uutta tekniikkaa, kaksipuoleista (bi-facial) aurinkopaneelia, joka tuottaa energiaa myös paneelin takapuolelle heijastuvasta hajasäteilystä. Laajennus on kooltaan 5 MWp:n.
Kokonaisuus on Suomen suurin aurinkovoimala. Laajennuksen jälkeen Atrian aurinkovoimalan vuosittainen sähköntuotanto on noin 9 000 MWh. Laajennuksen myötä Atria kattaa noin kahdeksan prosenttia vuosikulutuksestaan aurinkosähköllä.
”Jos saisimme sen kaiken pelkästään kylmäprosessin käyttöön, se kattaisi siitä ehkä 30 prosenttia”, Kalliomaa arvelee.
Aurinkovoimalan tuottama sähkö syötetään tehdasalueen verkkoon. Suurilta kentiltä se tulee 20 kilovoltin keskijännitteellä ja katoilta 400 voltin jännitteellä. Suurella tehdasalueella on kaikkiaan 18 muuntamoa, joista aurinkosähkö kulkee pääosin kolmeen.
Kylmäprosessit uudistuvat
Atrian Nurmon tuotantolaitoksen kylmäprosessia uudistetaan koko ajan. Tuorein investoinneista on Atrian siipikarjatuotannon laajennuksen, Siipikarja 2024 -projektin kylmätekniikka.
Kyseessä oli Atrian historian suurin investointi, 155 miljoonan euron siipikarjatuotannon laajennus Nurmon tuotantolaitoksen yhteydessä. Se sisältää uusien teurastus-, leikkuu- ja pakkauslinjojen rakentamisen. Investoinnin myötä Atria Suomen siipikarjan tuotantokapasiteetti lisääntyy noin 40 prosenttia. Hankkeeseen kuuluvan uuden tehdasrakennuksen kokonaispinta-ala on noin 36 000 neliömetriä.
Suomen Teollisuuskylmä Oy asentaa siipikarjatuotannon laajennuksen energiakeskukseen kahdeksan suurta NH3-ruuvikompressoria. Kylmäntuotannossa syntyvä hukkalämpö pyritään hyödyntämään ilmastoinnin- ja vedenlämmitystarpeisiin. LTO-kapasiteetti on jopa 10 MW. Siipikarjatehtaan laajennuksen talotekniset putkistot sekä tuotantotilojen kylmäliuosputkistot toteutti Caverion.
Hyvä tapa tuottaa sähköä
Toistaiseksi Atriassa ei ole tehty uusia päätöksiä aurinkosähkötuotannon laajentamisen suhteen. Aurinkosähköstä on joka tapauksessa saatu pelkästään hyviä kokemuksia.
”Se on kaikin tavoin positiivinen tapa tuottaa sähköä. Ei ehkä kannattavin, mutta ehdottomasti ei huonoinkaan. Aurinkokentät eivät häiritse ketään. Se on myös suhteellisen huoleton tapa tuottaa sähköä, sillä puistot ovat aika huoltovapaita. Niissä ei ole samalla tavoin kuluvaa tekniikkaa kuin kilpailevissa vaihtoehdoissa. Vain inverttereitä pitää ehkä jossain vaiheessa uusia.”
KylmäExtra 2/2023
- Pääkirjoitus: F-kaasuasetuksesta sopu
- Mansikka viihtyy kesällä viileässä ja talvella pakkasessa
- Meijeri investoi kylmässä pitkälle tulevaisuuteen
- Kylpylähotelli otti sisäiset energiavirrat hyötykäyttöön
- Kaikkea ei opi kirjoista
- Kylmätekniikan koulutuspäivät kutsuvat jälleen tammikuussa
- Palavat kylmäaineet yleistyvät – miten on turvallisuuden laita?
- Uusi F-kaasuasetus: sopimus saavutettu
- Missä voi opiskella kylmäalaa?
- Hyvä tyyppi taloon oppisopimuksen kautta
- Atria hyödyntää aurinkosähköä matkalla hiilineutraaliin ruoantuotantoon
- Miten alentaa kylmälaitoksen energiankulutusta?
- Paakari tarvitsee kylmää pakastetuotteisiin
- Taantuma ei paina kylmäalaa
- Hes-Pron tuotantolaitos hyödyntää tehokkaasti sisäiset energiavirrat
- Suomi on lämpöpumppujen suurvalta
- Salapoliisityö veti kylmäalalle