Maalämmöllä selvää säästöä
Kymppitonnien vuotuisten säästöjen lisäksi tuore hallilaajennuskin pystytään lämmittämään samalla energiamäärällä.
Teksti Dakota Lavento Kuvat Dakota Lavento
Sähkö- ja automaatiokeskuksia, sähkötiloja ja muuntajahuoneita valmistava ja suunnitteleva EC Electro Center on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. Vuonna 2022 sen liikevaihto oli hieman yli 21 miljoonaa ja vuonna 2023 jo 38 miljoonaa euroa. Yrityksessä työskentelee sata henkilöä. Sähköistyvä maailma tarvitsee yrityksen tuotteita ja niiden valmistaminen lisää tilaa.
Yritys muutti vuonna 2002 alun perin Asea Skandialle vuonna 1974 sähkötukkuliiketoimintaa varten valmistuneeseen rakennukseen. ”Ajattelimme silloin, että nyt meillä on 3 200 neliössä tilaa enemmän kuin tarpeeksi, eikä varmasti koskaan lopu kesken”, hallituksen puheenjohtaja Jari Ala-Pässäri muistelee.
Kuitenkin jo vuonna 2005 toimitilat tuplattiin. Toimiston saneeraukseen ja toiseen laajennukseen ryhdyttiin vuonna 2019. Sen yhteydessä toteutettiin myös lämmitysjärjestelmäremontti.
Järkevä energiaremontti
Alkuperäisen rakennuksen pannuhuoneessa oli kaksi öljykattilaa. Vuonna 2005 rakennettuun laajennukseen asennettiin erillinen, 480 kW:n öljykattila omaan pannuhuoneeseensa. Oman kokonaisuutensa muodostavilla tiloilla oli siis eri ikäiset lämmitys- ja säätöjärjestelmänsä. Toimistotilojen saneerauksen ja laajennuksen yhteydessä vanhimmat öljykattilat haluttiin poistaa ja siirtyä hyödyntämään maalämpöä.
”Ensimmäiseksi kiinteistössä pitää tehdä energiajärjestelmän katselmointi”, Ala-Pässäri neuvoo. Siinä kartoitetaan vanhojen järjestelmien kunto ja hyödynnettävyys, jolloin voidaan arvioida, miten laaja remontti pitää ja toisaalta kannattaa tehdä. ”Kysymys on aina kuitenkin rahasta, joka pitää pystyä saamaan investoinnille takaisin.”
Kotimainen älykkäisiin energiaremontteihin erikoistunut kasvuyritys Smart Heating Oy tuli hankkeeseen mukaan vuonna 2019. Smart Heating toteuttaa taloyhtiöiden ja suurten kiinteistöjen energiaremontteja KVR-toimijana. Asiakas saa suunnittelun, toteutuksen, käyttöönoton ja ylläpidon kokonaisuutena. Smart Heating tarjoaa toteuttamalleen lämmitysjärjestelmälle myös tuottotakuun.
”Etävalvomme ja mittaamme jokaista toteuttamaamme kohdetta reaaliaikaisesti, jotta pääsemme luvattuun COP-arvoon. COP-arvo kertoo, kuinka paljon lämpöä lämpöpumppu pystyy tuottamaan suhteessa energian hyödyntämiseen tarvittavaan sähköön”, energiaremonttien asiantuntija Sanna Olshin sanoo.
Ala-Pässärillä oli aiempaa kokemusta Smart Heating Oy:stä ja yhtiön antamaa tuottotakuulupausta hän piti ensiarvoisen tärkeänä. Ala-Pässärille oli myös tärkeää, että yksi osapuoli on vastuussa koko projektista. Pilkotussa urakassa kun jokainen osapuoli vastaa vain omasta osuudestaan ja väliin jää helposti harmaita alueita. Tuottotakuutakaan ei voi edellyttää.
Toimiva hybridijärjestelmä
Energiaremontissa vanhimmat öljykattilat poistettiin ja niiden tilalle tuli Thermia Mega XL 21-88kW -maalämpöpumppu. Energiakaivoja tontille porattiin kahdeksan. Vuonna 2005 asennettu öljykattila jätettiin paikalleen tuottamaan tulistusenergiaa. Kesällä toimistotilojen viilennyksessä hyödynnetään myös maaviileää, joka samalla tukee kallion palautumista.
Kokonaisuuteen kuuluu Smart Heatingin Fidelixin pohjalle kehittämä, etäohjattu säätöjärjestelmä. Olshinin mukaan tekniikkasäästön avulla saadaan nipistettyä kiinteistöjen energiankulutuksesta vähintään viisi ja joskus jopa 25 prosenttia.
Varaa laajentaa
EC Electro Centerin pian valmistuvan laajennuksen jälkeen lämmitettäviä neliöitä on noin 9 000 ja lämmitettäviä kuutioita tulee lisää peräti 30 prosenttia. Uusi halli on rakennettu nykymääräysten mukaisesti erittäin tiiviiksi ja energiatehokkaaksi. Hallissa on lattialämmitys, ja porraskäytävässä ja IV-koneissa on matalalämmityspatterit.
”Vanhempien hallien lämmityksen paluuvesi johdetaan uuden hallin lämmitykseen ennen kuin se palaa lämpöpumpulle. Sillä saadaan laitteen COP vieläkin paremmaksi”, Ala-Pässäri selittää. Hän uskoo, että nykyinen lämmitysteho tulee riittämään. ”Olemme tietysti varautuneet lämmitystehon lisäämiseen. Laajennuksen kolmannessa kerroksessa, teknisellä parvella sijaitsevien IV-koneiden vierellä on tilaa vielä toiselle maa- tai vaihtoehtoisesti ilma-vesilämpöpumpulle. Lisälämpökaivoille on haettu valmiiksi lupa.”
”Ensimmäinen talvi tässä kiinteistössä 2002–2003 oli hyvin kylmä. Öljyä paloi 50 000 litraa. Nykyisin sitä kuluu maalämmön vaatimiin tulistuksiin noin 5 000–10 000 litraa. Kuluva vuosi näyttää, paljonko valmistuva laajennus tulee siihen vaikuttamaan”, Ala-Pässäri sanoo.
KylmäExtra 1/2024
- Pääkirjoitus: Koulutus, pätevyys vai osaaminen?
- Fortum kiihdyttää vauhtia kaukolämpöhankkeissa
- Sähkölautan akusto vaatii tehokkaan jäähdytyksen
- Hypermarket vaihtaa kaukolämmön lämpöpumppuihin
- Alumiinitehdas hiilineutraaliksi lämpöpumppujen avulla
- Uusi F-kaasuasetus astunut voimaan
- Tulevaisuus tarvitsee monienergiaoptimoituja kiinteistöjä
- Taideaarteet tarvitsevat kylmää läpi vuoden
- Käytäntö ja teoria kulkevat käsi kädessä
- Eläkepäivien kannattava harrastus
- Lauhdelämmön talteenotto kaupassa kannattaa
- Lämpöpumppujen käyttö jäähdytysjärjestelmissä yleistyy
- Jäähdytyksen asetusarvot kuntoon
- Maalämmöllä selvää säästöä
- Jatkuva tiedonnälkä pitää yrityksen kasvu-uralla
- Uusia tuulia Kylmätekniikan koulutuspäivillä
- Suomen Kylmäliikkeiden Liitto tekee työtä alan opetuksen kehittämiseksi
- Pohjoismainen yhteistyö Norjan kylmäpäivien teemana
- KylmäLätkä 2024 keräsi 60 alan ammattilaista yhteen