Käytäntö ja teoria kulkevat käsi kädessä

Keudassa opitaan kylmän ammattilaiseksi käytännönläheisesti. Kylmäasentajan perustutkinnon voi suorittaa joko päivä- tai iltaopiskeluna.

Teksti Dakota Lavento   Kuvat Dakota Lavento

Atte Juvanoja ja Laura Helin ovat vaihtaneet kylmäalalle ja luottavat työllistyvänsä tulevaisuudessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Finnairilla hydrauliikka-asentajana 22 vuotta työskennellyt Atte Juvanoja havahtui epävarmalta vaikuttavaan työtulevaisuuteen ja aloitti kylmäasentajan perustutkinnon opinnot Keudassa elokuussa 2023. Hän uskoo, että töitä kylmäalalla riittää tulevaisuudessakin.

Opiskelu Keudassa on ollut vaihtelevaa, mielenkiintoista ja kivaa. ”Haasteita on kyllä riittänyt. Sormi on usein ollut suussa”, Juvanoja naurahtaa.

Laura Helin on tuoreempi perustutkinnon opiskelija, sillä hänen opintonsa Keudassa käynnistyivät tammikuun alussa. Helin työskenteli logistiikka-alalla kymmenisen vuotta, kunnes tylsistyi. ”Kokeilin sitten rakennusalaa, josta kyllä pidin”, hän kertoo.

Oltuaan lapsen kanssa kotona kolmisen vuotta Helin alkoi etsiä rakennusalaa liippaavaa ammattia, joka tarjoaisi käsillä tekemistä ja mahdollisimman monipuolisia töitä. Kylmäasentajan työ vaikutti sopivalta.

Helin sanoo, että alussa häntä hieman hirvitti eteen tulevien uusien asioiden määrä. ”Kyllä asiat kuitenkin oppii, ja olen nyt huomannut olevani ihan oikeassa paikassa.”

Juvanoja ja Helin ovat hyvä otos Keudan kylmätekniikan perustutkinnon opiskelijoista, nykyisistä ja jo valmistuneista. Ensinnäkin he ovat opintoihinsa hyvin tyytyväisiä. Uudet opiskelijat puolestaan aloittavat usein kaverin suosituksesta. Kun kaverin nimeä Keudan kerran kuussa järjestettävänä ohjauspäivänä kysellään, paljastuu usein, että tämä on alumni, entinen opiskelija.

Jatkuvan haun kautta

Keudan kylmätekniikan opinnot järjestetään Keravan kampuksella. Alalle hakeutuvat tulevat opiskelemaan kylmäasentajan perustutkintoa, jonka voi suorittaa joko päivä- tai iltaopiskeluna.

Kaikki kylmätekniikan opiskelijat tulevat Keudaan jatkuvan haun kautta. Kylmätekniikan vastuuopettajana työskentelevä Jussi Anttila kertoo, että toistaiseksi Keudaan ei voi hakea opiskelemaan kylmää yhteishauss. ”Siitä on keskusteltu, mutta saamme riittävästi opiskelijoita jatkuvan haun kautta, joten yhteishakua ei ole ollut tarvetta avata.”

Hakijat haastatellaan kerran kuussa järjestettävän ohjauspäivän aikana. Uudet opiskelijat aloittavat yleensä elokuussa ja tammikuussa.

Perustutkinto-opiskelijoissa on putkiasentajia, mutta myös sähköasentajia, jotka haluavat alle 3 kg:n pätevyydet voidakseen asentaa työnsä ohessa ilmalämpöpumppuja. ”Maailman tapahtumat vaikuttavat. Pandemian alussa meille hakeutui lentäjiä ja maapalveluhenkilöstöä. Osa heistä on työllistynyt alalle pysyvästikin”, Anttila kertoo.

Opiskelijoiden ikähaarukka on laaja ja keski-ikä neljänkymmenen tietämissä. ”On meillä ollut opiskelemassa muutamia oppivelvollisiakin. Yksi tuli suoraan peruskoulusta, ja hän olikin tosi pätevä kaveri. Hänestä tuli hyvä kylmäasentaja ja hänet palkattiin yritykseen, jossa hän oli ollut työharjoittelussa.”

Kylmätekniikan opetus kuuluu Keudan talotekniikkatiimiin. Niinpä Keudan kylmätekniikasta kiinnostuneet sähköalan opiskelijat voivat ottaa valinnaiseksi kurssiksi Pienkylmälaitteiden ja ilmalämpöpumppujen asentaminen -tutkinnon osan, ja he ovat Anttilan mukaan pärjänneetkin hyvin opiskelussa.

