Jatkuva tiedonnälkä pitää yrityksen kasvu-uralla

Yrittäjäksi ryhtynyt Miika Tervo, 37, haluaa jättää kylmäalalle omannäköisensä jäljen hyvän porukan kanssa. Menestys edellyttää jatkuvaa tiedonnälkää alan kehitykseen.

Teksti Matti Remes   Kuvat Matti Remes

Yrittäjä Miika Tervolle (edessä) tärkeintä on osaava ja luotettava työporukka. Hänen tiimiinsä kuuluvat Jan-Kristian Ström (vas.), Santeri Niemi, Miika Tervo ja Joona Tiira.

Ajatus oman yrityksen perustamisesta kypsyi vähitellen, mutta lopullinen päätös yrittäjäksi ryhtymisestä vaati runsaasti rohkeutta, sanoo Kylmätalo Kuuran yrittäjänä viime vuonna aloittanut Miika Tervo.

”Kyllä heittäytyminen palkkatöistä yrittäjäksi mietitytti, kun on perhe elätettävänä ja talo maksettavana. Toisaalta pohdin, että 10–20 vuoden päästä on sitten turha jossitella, että miksi en tehnyt päätöstä”, Tervo perustelee.

Yrittäjän arkeen Tervo pääsi tutustumaan jo nuorena isoisänsä maanrakennusyrityksessä. Kylmäalan työt tulivat puolestaan tutuiksi 15-vuotiaasta lähtien kesätöissä MV-Jäähdytyksessä, jossa hänen isänsä toimii asentajana. ”Kylmälaitteiden kanssa työskentely on tuntunut aina mieleiseltä. Minulla on ollut paras opettaja alalle – oma isäni.”

Vuosikymmen MV-Jäähdytyksessä opetti paljon

Tervo opiskeli talotekniikan insinööriksi Espoon Metropoliassa. Opintojen loppuvaiheessa hän ennätti olla muutaman kuukauden töissä talotekniikan suunnittelutoimistossa, kun MV-Jäähdytyksestä soitettiin ja tarjottiin huoltopäällikön töitä.

Vuodet 2012–2022 Tervo työskenteli MV:llä toimistotöissä ensin huoltopäällikkönä, sitten varatoimitusjohtajana ja lopuksi Uudenmaan aluejohtajana. ”Nälkäisen nuorukaisen oli hyvä kasvaa ja kehittyä MV-Jäähdytyksen kasvukiidon mukana. Opin alan konkareilta paljon ja solmin tärkeitä kontakteja.”

Miika Tervo kertoo saaneensa MV:llä arvokasta työkokemusta hyvin erilaisista työtehtävistä. Ne kartuttivat vahvan osaamispohjan käytännön asennus- ja huoltotöistä isoihin urakoihin ja esimiestyöskentelyyn.

”Olen aina nauttinut ihmisten kanssa työskentelystä, ja tällä alalla heitä pääsee kohtaamaan asiakkaiden, työkavereiden ja yhteistyökumppaneiden muodossa päivittäin.”

Tärkeintä yrittäjälle on hyvä työporukka

Kylmätalo Kuura aloitti toimintansa toukokuussa 2023, ja se tarjoaa laajalla skaalalla kylmäalan palveluja laitteiden asennuksista, huoltoon ja korjauksiin. Yritys tekee myös projektiurakoita ja konsultointia.

Kuuran toimipiste on Vantaan Koivuhaassa ja yritys työllistää nykyisin vakituisesti neljä henkilöä. Keväällä on tulossa yksi harjoittelija, josta Tervo toivoo saavansa yritykseen pidempiaikaisen vahvistuksen.

”Kesällä porukkaan liittyy vielä kokenut kylmäalan ammattilainen, joka tulee jelppimään kiiresuman purkamisessa ja lomien pyörittämisessä.”

Aloittavan yrittäjän ensimmäiset kuukaudet ovat olleet kiireisiä. Onneksi kaikkea ei tarvitse tehdä itse: Tervolle hyvä työporukka ja yhteistyökumppanit ovat ensiarvoinen voimavara. ”Tärkeintä on osaava ja luotettava työporukka, jonka kanssa voi ratkaista kinkkisiäkin pulmia. Pidän tekemisen meiningistä huumoria unohtamatta.”

Tervo ei sano elättelevänsä yrittäjänä pilvilinnoja. Hänestä tärkeintä on, että töissä on kivaa ja sitä tehdään hyvällä porukalla. ”Minulle riittää, että terveellä pohjalla oleva yritystoiminta tuo leivän pöytään ja työntekijäni kokevat olevansa motivoituneita ja tulleensa kuulluiksi.”

Menestys vaatii jatkuvaa kehittymistä

Kaikesta huolimatta Tervon tähtäimessä on yrityksen kasvattaminen tulevina vuosina. Ennen muuta hän haluaa kuitenkin panostaa palvelun laatuun ja osaamiseen. ”Haluamme olla Suomen ykköstalo tietotaidossa ja asiakasluottamuksessa, ei välttämättä henkilöstömäärässä.”

Tervon mukaan yrityksen menestys ja kasvu edellyttävät toiminnan jatkuvaa kehittämistä ja kouluttautumista. Kylmäalan teknologiat menevät niin nopeasti eteenpäin, että jatkuva tiedonnälkä on välttämätöntä.

”Enkä tarkoita vain kirjoista oppimista, vaan myös asiakkaiden tarpeita ja kylmäjärjestelmiä on opittava lukemaan tarkasti. Lisäksi uusi F-kaasuasetus ja muu muuttuva sääntely vaativat perehtymistä.”

Tervo sanoo, että konttorityöt ja käsillä tekeminen tasapainottavat sopivasti toisiaan yrittäjän työpäivissä. Hänestä on kuitenkin tärkeää, että päivittäisten kiireiden lomassa liikenee aikaa myös yrityksen toimintamallien jatkuvalle kehittämiselle.

”Prosesseja on nyt hyvä hioa yhdessä entistä paremmaksi, kun olemme vielä tämän kokoluokan yritys.”

Taideaarteet tarvitsevat kylmää läpi vuoden

Mansikka viihtyy kesällä viileässä ja talvella pakkasessa

Meijeri investoi kylmässä pitkälle tulevaisuuteen