Taideaarteet tarvitsevat kylmää läpi vuoden

Taidemuseossa lämpötila ja ilmankosteus on pidettävä tarkasti tiettyjen raja-arvojen sisällä. Kylmää tarvitaan myös talvella säätämään olosuhteet juuri oikeiksi.

Teksti Matti Remes   Kuvat Matti Remes

Ateneumin tunnetuimpia taideteoksia ovat Magnus Enckellin, Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin maalaukset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ateneumin pysyvästä näyttelystä löytyvät suomalaisten rakastamat klassikkomaalaukset Gallen-Kallelasta Edelfeltiin. Niiden ja kaikkien muidenkin Kansallisgallerian omistamien taideteosten säilyttämiselle on asetettu tiukat olosuhdevaatimukset.

Olosuhdetavoitteet poikkeavat hieman vuodenaikojen mukaan. Talvella taidemuseon sisälämpötila pidetään noin 20 Celsius-asteessa ja ilman suhteellinen kosteus 46–48 prosentissa. Kesällä tavoitellaan 22 asteen lämpötilaa ja 52–54 prosentin ilmankosteutta.

Ateneumin kiinteistön hallinnasta vastaa Senaatti-kiinteistöt, joka teetti rakennuksessa hiljattain noin 18 miljoonaa euroa maksaneen korjaus- ja muutostyöhankkeen. Silloin uusittiin myös muun muassa ilmanvaihtokoneet ja automaatiojärjestelmät.

”Uudet järjestelmät varmistavat museorakennuksen ilmanvaihdon riittävyyden ja toimivuuden. Myös olosuhteiden hallinta paranee entistä tehokkaamman automatiikan ja talotekniikan ohjauksen ansiosta”, Senaatti-kiinteistöjen talotekniikan asiantuntija Kaisa Launila sanoo.

Ateneumiin hiljattain tehty suurremontti varmistaa, että olosuhteet ovat optimaaliset taideaarteille, joihin kuuluu Akseli Gallen-Kallelan maalaus Lemminkäisen äiti.

Oikea ilmanvaihto varmistaa oikeat olosuhteet

Ateneumin tiloissa olosuhteet pidetään tasaisina hyödyntäen kiertoilmajärjestelmää, jossa käsitelty poistoilma puhalletaan takaisin huonetiloihin. Launilan mukaan ilmanvaihtoa voidaan nyt ohjata remontin jälkeen entistä paremmin tilojen käytön ja kävijämäärien mukaan.

Museon aukioloaikoina mukaan otetaan raitista ilmaa, mutta muina aikoina pyritään pitämään raitisilmaosuus mahdollisimman pienenä. Näin voidaan säästää merkittävä määrä energiaa.

Lisäksi käytetään hiilidioksidiohjausta, joka säätää tilojen ilmanvaihtoa ihmismäärien mukaan. ”Remontissa varauduttiin kävijämäärien kasvuun. Ateneum pystyy nyt ottamaan vastaan entistä enemmän kävijöitä sisäolosuhteiden kärsimättä”, Launila toteaa.

Haastavinta olosuhteiden hallinnassa on kokonaisuuden hallinta, sillä oikean lämpötilan ja ilmankosteuden ylläpitoon tarvitaan sekä lämmitystä, jäähdytystä että ilmankosteutta. Olosuhteet on pidettävä vakaina kaikkina vuodenaikoina kesähelteistä paukkupakkasiin. Sekin on osattava ottaa huomioon, että salit ovat välillä täynnä ihmisiä ja välillä tyhjinä.

Jäähdytystä tarvitaan ympäri vuoden

”Yksinkertaistaen museotiloissa tarvitaan talvella kosteutusta ja kesällä kuivatusta. Tämä tehdään ennen muuta säätämällä sopivasti lämmitystä ja jäähdytystä”, Launila tiivistää.

Kesällä jäähdytyksellä toteutettava ilmankuivatus viilentää ilmaa, jolloin ilmanvaihtokonetta täytyy jälkilämmittää. Toisaalta myös talvella tarvitaan jäähdytystä, sillä ilmankostutus nostaa sisäilman lämpötilaa.

Eniten jäähdytystä tarvitaan luonnollisesti kesällä, jotta sisälämpötila ja ilman suhteellinen kosteus saadaan pidettyä sallitulla tasolla. Ateneum käyttää Helenin kaukolämmityksen ohella kaukojäähdytystä. Kesällä kaukokylmä ei kuitenkaan riitä ilman kuivaukseen, vaan lisäksi tarvitaan talon omia vedenjäähdytyskoneita.