Keudan kylmätekniikan vastuuopettaja Jussi Anttila kertoo, että tiloihin investoidaan jatkuvasti. Taustalla näkyvät puurakenteet korvataan tänä vuonna.

Perinteistä opiskelua

Monissa aikuisille suunnatuissa ammatillisissa koulutuksissa koulutuksen räätälöinti ja aiempien opintojen hyväksi lukeminen tarkoittaa, ettei kahden samaan aikaan opinnot aloittaneen opiskelijan opintopolku useinkaan muistuta toistaan. Kylmäalalla yleensä kuitenkin opiskellaan ihan perinteiseen tapaan kurssi ja tutkinnon osa kerrallaan alusta loppuun, sillä useimmille lähes kaikki on perustutkinnossa uutta.

”Putkiasentajille ei tarvitse opettaa kovajuottamista, mutta hopeajuotoksia he eivät välttämättä osaa tehdä. Vain sähköasentaja voi lukea hyväksi kokonaisen tutkinnon osan, Taloteknisten komponenttien sähköistys”, Anttila sanoo.

Lähtömaassaan kylmäalalla työskennelleet maahanmuuttajatkaan eivät saa opinnoissa helpotusta, sillä käytännöt ja määräykset ovat eri puolilla maailmaa erilaiset. Kylmäalalla jonkinlaista kokemusta hankkineita opiskelijoita Keudassa on ollut Afrikasta, Lähi-idästä ja Amerikasta. Opiskelun ohessa kohentuu myös työssä tärkeä sujuva kielitaito ja oman alan termien hallinta.

Keudassa kylmätekniikkaa opiskellaan käytännönläheisesti. Käytäntö ja teoria kulkevat käsi kädessä. Anttila sanoo, että oppi menee työsalissa perille, kun asiat voi näyttää jokaiselle vaikka kädestä pitäen. ”Teorian kanssa voi joskus olla vaikeuksia, ja siksi yhdistämme sen aina käytäntöön. Harvoin olemme koko päivää luokassa.”

Keudassa pidetään huoli, että jokainen opiskelija pääsee kokeilemaan ja varmasti myös oppii tekemään. Esimerkiksi juotoksia toistetaan, kunnes jokainen varmasti hallitsee ne.

Työvälineet Keravalla ovat nykyaikaiset ja työtilat avarat. Opiskelija pääsee työpisteissä rakentamaan erilaisia kylmälaitoksia sekä myös osallistumaan asiakkaille tehtäviin asennus-, huolto- ja korjaustöihin.

Opettaja Timo Ronkainen on suorittanut kylmäasentajan ammattitutkinnon ja opiskelee kylmämestarin erikoisammattitutkintoa.

Päteviä opettajia ollut helppo löytää

Keudassa ei ole ollut ongelmaa löytää päteviä kylmätekniikan opettajia. Kaksi opettajista keskittyy sähkötekniikkaan ja kolme kylmätekniikkaan. Teoriaopetuksessa ja työsalissa opettajana työskentelee Timo Ronkainen.

Ronkainen kiersi isänsä yrityksessä tekemässä ilmalämpöpumppuasennuksia jo nuorena. Hän päätyi kuitenkin opiskelemaan opettajaksi ja työskentelikin opettajan töissä, kunnes jatkoi kylmäalan opintojaan Keudassa. Muutaman vuoden kylmäalan työrupeaman jälkeen hänet pyydettiin opettajaksi.

Ronkainen sanoo, ettei pedagoginen pätevyys sinänsä vielä tee kenestäkään hyvää opettajaa, vaan tärkeää on oikea asenne. ”Hyvä teknisen alan opettaja on rauhallinen ja kärsivällinen. Hän osaa asettua kuulijan asemaan ja on aidosti kiinnostunut oppilaistaan.”

Myös Juvanoja ja Helin ovat olleet tyytyväisiä opetuksen tasoon. Myös hyviä hakijoita riittää. Perustutkintoa opiskelee vuonna 2024 noin sata ja ammattitutkintoa parikymmentä opiskelijaa.

Kylmäasentajan ammattitutkintoa tulevat suorittamaan jo muutaman vuoden kylmäasentajana työskennelleet. Monet heistä työskentelevät lähialueilla suuremmissa kylmä- ja talotekniikka-alan yrityksissä tai ovat itse kylmäurakoitsijoita. Ammattitutkinnon suoritettuaan he saavat yli 3 kg vastuupätevyyden.

Kylmätekniikan professuuri voi toteutua ensi vuonna

Kylmätekniikan koulutuspäivät tulevat taas

Kylmäalalla on edelleen huutava työvoimapula