Alan töissä: Kiinnostava urapolku veti kylmäalalle

Henri Lindeman on kävelevä esimerkki siitä, kuinka kiinnostavia töitä ja etenemismahdollisuuksia kylmäala parhaimmillaan tarjoaa.

Teksti Matti Remes   Kuvat Matti Remes

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Suosittelen kylmäalaa kaikille teknistä alaa miettiville nuorille alan monimuotoisuuden ja erinomaisen työllisyystilanteen ansiosta. Lisäksi yllytän kaikkia alan vaihtoa miettiviä perehtymään alan aikuiskoulutusmahdollisuuksiin”, hehkuttaa Viessmann Kylmäjärjestelmät Oy:n projektisuunnittelija Henri Lindeman.

Työstään silminnähden innostunut Lindeman, 27, on kävelevä esimerkki siitä, kuinka monipuolisen urapolun kylmäala voi tarjota. Porvoosta kotoisin olevan miehen pohjakoulutus on ylioppilastutkinnon ja talotekniikan perustutkinnon yhdistävä kaksoistutkinto. Valmistumisensa jälkeen hän teki vuoden putkitöitä ja siirtyi sitten pienen mutkan kautta Viessmann Kylmäjärjestelmille, joka vielä vuonna 2012 tunnettiin Norpe Suomena.

”Ennen armeijaa kiertelin vuoden verran keikkahommissa apupoikana. Intin jälkeen palasin firmaan ja aloin opiskella kylmäalan ammattitutkintoa Edupolissa.” Opintoputki jatkui kylmäasentajan työn ohessa kylmämestarin erikoisammattitutkinnolla, jonka Lindeman sai viime vuonna valmiiksi. ”Kouluttautuminen työn ohessa on ollut Viesmannin toimintatapa jo pitkään. Jatko-opintojen tekeminen oli todella joustavaa ja palkitsevaa niin työnantajan kuin tekijänkin puolesta.”

Isän esimerkki innosti alalle

Henri Lindeman sanoo, että kylmäalalle hakeutumiseen vaikutti suuresti hänen isänsä Jukka Lindeman, joka vielä eläköitymisensä jälkeen toimii alan töissä. ”Isä ehdotti aikoinaan minulle niin sanotun pakinkantajan hommia kokeneempien asentajien matkassa. Siitä innostus sitten lähti.”

Tammikuussa Lindeman siirtyi kylmäasentajan töistä projektisuunnittelijaksi. ”Työhöni kuuluu työmaiden juoksevien asioiden hoitamista ja sopimista sekä tulevien työmaiden suunnittelua, kuvien piirtämistä, tavaratilauksia, mitoitusta ja tarjouslaskentaa.”

Suurin osa Lindemanin työajasta kuluu toimistolla, mutta päivän tai kaksi viikossa hän kiertää työmaakokouksissa ja suunnittelee yhdessä muiden suunnittelijoiden kanssa työmaita eteenpäin. ”Antoisinta työssä on miettiä, mikä on paras mahdollinen tapa ratkaista eteen tulevat ongelmat. Siinä pääsee käyttämään jatkuvasti mielikuvitusta ja saa huomata kehittyvänsä.”

”Suurimmat haasteet liittyvät taas aikataulutukseen. Kun työtahti varsinkin remonttikohteissa on rivakka, suunnittelijan on oltava valmis mukauttamaan omaa priorisointiaan yllättävissä tilanteissa.”

Hyvä työporukka kaikki kaikessa

Lindeman näkee, että hänellä on erinomaiset edellytykset kehittyä ja kartuttaa ammatillista osaamistaan tulevinakin vuosina. ”Suunnittelutöissä olen päässyt vasta alkuun. Siksi onkin helpottavaa ja antoisaa työskennellä yhdessä ammattitaitoisten kollegojen kanssa, joilla riittää kokemusta tilanteeseen kuin tilanteeseen. Se on loistava tilaisuus omaksua hyväksi todettuja ratkaisumalleja, joihin voi soveltaa omaa näkemystään.”

Työssä viihtymisen kannalta hyvä työporukka on Lindemanin mielestä aivan välttämätöntä. ”Ihminen viettää töissä niin ison osan elämästään, että olisi kestämätöntä, jos töihin ei olisi kiva mennä. Oma työporukkani oli loistava jo asennusaikana ja on sitä myös konttorin puolella”, hän kertoo. ”Hyvä henki koostuu luottamuksesta ja huumorista. Kaikki joustavat ja auttavat taitonsa mukaan, tarvittaessa myös yli oman työnkuvansa.”

Yritykset ammentavat uutta tutkimushankkeesta

Ruotsi avasi suomalaisille lämpöpumpuille ovet maailmalle

Syväkylmää tarvitaan monella toimialalla