Onnistuneita kesäduuneja puolin ja toisin

Kesätyöntekijöitä palkanneet kylmäliikkeet ovat tyytyväisiä nuorten työpanokseen avustavissa tehtävissä. Nuorille kesäduuni antoi arvokasta työkokemusta.

Teksti Matti Remes   Kuvat Matti Remes

Yläkoulua käyvä Edvin Forsström työskenteli kesällä espoolaisessa KK-Kylmäpalvelussa asentajien apuna. Kesätyöntekijöistä vastaava Kristian Merranmaa oli tyytyväinen nuoren työpanokseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Kylmäliikkeiden Liitto haastoi alkuvuonna jäsenyritykset palkkaamaan kesäksi nuoria töihin. Kampanjaan lähti mukaan myös Humppilassa toimiva Kylmäkeskus Sami, joka on pestannut kesätyöntekijöitä jo useamman vuoden ajan.

Toimitusjohtaja Tufan Samin mukaan kokemukset ovat olleet lähes poikkeuksetta myönteisiä. ”Heistä on ollut kesäisin todella iso apu, kun osa vakiväestä on lomilla. Olemme onnistuneet löytämään hyviä ja luotettavia tyyppejä, jotka tulevat aina sovitusti töihin. Niin tänäkin kesänä”, Sami sanoo.

Tänä vuonna kesätyöntekijänä työskenteli Forssan ammatti-instituutista sähköasentajaksi valmistunut Aleksi Könkö. Hän auttoi asentajia sähköasennuksissa ja kuljetti tavaraa työmaille. ”Työ oli oikein mukavaa ja vaihtelevaa. Kahta samanlaista päivää ei kohdalle sattunut”, Könkö sanoo.

Yksi kymmenestä hakijasta valittiin

Tätä juttua kirjoitettaessa Könkön tulevat työkuviot olivat vielä auki. Hän pitää kuitenkin kylmäalalle hakeutumista yhtenä vaihtoehtona. ”Jonkin verran on tullut asiaa jo harkittuakin.”

Kylmäkeskus Sami on hakenut kesätyöntekijöitä TE-toimiston kautta. Tänä vuonna hakemuksia tuli kymmenen, viisi kutsuttiin haastatteluun ja yksi valittiin. ”Hakijoita oli monenlaisia erilaisissa elämäntilanteissa. Monella hakijalla ei ollut ajokorttia. Heistä ei valitettavasti ole meille paljon hyötyä, sillä auton käyttäminen on työssä välttämätöntä.”

Ensi vuonna Sami suunnittelee palkkaavansa kaksi nuorta kesätöihin. ”Ilman muuta perinne jatkuu, sillä kesätyöntekijöistä on niin paljon hyötyä kiireisinä kesäkuukausina.”

Nuori tekijä otettiin hyvin vastaan

Huurre otti kesän aikana töihin kuusi uutta kylmäasentajaa, mutta varsinaisia kesätyöntekijöitä oli tänä vuonna vain yksi. ”Olimme oppilaitoksiin yhteyksissä ja olisimme ottaneet useampiakin nuoria, mutta emme valitettavasti tässä onnistuneet. Ehkä olimme hieman myöhässä, kun aloimme kysellä heitä vasta loppukeväästä”, Huurteen liiketoimintajohtaja Jonni Moislahti sanoo.

Huurteella kesän työskennellyt Miko Pelkonen valmistui keväällä putkiasentajaksi Turun ammatti-instituutista. Hän kertoo, että kesäpesti oli kiireinen mutta kiinnostava. ”Kylmätekniikassa riittää haasteita, ja vastaan tulee koko ajan uusia asioita. Työ on monipuolista, koska siinä oppii niin sähkö- kuin putkiasennuksiinkin liittyviä asioita”, Pelkonen sanoo.

