Hesburgerin kasviproteiinitehdas on energiatehokas ja ilmastoystävällinen

Hesburgerin Kaarinaan valmistuvassa kasviproteiinitehtaassa ympäristöystävällisyys on keskiössä.

Teksti Dakota Lavento   Kuvat Dakota Lavento

CO2-järjestelmän kaasujäähdyttimet sijaitsevat katolla, jota täyttävät myös aurinkopaneelit.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hesburgerin Kaarinassa sijaitsevan tuotantolaitoksen ja logistiikkakeskuksen yhteyteen on noussut uusi, kasvisproteiinituotteita valmistava tehdas. Aivan pian sen linjoilta valmistuu Hesburgerin ravintoloihin herkkuja paitsi soijasta, myös muista kasviperäisistä raaka-aineista.

Hesburgerin perustajan ja hallituksen puheenjohtajan Heikki Salmelan mukaan kasvistuotteiden valmistukseen on panostettava, sillä kasvissyönti on maailmalla megatrendi. Kasvisruokavaliota noudattaville Hesburgerissa on jo nykyisin useampikin vaihtoehto. Tehtaalla tullaan myös kehittämään ja testaamaan uusia kasvistuotteita. Noin tuhannen neliön tehdas työllistää kymmenisen henkeä.

Mittava hanke yhteistyönä

Hesburgerin uuden soijatehtaan jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmän kokonaisurakan toteutti avaimet käteen -periaatteella mynämäkeläinen Enertest Oy. Sen vahvuutena on jo 30 vuoden kokemus paitsi monenlaisista jäähdytys-, lämmitys- ja ilmastointihankkeista myös teollisuuden haastavista prosessijäähdytysratkaisuista.

Uuden tehtaan LVI-suunnittelusta vastasi Hesburgerille paljon suunnittelua vuosien mittaan tehnyt ja kokenut Rauno Virta R.J.Virta Oy:stä. Virta otti yhteyttä suunnittelun alkuvaiheessa Enertestiin ja heti alkumetreillä kävi selväksi, että laitoksen suunnitteluun vaaditaan myös hiilidioksidipuolen erikoisosaajaa.

Tällöin Jetitek liittyi projektiin, ja tällä kokoonpanolla suunnittelu saatettiin päätökseen. Jetitek tunnetaan innovatiivisten hiilidioksidijäähdytysratkaisujen kehittäjänä, ja se onkin toimittanut lukuisia kokonaisvaltaisia CO2-järjestelmiä paitsi myymälöihin, myös teollisuus- ja it-kohteisiin. Jetitek sulautui Caverion Suomeen syyskuun alussa.

Enertest Oy:n projektipäällikkö Aleksi Suolahti sanoo, että Hesburgerin tuotantolaitoksen hanke on ollut yritykselle merkittävä projekti. Enertestille Hesburgerin tehtaan hanke on tärkeä myös siksi, että kyseessä on pitkäaikainen asiakas. ”Meillä on yli kymmenen vuoden historia Hesburgerin kanssa ravintolatilojen kylmän ja lämmöntalteenottojärjestelmien toteuttamisesta ja huoltamisesta”, Suolahti kertoo.

Suolahden mukaan kyseessä on monimutkainen kokonaisuus. Tällaisten prosessikokonaisuuksien yhteen sulauttaminen on haasteellinen tehtävä, jossa kaikkien toimijoiden järjestelmät on saatava toimimaan yhtenä kokonaisuutena. Laitoksen säätötyö on ollut viikkojen projekti ja nyt aletaan olla vaiheessa, jossa laitos on toiminut ilman keskeytyksiä. Seuraavaksi keskitytään laitoksen energiatehokkuuden parantamiseen ja lopullisiin säätöihin. ”Ei riitä, että tuntee esimerkiksi jäähdytysjärjestelmän tai lämmöntalteenoton. On hallittava järjestelmän kaikki osat ja ymmärrettävä sen käyttäytyminen muuttuvissa tilanteissa”, hän painottaa.

Enertest toimitti Hesburgerin uuden soijatehtaan jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmäkokonaisuuden tiiviissä yhteistyössä Caverion Suomen kanssa, joka vastasi CO2-laitoksesta. Tehdashanke lähti liikkeelle vuoden 2018 alkupuolella, sen toteuttaminen pääsi vauhtiin vuoden 2019 alussa ja tämän vuoden loppuun mennessä tehdas on valmiina toimintaan.

Monenlaista kylmää ja lauhde talteen

Caverion Suomen toimittama kahden 713 kW:n CO2-koneikon Green & Cool -koneikkopaketti vastaa kaikesta tarvittavasta kylmäntuotannosta. Hiilidioksiditäytös on 1080 kg/koneikko.

