Kaukolämmöstä maalämpöön säästörahoituksella

Lappeenrantalainen taloyhtiö maksaa merkittävän investoinnin energiaremontin tuomilla säästöillä.

Teksti Dakota Lavento  

Asunto Oy Kotivalkaman IV-koneita nostettiin paikalleen kauniissa säässä. Kuva: Tauno Lakkala.

Näinhän sen kuuluisi mennä: taloyhtiön kehityshanke valmistellaan huolella, ja rahoitus hoituu syntyvillä säästöillä. Lappeenrannan Pikisaaressa sijaitsevan Asunto Oy Lappeenrannan Kotivalkaman energiaremontista kannattaa ottaa mallia.

Asunto Oy Kotivalkama on vuonna 2000 valmistunut 45 asunnon hyvin hoidettu yhtiö, jonka osakkaita kaukolämpökustannukset olivat alkaneet ahdistaa. Kaukolämmön kulutus oli ollut noin 450 MWh, ja siihen kului vuonna 2017 kaikkiaan 38 250 euroa.

Yhtiön teknisesti suuntautunut neljän hengen hallitus pisti tuulemaan. Tehtävät jaettiin ja jokainen paneutui hankkeen yhteen osaan, keräsi tietoa ja pyysi tarjoukset. Hankekokonaisuus oli kokonaisvaltainen energiaremontti ja sähköautojen latauspisteet kaikille autopaikoille. Se nimittäin maksettaisiin energiaremontin tuomilla säästöillä. Nelituntisessa ylimääräisessä yhtiökokousseminaarissa keskustelua herättikin vain suunnitteilla olevan aurinkosähköjärjestelmän laajuus. Sitä päätettiin kasvattaa.

Monipuolinen kokonaisuus

Asunto Oy Kotivalkaman energiaremontissa siirryttiin kaukolämmöstä maalämpöön. Lisäksi haluttiin ottaa ilmanvaihdon kautta harakoille karkaava energia talteen ja tuottaa aurinkosähköä lisääntyneen kulutuksen kattamiseksi, koska maalämpöpumput kasvattavat yhtiön sähkönkulutusta. Yhden autokatoksen katolle asennettujen aurinkopaneelien maksimituotto on 16,5 kW.

Vanhojen ilmanvaihtolaitteiden tilalle vaihdettiin uudet LTO-kennoilla varustetut ilmanvaihtolaitteet, joista keruuliuos kiertää kahdelle Thermian Mega-kiinteistölämpöpumpulle, joista toinen on kokoa XL ja toinen M. Lisäksi järjestelmään kuuluu kolme 500 litran käyttövesivaraajaa ja patteriverkolle oma varaajansa.

Järjestelmää varten tarvittavat yhdeksän energiakaivoa porasi ST1 Lähienergia. Kaivoista syvin on kaikkiaan 340-metrinen.

Taloyhtiön maalämpöjärjestelmän asennuksesta ja ilmanvaihtojärjestelmän uudistamisesta vastasi KS-Lämpö Oy. Yritys on toteuttanut jo satakunta energiaremonttia eri kokoisille taloyhtiöille. Toimitusjohtaja Jouko Savolainen kertoo, että nykyään energiaremontteja tehdään jo kymmenvuotiaisiin yhtiöihinkin. ”Lämmitys on taloyhtiöissä suurin kuluerä ja ainut, jossa pystytään säästämään näin paljon.”

Vaihto kannattaa

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen sanoo, että taloyhtiöille kaukolämmöstä luopuminen kannattaa, koska kaukolämmöllä ja maalämmöllä tuotetun lämpöenergian välinen hintaero on kasvanut.

”Maalämpöpumpuilla lämmön hinta jää usein 40 euroon megawattitunnilta. Se on puolet alhaisempi kuin kaukolämmöllä.” Hirvonen arvelee, että kaukolämmöstä maalämpöön siirtyneitä taloyhtiöitä on jo 1 500.

Erityisesti rivi- ja paritaloyhtiöissä maalämpöön siirtymisen puolesta puhuu myös halu saada käyttöön hyvin edullinen viilennys. Viilennystä saadaan energiakaivosta hyvin pienellä lisäinvestoinnilla, ja se toteutetaan yleensä puhallinkonvektoreilla.

Yleensä KS-Lämpö Oy:n kohteissa kerralla toteutetaan pelkkä lämmitystaparemontti, jossa siirrytään kaukolämmöstä tai öljystä maalämpöön tai joskus myös ilma-vesilämpöön. Asunto Oy Kotivalkaman kokonaisvaltainen hanke on KS-Lämpö Oy:n kohdallakin poikkeuksellisen monipuolinen.

Ja ne säästöt sitten, niitä taloyhtiössä lasketaan vuositasolla saatavan noin 23 000 euroa. ”Hanketta varten otettu pankkilaina on maksettu noin 15 vuodessa”, hallituksen jäsen Jukka Niiranen kertoo tyytyväisenä.

Asunto Oy Lappeenrannan Kotivalkama

  • Kaukolämmön kulutus: 450 MWh (38250 €/v)
  • Käyttökustannukset remontin jälkeen: 15421 €
  • Energian säästö: 321553 kWh
  • Laskennallinen säästö 23 000 €/v (KS-Lämpö Oy)

Fortum kiihdyttää vauhtia kaukolämpöhankkeissa

Sähkölautan akusto vaatii tehokkaan jäähdytyksen

Hypermarket vaihtaa kaukolämmön lämpöpumppuihin