”Järjestelmän energiatehokkuutta parantaa lämmön talteenotto vedenjäähdytyskoneiden lauhteesta, joka hyödynnetään ilmanvaihtokoneiden jälkilämmitykseen”, Launila kertoo.

Taidemuseon olosuhteiden ylläpito talvella edellyttää ilman kosteuttamista höyryllä. Se tehdään prosessoidusta vedestä, jota saadaan ajamalla vesijohtovesi erityisen puhdistinlaitteen läpi. Näin vedessä oleva pöly ja mahdolliset muut epäpuhtaudet suodattuvat pois.

Ateneumin ohella Kansallisgalleriaan kuuluvat nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo Bulevardin varrella. Myös niissä olosuhteiden optimointi tehdään samalla periaatteella. Sinebrychoffin taidemuseossa ei ole tosin kaukokylmää, vaan jäähdytys hoidetaan kokonaan omilla vedenjäähdytyskoneilla.

Vikatilanteisiin varauduttu huolella

Kansallisgallerian LVIA-asiantuntija Sebastian Buss kertoo, että taidemuseoiden olosuhteita seurataan viikoittain toteutuneiden olosuhdetrendien avulla. Mahdollisista häiriötilanteista saadaan hälytys automaatiojärjestelmästä.

”Kiinteistönhoidolla ja Kansallisgallerialla on ympärivuorokautinen päivystys, joka kykenee reagoimaan tarvittaessa myös olosuhdeasioihin”, Buss sanoo.

Vikatilanteiden varalta Kansallisgallerian kriittisimpien taloteknisten järjestelmien osien toiminta on varmistettu kahdentamalla kaikkein kriittisimmät laitteet ja olosuhdeanturit rikkoutumisen varalta. ”Teknisten järjestelmien kunnon seurannassa ja kehittämisessä tehdään yhteistyötä Senaatti-kiinteistöjen talotekniikan asiantuntijoiden kanssa. Vikatilanteita ehkäisee muun muassa teknisten laitteistojen laadukas ja ennakoiva ylläpito”, Buss korostaa.

Myös teosten varastoinnissa samat vaatimukset

Kansainvälinen museoliitto ICOM suosittelee, että taidemuseoiden sisäilman suhteellinen kosteus tulisi pitää 40–60 prosentissa ja lämpötila 15–25 Celsius-asteessa. Olosuhteet on pidettävä vakaina, sillä orgaanisista materiaaleista valmistetut taideteokset reagoivat herkästi esimerkiksi kosteuden ja lämpötilan muutoksiin. Materiaalit saattavat halkeilla, lohkeilla tai vääntyä. Näkyvien vikojen ohella vaikkapa maalauksiin voi tulla myös mikroskooppisen pieniä vaurioita, jotka tulevat esiin vasta ajan mittaan.

Tästä syystä museot ovat tarkkoina myös lainatessaan teoksiaan talon ulkopuolelle. Esimerkiksi Kansallisgallerialla on taidelainoille samat olosuhdevaatimukset kuin omissa näyttelytiloissaan. Myös suomalaisiin museoihin teoksia lainaavat ulkomaiset museot saattavat kysyä etukäteen tietoja näyttelytilan olosuhdetrendeistä ennen kuin ne päättävät lainasta.

Samat olosuhdevaatimukset pätevät myös taideteosten varastotiloihin. Kansallisgallerian taidekokoelmaan kuuluu yli 43 000 taideteosta, joista vain murto-osa on esillä yleisölle.

Taidemuseoiden ohella tarkat olosuhdevaatimukset koskevat myös muita Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimia museorakennuksia. Kansallismuseossa on parhaillaan meneillään vuoteen 2027 ulottuva peruskorjaus, johon sisältyy ilmanvaihtojärjestelmän uudistaminen.

Jokapäiväinen kylmämme

Esittelemme sarjassa paikkoja ja asioita, joita ei olisi ilman kylmätekniikkaa ja -osaamista.

Yritykset ammentavat uutta tutkimushankkeesta

Ruotsi avasi suomalaisille lämpöpumpuille ovet maailmalle

Syväkylmää tarvitaan monella toimialalla