Hiilidioksidi yllätti kauppiaan iloisesti

K-kauppias Tero Turkian kokemukset hiilidioksidia kylmäaineena käyttävästä kylmäkoneikosta ovat positiiviset. Etenkin sähkön säästö yllätti myönteisesti.

Teksti Matti Remes  

Tero Turkia ja hänen vaimonsa Minnamari Turkia ovat K-Supermarketin kauppiaita liikekeskus Valtarissa Kouvolassa. Kohta kuusi vuotta sitten avatussa kaupassa kylmää tuottaa hiilidioksidia kylmäaineena käyttävä kylmäkoneikko.

Vuodesta 1986 kauppiaana eri paikoissa toimineella Turkialla on pitkä kokemus kaupan kylmäjärjestelmistä. Vuosikymmenien aikana tapahtunut kehitys on ollut hänen mielestään huimaa. ”Nykyisessä kaupassamme oleva järjestelmä on älyttömän energiatehokas”, Tero Turkia sanoo.

Ennen nykyistä kauppaa Turkioilla oli Inkeroisissa K-Supermarket, jonka kylmäkoneikossa oli kylmäaineena R404a. ”Inkeroisiin verrattuna kauppamme Kouvolassa on pinta-alaltaan puolta suurempi. Siitä huolimatta sähkölaskumme on puoliintunut. Suurin osa säästöstä on hiilidioksidikoneiston ansiota.”

K-Supermarket Valtarissa on Epta Suomen toimittama kylmäkoneikko, jossa on niin sanottu FTE-pönttö nollatulistuksella. Se tarkoittaa, että höyrystimissä ei tarvita tulistusta lainkaan, vaan plussapuolen höyrystimistä tulee läpi neste, joka palautetaan pakkasen nestelinjaan takaisin. Alikriittisen prosessin ansiosta hiilidioksidi on muutenkin energiatehokas kylmäaine.

Turkian mukaan uusi kylmäjärjestelmä vaatii aina alussa säätöjä, mutta sen jälkeen se on osoittautunut hyvin toimintavarmaksi järjestelmäksi. Hiilidioksidikoneikko pystyy myös pitämään kylmäkalusteiden lämpötilat määräysten mukaisina kesähelteilläkin.

”Kaupan kylmäkalusteilta vaadittavat lämpötilat ovat nykyisin hyvin vaativat. En tiedä yhtäkään vanhaa koneistoa, joka pystyisi pitämään lämpötilan vaadituissa rajoissa helteellä.”

Uusi F-kaasuasetus astunut voimaan

Palavat kylmäaineet yleistyvät – miten on turvallisuuden laita?

Uusi F-kaasuasetus: sopimus saavutettu