Avaimet käteen -paketti kiinnostaa kaukolämpöyhtiöitä

Lämpöpumppuratkaisut ovat monelle kaukolämpöyhtiölle uusia asioita, joten teknologian toimivuuteen kohdistuu ymmärrettävästi myös epäilyjä.

Teksti Matti Remes  

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lämpöpumppuratkaisut ovat monelle kaukolämpöyhtiölle uusia asioita, joten teknologian toimivuuteen kohdistuu ymmärrettävästi myös epäilyjä. Tämän vuoksi Calefa on päättänyt keskittyä tarjoamaan avaimet käteen -kokonaistoimituksia, joissa toimittaja varmistaa järjestelmän toimivuuden suunnitellulla tavalla.

”Lämpöpumpun ohella kokonaisuus sisältää järjestelmäautomaation ja muut tarvittavat komponentit”, toimitusjohtaja Petri Vuori sanoo.

Calefa suunnittelee ja toteuttaa kokonaisjärjestelmän eri puolilta maailmaa tulevista komponenteista. Esimerkiksi Puumalassa järjestelmä on asennettu teräsrunkoiseen moduuliin, jonka päällä on ilmasta lämpöä ottava energiakeräin. Järjestelmään kuuluu myös 80 kuutiometrin vesisäiliö, joka toimii energiaa varastoivana lämpöakkuna.

”Akkuun voidaan ladata lämpöä silloin, kun sen tuottaminen on lämpöpumpuilla järkevintä sähkön hinnan ollessa alhaalla. Vastaavasti energiaa pystytään purkamaan, kun sähkön hinta on korkealla”, Vuori sanoo.

Suur-Savon Sähkössä investointiin on oltu tyytyväisiä. Kehitys- ja innovaatiopäällikkö Mika Laine sanoo, että etenkin lämpöakun lisääminen järjestelmään oli hyvä ratkaisu, sillä se mahdollistaa laitoksen fiksumman käytön.

”Viime kesänä laitos oli ensimmäistä kertaa toiminnassa. Pääsimme heti suunniteltuun 1 000 MWh:n tuotantoon, vaikka alkukesästä vielä haettiin järjestelmään oikeita säätöjä”, Laine kertoo.

Calefalla on erikokoisia lämpölaitoksia muutaman sadan kW:n laitoksista aina 10 MW:hen saakka. Vuoren mukaan Suur-Savon Sähkön tavoin muutkin asiakkaat ovat olleet lämpöpumppulaitoksiin tyytyväisiä, kunhan kynnys investointiin on ylitetty.

”Tekniset riskit ovat varsin pienet. Lämpöpumpputeknologiasta on jo pitkä kokemus, joten laitos saadaan yleensä tuotantoon nopeasti suunnitellulla tavalla.”

Vuoren mukaan pieniä haasteita aiheuttaa muuttuva kylmäainetilanne, kun F-kaasudirektiivi alkaa rajoittaa tulevina vuosina entistä enemmän tiettyjen kylmäaineiden käyttöä. ”Tässä on nähtävä pidemmälle tulevaisuuteen, ja se voi hämmentää loppuasiakasta, jos hän ei ole ollut aiemmin kylmäaineiden kanssa tekemisissä.”

Lämpöpumpuilla iso leikkaus päästöihin Naantalissa

Turun alueella perusenergian tuotannosta vastaava Turun Seudun Energiantuotanto (TSE) parantaa Naantalin voimalaitoksen monipolttoaineyksikön energiatehokkuutta lämpöpumppulaitoksella. Kyse on noin 10 MW:n laitoksesta, joka keväästä 2022 alkaen tuottaa kaukolämpöä voimalaitosprosessin hukkalämmöstä ja kesäaikaan merivedestä.

Lämpöpumppulaitoksen toimittaa Suomen Teollisuuskylmä Oy. Toimitusjohtaja Altti Seinelä kertoo, että lämpöpumppuyksiköillä toteutetaan jäähdytyspiirin lämmön talteenotto tuottamalla noin 30-asteisesta jätelämmöstä 90-asteista kaukolämpöä.

”Lämpö otetaan talteen Naantalin nelosyksikön jäähdytysvesikierrosta, jolla jäähdytetään laitoksen apulaitteita”, Seinelä sanoo.

TSE:n mukaan investoinnin kokonaiskustannusarvio on noin seitsemän miljoonaa euroa, josta päälaitetoimituksen osuus on noin kaksi miljoonaa euroa. Investoinnin myötä Naantalin voimalaitoksen hiilidioksidipäästöt vähenevät arviolta 25 000 tonnia vuodessa, mikä vastaa noin kahdeksaa prosenttia TSE:n vuoden 2020 hiilidioksidipäästöistä. TSE tavoittelee kivihiilen käytön lopettamista Turun alueen perusenergiantuotannossa vuoden 2022 aikana. Myös turpeesta luovutaan.

Energiajärjestelmien integrointi vaatii lisää osaamista

Jäähalli ottaa täyden hyödyn irti aurinkovoimasta

Lumitehdas varmistaa luistavat ladut Hakunilassa