”Ongelmien ratkaisu laittaa aivot töihin”

Kylmäasentajasta PCBI:n osakkaaksi edennyt Pekka Kallinen on erikoistunut konesalien jäähdytysratkaisuihin. Monimutkaisten hankkeiden hallinta laittaa aivot töihin.

Teksti Matti Remes   Kuvat Matti Remes

Konesalien jäähdytysratkaisuihin erikoistuneen Pekka Kallisen mielestä parasta työssä on sen monipuolisuus ja vaativien kokonaisuuksien hallinta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vantaalainen Pekka Kallinen, 31, opiskeli ammattiopisto Variassa lentokoneasentajaksi, mutta heikon työtilanteen vuoksi hän hakeutui armeijan jälkeen muihin töihin ja päätyi vuonna 2010 kokoamaan ilmanvaihtokoneita Recairille Tuusulaan.

”Tein töitä eri työpisteillä nelisen vuotta. Sitten sain mahdollisuuden siirtyä yrityksen sisällä muihin töihin, koska kokoonpanolinja oli tullut vähän liiankin tutuksi. Lähdin vanhemman kylmäasentajan mukaan tutustumaan hänen työsarkaansa”, Kallinen muistelee.

Alusta lähtien kylmäasentajan työt tuntuivat Kallisesta kiinnostavilta ja monipuolisilta. Hän päätti aloittaa kylmäalan ammattitutkinnon opinnot Edupolissa eli nykyisessä Careeriassa. ”Tutkinnon saatuani aloin tehdä täyspäiväisesti kylmäasentajan asennus- ja huoltotöitä, ja se on jatkunut tähän päivään asti.”

Työn ohessa Kallinen on jatkanut edelleen opintoja Careeriassa. Tähtäimessä on kylmämestarin erikoisammattitutkinto, joka antaa eväitä erityisesti kylmälaitteiden suunnitteluun.

Monipuolinen työsarka motivoi

Vuonna 2018 Kallinen vaihtoi työnantajaa ja siirtyi huoltotöihin Coromaticiin, jonka keskeistä osaamisaluetta on kiinteistön kriittisen tekniikan suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito. Hänen erikoisalaansa ovat datasalien jäähdytyshankkeet.

Pikkuhiljaa Kallisen töiden painopiste siirtyi entistä enemmän asennustöistä myyntiin ja projektinhallintatehtäviin. Viime vuonna tapahtuneiden yritysjärjestelyn myötä yrityksen nimi vaihtui PCBI:ksi, ja Kallisesta tuli yhtiön osakas ja johtoryhmän jäsen.

”Tyypillinen työpäiväni koostuu kaikista kylmäalaan liittyvistä asioista. Toimin tuote- ja myyntipäällikkönä, ja asiakkaina ovat pääasiassa ICT-alan yritykset. Työpäivään mahtuu niin myyntiä, projektointia, suunnittelua, käyttöönottoja, konsultointia kuin huoltoa ja huollon tukea.”

Kalliselle on tärkeää päästä välillä myös kentälle, sillä se tuo vaihtelua konttorityöhön. ”Pelikenttänä on koko Suomi. Pohjoisimmat kohteemme sijaitsevat Rovaniemellä ja Sodankylässä.”

Keskeistä on kokonaisuuden hahmottaminen

Kallisen mielestä työn ehdoton suola on monipuolisuus. Vaikkapa isojen konesalien jäähdytysjärjestelmän käyttöönotossa on otettava huomioon monta asiaa ja hallittava monimutkaiset säätöjärjestelmät.

”Ongelmien ratkaisu pistää aivot töihin. Tämä motivoi ja pitää työn mieluisana, oli kyse sitten huollon vianmäärityksistä tai myynnissä asiakkaan jäähdytysratkaisujen löytämisestä. On hienoa myös nähdä, että loppukäyttäjä on tyytyväinen työn tulokseen.”

Kallisen mukaan keskeistä työssä on kokonaisuuden hahmottaminen. Konesalien jäähdytysratkaisuissa tarvitaan tietämystä LVI-asioista, automaatiosta, sähköstä, verkkoväyläkytkennöistä sekä kylmätekniikasta muuttuvine kylmäaineineen.

”Vuosien varrella olen oppinut paljon alaan liittyvästä infrasta. Se kehittyy koko ajan eteenpäin, kun järjestelmät menevät entistä monimutkaisemmiksi.”

Kallinen korostaa tiimityön merkitystä, jotta tulosta syntyy ja asiakkaan tarpeet tulevat täytetyiksi. ”Hyvä työporukka on todella tärkeä, kun työkuorma kasvaa ja päivät venyvät pitkiksi. Viihtyisä ja tuloksia aikaan saava työyhteisö muodostuu ihmisten ymmärtämisestä ja tuesta.”

 

Yritykset ammentavat uutta tutkimushankkeesta

Ruotsi avasi suomalaisille lämpöpumpuille ovet maailmalle

Syväkylmää tarvitaan monella toimialalla