Kylmäalalle kotiutunut

Kylmän ammattilaiseksi pääsee monenlaista polkua myöten. Kylmämestari Mika Hentulle vasta kolmas ala osoittautui oikeaksi.

Teksti Dakota Lavento  

Calefa Oy:ssä työskentelevä kylmämestari Mika Henttu löysi kylmäalan aikuisena. Kuva: Petri Vuori
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Kylmäalalle ajattelin jäädä. Olen tänne kotiutunut”, hollolalaisessa Calefa Oy:ssä työskentelevä, joulukuussa 2022 kylmämestariksi valmistunut Mika Henttu sanoo.

Kylmämestari on myös Hentun nimike Calefassa, ja hänen toimenkuvaansa kuuluvat toteutettujen kohteiden lämpöpumppujen käynnistys, optimointi ja etäseuranta sekä huollot. Työtehtävissä Henttu pääsee hyödyntämään monipuolista osaamistaan kylmätekniikan, sähköosaamisen sekä automaatio-osaamisen puolelta.

”Työni on aika lähellä sitä, mitä haluan tehdäkin. Tulevaisuudessa haluaisin ehkä perehtyä vielä enemmän suunnitteluun ja piirtämiseen”, hän sanoo.

Calefa on vuonna 2013 perustettu, modulaarisista AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksistaan sekä hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmistään tunnettu lämpöenergian uusiokäyttöratkaisujen toimittaja. Sen innovatiiviset lämpöpumppuhankkeet ovat jo kahdesti tuoneet Suomeen Euroopan Lämpöpumppuyhdistys EHPA:n Heat Pump Award -palkinnon, vieläpä kahdessa eri kategoriassa.

Mutkan kautta

Hentun tie kylmäalalle ei ollut aivan suoraviivainen. Hän valmistui paperitehtaalla työssä olleen sukulaisensa innostamana paperiprosessin hoitajaksi vuonna 2006, kun töitä alalla ei enää ollut tarjolla. ”Opiskelin sitten toisen tutkinnon ja minusta tuli LVI-asentaja”, hän kertoo.

Asennusfirmassa työskennellessään Henttu pääsi asentamaan myös maalämpöpumppuja. Yrityksessä huomattiin, että asennettuja maa-, ilmavesi- ja poistoilmalämpöpumppuja pitäisi jonkun myös alkaa huoltaa, joten Henttu jatkoi opintoja ja hankki pätevyyden alle 3 kg:n laitteiden asentamiseen ja huoltoon.

Ilmalämpöpumppujen asennus kävi myös Hentulle tutuksi, mutta hän jatkoi myös perinteisten LVI-alan töiden tekemistä.

Hentun työpaikalla tarvittiin pian myös suurempien laitteiden asentajaa sekä vastuuhenkilöä. Henttu ilmoittautui heti mukaan koulutukseen. ”Opiskelimme kylmäasentajan perustutkinnon ja ammattitutkinnon peräperää. Valmistuin vuonna 2016.”

Kylmäala kutsuu

Tutkinnon myötä Henttu vaihtoi LVI-yrityksestä ensin kaupan kylmän alalla toimivaan yritykseen ja vuosi sitten Calefaan. Ilmalämpöpumppujen kokoluokassa hän ei nykyisin enää työskentele, sillä Calefan toimittamat lämpöpumppujärjestelmät ovat megawattiluokassa.

Henttu halusi syventää jo opittua, joten hän opiskeli töiden ohessa kylmämestariksi. Voisi ajatella, että opiskelu on työn ohessa raskasta. Henttu kertoo yllättyneensä, miten luontevaa töiden ja opintojen yhdistäminen lopulta kuitenkin oli. Työ ja puolitoista vuotta kestäneet opinnot eivät haitanneet toisiaan.

”Toki oli sellaisiakin hetkiä, että töissä oli kiirettä ja samalla olisi pitänyt vääntää suunnittelutehtävää kouluun.”

Henttu kiittääkin työnantajaansa Calefaa opiskelujensa tukemisesta. ”Kouluasiat otettiin huomioon työkuormassa. Minua ei missään vaiheessa ajettu ahtaalle.”

Hentulla oli työpaikallaan käytettävissä mentoreina Calefan kokeneita kylmäsuunnittelijoita. ”Sain neuvoja ja tukea suunnittelutyöhön. Asentamisestahan minulle on kyllä ehtinyt kertyä kokemusta, mutta mitoittaminen on ollut minulle haastavin osa oppia. Opinnoissa auttaa paljon, kun voi varmistaa mentorilta, onko ollenkaan oikeilla jäljillä.”

Aikuisenakin ehtii

Kylmäalalle kaivataan uusia osaajia ja Hentun tapaiset alanvaihtajat ovat enemmän kuin tervetulleita. Mies itse on joskus jopa miettinyt, olisiko kylmäalan koulutukseen pitänyt hakeutua jo aikaisemmin. ”Toisaalta oli hyvä, että ehdin tehdä LVI-asentajan töitä riittävän pitkään. Se harjaannutti silmää ja antoi ymmärrystä, miten kokonaisuus on mahdollista toteuttaa”, hän arvelee.

Henttu on valmis suosittelemaan alaa kenelle hyvänsä käytännönläheisestä työstä pitävälle ja ongelmien ratkaisemisesta kiinnostuneille. ”Erilaiset vikatilanteet tarjoavat sopivasti haasteita ja vaihtelua. Harvoin on samanlaisia työpäiviä.”

Calefassa työskentelee nykyisin 35 lämpöpumppualan asiantuntijaa. Yrityksellä on omissa käsissään myynti, järjestelmän suunnittelu, hankinta, logistiikka, projektin johto, automaatio ja jälkihoidon koordinointi. Tytäryhtiö Calefa Technologies Ikaalisissa vastaa moduulien ja erikoislämpöpumppujen valmistuksesta.

Kasvaakseen yritys tarvitsee osaavaa työvoimaa. Huhtikuussa yrityksessä aloittaa toinenkin kylmämestari, mutta lisää henkilöitä tarvittaisiin myös suunnitteluun ja automaatioon.

Kylmätekniikan professuuri voi toteutua ensi vuonna

Kylmätekniikan koulutuspäivät tulevat taas

Kylmäalalla on edelleen huutava työvoimapula