Hän toimi kylmäasentajien apulaisena uudisrakennus- ja huoltokohteissa. ”Kylmäaineiden kanssa en voinut olla tietenkään tekemisissä ilman kylmäasentajan tutkintoa, mutta pystyin tekemään esimerkiksi putkituksia. Ja glykolijäähdytteisten kaappien asennuksista pystyin hoitamaan ison osan.”

Pelkonen kiittää työkavereitaan siitä, että kesätyöntekijä otettiin ennakkoluulottomasti vastaan. ”Joissakin muissa paikoissa olen kokenut syrjintää siitä, että olen vielä uusi alalla. Huurteella annettiin oikeasti oppia, enkä kokenut oloani ulkopuoliseksi.” Näillä näkymin Pelkonen jatkaa Huurteen palveluksessa oppisopimuksella.

Hyvä tapa tehdä kylmäalaa tunnetuksi

Espoolaisessa KK-Kylmäpalvelussa asentajien apuna työskenteli kesäviikkojen aikana yläkoulua käyvä Edvin Forsström. ”Kesä meni todella nopeasti. Koulussa joutuu istumaan paikallaan ja kuuntelemaan opettajaa, mutta kesätöissä sai tehdä oikeita hommia ja tutustua moneen uuteen asiaan”, elokuussa yhdeksännelle luokalle siirtynyt Forsström kertoo.

Hänen mukaansa yläkoululaisille kesätyöt ovat monesti kiven alla. Tarjolla saattaa olla vain yksinkertaista työtä, kuten tavaroiden hyllytystä kaupassa. ”Kylmäliikkeessä työt ovat olleet paljon mielekkäämpiä ja monipuolisempia. Kylmälaiteasennuksissa olen ollut mukana esimerkiksi nostoapuna. Lisäksi suoritin tulityökortin ja toimin kohteissa tulityövahtina.”

KK-Kylmäpalvelussa kesätyöntekijöistä vastaava Kristian Merranmaa sanoo, että kesätyökampanja on hyvä asia. ”Kylmäalalla on tunnetusti kova pula työvoimasta. Näin teemme alaa tunnetuksi nuorten keskuudessa”, Merranmaa toteaa.

Yrityksissä saatetaan ajatella, että nuorta työntekijää ei ole aikaa opastaa tai hän on enemmän rasitteena kuin hyötynä. Merranmaan mukaan kesätyöntekijät vaativat hieman ylimääräistä aikaa ja vaivaa. Heidät on opastettava talon tapoihin ja mietittävä sopivia työtehtäviä, koska valtuudet eivät usein riitä varsinaisiin kylmäalan töihin. ”Pienellä organisoinnilla kesätyöntekijöistä on kuitenkin yritykselle hyötyä, ja heillä voi teettää laskutettavaa työtä.”

KK-Kylmäpalveluun on otettu perinteisesti 1–2 kesätyöntekijää vuodessa. ”Edellisen kesän kesätyöntekijä jäi oppisopimuksella taloon”, Merranmaa sanoo.

SKLL:n kesätyöhaaste

Suomen Kylmäliikkeiden Liitto haastoi alkuvuodesta jäsenensä mukaan kesätyökampanjaan, jonka tavoitteena oli tarjota 300 kesätyöpaikkaa. Hyvin hoidettu kesätyö on työnantajalle mahdollisuus tehdä vaikutus tulevaisuuden osaajiin ja kantaa samalla yhteiskunnallinen vastuunsa nuorten työllistämisestä. Nuorelle kesätyöllä on suuri merkitys. Ensimmäiset työkokemukset vaikuttavat tuleviin koulutus- ja uravalintoihin. Nuoren palkkaaminen on myös satsaus tulevaisuuteen: hyvin menneen kesäharjoittelun jälkeen nuoresta voi tulla yritykselle pidempiaikainenkin työntekijä.

Lue lisää kesätyöhaasteesta ja muista tavoista työllistää nuoria

Yritykset ammentavat uutta tutkimushankkeesta

Ruotsi avasi suomalaisille lämpöpumpuille ovet maailmalle

Syväkylmää tarvitaan monella toimialalla