Alan töissä: Heti kiinni kiinnostaviin hommiin
Teemu Peltonen valitsi oppisopimuksen, sillä hän haluaa opiskella kylmäasentajaksi työn ohessa ja saada samalla palkkaa. Hän on valintaansa enemmän kuin tyytyväinen.
Teksti Matti Remes Kuvat Matti Remes
”Parasta tässä työssä ovat monipuoliset työtehtävät ja kannustavat työkaverit”, Teemu Peltonen, 25, sanoo espoolaisen ruokakaupan teknisessä tilassa, jossa hän tekee kylmälaitteiden vuosihuoltoa.
Työtä Kylmä-2000 Oy:ssä on takana muutama kuukausi, ja kylmäasentajan työ tuntuu nappiin menneeltä valinnalta. Teemu suorittaa oppisopimuksella kylmäasennukseen erikoistuvaa talotekniikan perustutkintoa. ”Itselleni oppisopimus oli houkuttelevin vaihtoehto. Asiat eivät välttämättä tartu päähän koulun penkillä, vaan opin parhaiten tekemällä itse. Lisäksi tässä saa alusta lähtien palkkaa.”
Teemun oppisopimus kestää noin kaksi vuotta, mutta sen pituuteen voi itse vaikuttaa. Tärkeintä on läpäistä näyttökokeet, joissa hän osoittaa hallitsevansa ammatissa vaadittavat taidot. Niitä ovat esimerkiksi putkijuotokset, sähkökytkennät ja eristysten oikeaoppinen asennus.
Monipuolisuus työn ehdoton suola
25-vuotiaaksi Teemulla on jo poikkeuksellisen monipuolinen työkokemus. Sähköasentajaksi opiskellut mies on ajanut pakettiautoa, tehnyt sähkötöitä, toiminut timpurina ja myynyt LVI-tarvikkeita. Ennen nykyistä oppisopimusta hän työskenteli öljynjalostamolla huoltotöissä.
Aiemmista opinnoista ja työkokemuksesta on Teemulle paljon hyötyä, sillä kylmäasentajan työ edellyttää monipuolista osaamista. Sähkö- ja putkitöiden ohella on hallittava perusasiat myös automaatiosta ja ohjelmistoista.
”Keikat ovat yleensä sellaisia, että asiakas soittaa tai järjestelmä hälyttää viasta. Jos ongelmaa ei voi selvittää etäyhteyden kautta, lähdemme käymään paikan päällä. Välillä on käytettävä tosissaan hoksottimia, jotta asiaan löytyy ratkaisu. Se tuo työhön sopivasti haastetta.”
Vikakeikkojen lisäksi Teemu tekee kylmälaitteistojen vuosihuoltoja. Nekin ovat hänestä kiinnostavia, sillä niissä eri paikoissa käytetyt järjestelmät tulevat tutuiksi.
Tukea kokeneemmilta työkavereilta
Teemu oli miettinyt kylmäalalle hakeutumista jo pitkään. Lopullisen sysäyksen alan vaihtoon antoi Kylmä-2000:ssa työskentelevä lapsuudenkaveri. Hän kehui työtä ja työpaikan ilmapiiriä, eikä Teemun ole tarvinnut katua valintaansa. ”Täällä on käsittämättömän hyvä työilmapiiri. Myös uusi tulija otetaan hyvin vastaan. Kokeneemmat työkaverit auttavat avuliaasti, jos tarvitsee neuvoa jonkin asian ratkaisuun.”
Teemu on huomannut, että monia nuoria mietityttää hakeutua töihin, joissa näkyy oman käden jälki. ”Pelko on turhaa, sillä reipas ja tekevä tyyppi menestyy mainiosti ja pääsee kannustavien työkavereiden tuella tällaisiin töihin sisälle.”
Oppisopimuksen ansiosta Teemu saa jalkansa tukevasti oven väliin kylmäalalla. Ala on osoittautunut sen verran kiinnostavaksi, että tulevina vuosina hän todennäköisesti suorittaa vielä lisäopintoja. Perustutkinnon päälle sopisi hyvin esimerkiksi kylmäasentajan ammattitutkinto, jonka myötä pääsee tekemään entistä vaativampia työtehtäviä.
KylmäExtra 1/2019
- Pääkirjoitus: Varma ansio ja mielenkiintoista työtä tarjolla
- Oikein mitoitettu vedenjäähdytin käy fiksusti
- Huollon hyvä dokumentointi kannattaa
- Tarkoin hallussa
- Kylmäaineet turvallisia muutosten jälkeenkin
- Turvallisuus kaikki kaikessa konehuoneessa
- Kylmäalalla tarvetta jopa tuhansille uusille työntekijöille lähivuosina
- Kylmätekniikan koulutuspäivät keräsi ennätysyleisön
- Alla aina parasta jäätä
- Hinnoittelu on taitolaji
- Huollon hinnoittelu haastaa ostajan ja myyjän
- Nuorissa on kylmäalankin tulevaisuus
- TAKK:ssa CO2-kylmää opiskellaan miltei aidoissa olosuhteissa
- Uusien pumppujen energiansäästö yllätti
- Maalämpöala keskittyy: Oilon osti Suomen Lämpöpumpputekniikan
- Alfa Lavalille uusi tuotantolinja Vantaalle
- KylmäLätkä 2019 pelattiin Porissa
- Aalto-yliopiston porakaivosta maailmalle
- Alan töissä: Heti kiinni kiinnostaviin hommiin