Käytössä on kolme lämpötilatasoa aina pakastuksen vaatimasta -22° C:sta alkaen. Uudessa tehtaassa on suuri pakkashuone sekä ulkona toinen pienempi. ”Pakastuksen lisäksi koneet tuottavat oikean lämpötilatason tulevaisuudessa myös vanhan tehtaan kylmävarastoon”, Caverion Suomen projektipäällikkö Sami Katajisto kertoo.

Glykoli- ja CO2-putkisto vanhalle tehtaalle on jo valmiina, ja CO2-koneikoilla hoidetaan jo sekä vanhojen tilojen että prosessin jäähdytys. Prosessijäähdytyksen lämpötilataso on 2–12 astetta.

”Vuodenvaihteessa on tarkoitus käynnistää hankkeen toinen vaihe, jossa myös vanhan tehtaan kylmiöt ja pakkaset liitetään samaan CO2-järjestelmään”, Katajisto kertoo.

Myös lämpöä tarvitaan

Tehtailla tarvittavaa lämpöä ja lämmintä vettä saadaan ottamalla huolella talteen lauhdelämpö sekä ilmanvaihdon hukkalämpö. Lämmön hyödyntämiseksi järjestelmään kuuluu kaksi Mitsubishi Electricin 300 kW:n boosterilämpöpumppua. Laitoksen ja suunnittelun periaate on, että kaikki jäähdytystarpeista syntyvä lämpö tullaan ensisijaisesti hyödyntämään vanhan ja uuden tehtaan lämmityksessä ja käyttövedentuotannossa.

Suurta keskusvaraajaa tehtaalla ei ole. Teknisestä tilasta löytyy 500 litran käyttövesivaraaja. Kaikki muu tarvittava kuuma vesi saadaan kuitenkin Aleksi Suolahden mukaan käyttöön suoraan vaihtimen kautta.

Tehtaan katolle on saatu mahdutettua järjestelmän edellyttämät kaasujäähdyttimet, suuri määrä aurinkopaneeleita ja vanhalle tehtaalle vievä putkimatto. ”Pisimmillään putkilinja vanhalle puolelle on 170 metriä”, Suolahti kertoo. ”Se asetti melkoisesti haasteita kylmäaineen käyttäytymisen suhteen. Myös öljynpalautuksen kanssa oli miettimistä.”

Enertest hyödynsi toteutuksessa yhteistyökumppaneina muun muassa Project Tubea ja Teollisuuseristys Sorria. Projektia toteuttamassa oli alihankintaverkosto mukaan luettuna keskimäärin 12–15 asentajaa.

Nyt kun asennustyöt ovat valmiina, Suolahdella on rutkasti työtä ja jännittäviä hetkiä edessä käyttöönottovaiheessa. ”Oikeat lämpötilatasot pitää saada tehtaalla oikeaan paikkaan ja prosessipuolen automaatio synkronoitua optimaaliseksi.”

Siinä on melkoinen näytön paikka. ”Erityiskiitos kuulu Samille, jonka kanssa toimiminen on ollut helppoa ja hankalatkin asiat on saatu selvitettyä yhteisymmärryksessä”, Suolahti kiittelee.

Katajistokin sanoo, että käyttöönottovaihe on kutkuttava. ”Samassa veneessä me Aleksin kanssa olemme. Tosin minun vastuullani on vain keskuskoneen optimointi. On oltava varma, että tehontarvetta riittää joka paikkaan. On se haastavaa eikä varmasti onnistu ihan ensimmäisellä kerralla täydellisesti.”

Hesburgerin kylmä- ja lämpöenergiatoimitus

  • Kylmäteho CO2-laitos (Green&Cool)
  • LT 2 x 100kW
  • MT 2 x 428 kW
  • HT 2 x 185 kW
  • Lämpöteho CO2-laitos 2 x 430 kW
  • Lämmitys ja lämminkäyttövesi lämpöpumput (Mitsubishi Electric) 2 x 300 kW
  • Kasviproteiinitehtaan lämmitystehontarve n. 1200 kW
  • Muun tuotantolaitoksen ja logistiikkakeskuksen lämmitystehontarve n. 1200 kW

Hesburger lukuina

  • Hesburger-liikemerkin omistaa suomalainen perheyritys Burger-In OyKoko ketjun verollinen myynti vuonna 2018 yli 324 M€
  • Ketju työllistää Suomessa noin 5 400 henkilöä
  • Suomessa on yli 270 ravintolaa, toimintaa yhdeksässä maassa.

Energiajärjestelmien integrointi vaatii lisää osaamista

Jäähalli ottaa täyden hyödyn irti aurinkovoimasta

Lumitehdas varmistaa luistavat ladut Hakunilassa