Räätälöityä kylmäkoulutusta Savossa

Savon ammattiopistossa on erinomaiset tilat kylmätekniikan opiskelulle. Siellä voi erikoistua kylmätekniikkaan yhteishaun kautta talotekniikan perustutkinnon opinnoissa ja jatkuvan haun kautta ammattitutkinnon opinnoissa.

Teksti Dakota Lavento   Kuvat Katri Bäck

Putkipuolelta kylmän opiskeluun elokuussa 2024 siirtynyt Topi Hiltunen, vas. ja Andreas Laapio harjoittelevat modernissa työtilassa Seppo Tirkkosen opastaessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Siilinjärven Toivalassa on nykyisin parhaat tilat kylmätekniikan opiskelulle. Tätä mieltä ovat siellä kylmätekniikan opetuksen tutkintovastaavana työskentelevä Marko Pasanen ja opettaja Seppo Tirkkonen. Savon ammattiopiston kylmätekniikan opetustiloja on uudistettu viimeksi kuluneen vuoden aikana. Työsalitilassa on panostettu erityisesti sähköasennusharjoitusten turvalliseen tekemiseen. Hankerahaa on haettu CO₂-järjestelmän rakentamiseksi sellaiseksi, että se palvelee käynnissä olevien tutkintoon liittyvien muutoksienkin jälkeen paitsi opiskelijoita, myös alueellista yrityselämää.

Myös kylmätekniikan opiskelijat Kasperi Malinen, 43, ja Andreas Laapio,18, ovat samaa mieltä. Tiloja ja laitteita ei ainakaan voi syyttää, jos opinnot eivät etene odotetulla tavalla.

Siilinjärven Toivala on yksi Savon koulutusyhtymän ylläpitämän Savon ammattiopiston kampuksista. Koulutusyhtymään kuuluu myös Varkauden lukio, ja loput koulutusyhtymän kampukset sijaitsevat Varkauden lisäksi Iisalmessa, Kuopiossa (Savilahti ja Kolmisoppi) sekä Siilinjärven Rissalassa. Opiskelijoita on vuosittain noin 15 000.

Kuten muissakin ammattiopistoissa, Savon ammattiopistossa voi erikoistua kylmätekniikkaan yhteishaun kautta talotekniikan perustutkinnon opinnoissa ja jatkuvan haun kautta ammattitutkinnon opinnoissa. Seuraava yhteishaku on 18.2.–18.3.2025.

Ammatinvaihtajat ja osatutkinnon suorittajat pääsevät opiskelemaan jatkuvan haun kautta ympäri vuoden. Opinnot räätälöidään henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaan (HOKS) ja opetus voidaan toteuttaa monimuotokoulutuksena. Osaaminen osoitetaan ja arvioidaan tutkinnon mukaisissa tehtävissä työpaikoilla. Tutkinnon voi opiskella ja suorittaa myös oppisopimuksella.

Kiinnostava ala ja varma työpaikka

Kasperi Malinen ehti työskennellä 15 vuotta rakennusmaalarina. Kysymyksessä ei ollut hänelle mikään kutsumusammatti. Maalarin työ ei ollut hänelle kutsumusammatti vaan ennemminkin sattumien summa, mutta yhtä kaikki, hän viihtyi rakennusalalla. Oli kuitenkin talvia, jolloin rakennusmaalarille ei riittänyt töitä. Lopulta hän sai tarpeekseen ja päätti kouluttautua alalle, jossa töitä riittäisi ympäri vuoden.”Minulla on muutama kaveri kylmäalalla. Ala vaikutti kiinnostavalta ja työllisyysnäkymät enemmän kuin lupaavilta”, hän kertoo.

Nyt 1,5 vuoden jälkeen Malisen opinnot ovat jo hyvässä vaiheessa. Yleisistä aineista hän sai suurimman osan hyväksi luetuiksi ja loputkin ovat jo suoritettuna. Tutkinnon suorittamiseen kuluu enää puoli vuotta tai vuosi.

Malinen kertoo viihtyneensä opinnoissa, mutta toivoisi, että uusia asioita käytäisiin johdonmukaisemmin läpi. ”Vaihteluhan on toki mukavaa, mutta välillä tuntuu, että asiasta toiseen pompitaan liikaa”, hän sanoo.

Valitettavasti asialle ei oikein voi mitään tilanteessa, jossa opintojen aloitus on mahdollisimman joustavaa. Opiskelijoiden erilaiset lähtökohdat on otettava huomioon. ”Heissä on viittä eri osaamistasoa. Jotta vasta taloon tulleetkin pääsisivät mukaan ja pysyisivät kärryillä, joudumme väkisinkin kertaamaan”, Seppo Tirkkonen kertoo.

Kolmannen vuoden opiskelija Andreas Laapio hakeutui opiskelemaan talotekniikkaa yhteishaussa. Hän halusi opiskella alaa, jossa pääsee tekemään työtä käsillään. Alun perin häntä kiinnosti enemmänkin putkiasennus. ”Vaihdoin kuitenkin kylmäasennukseen, sillä putki- ja IV-asennus eivät kiinnostaneet minua yhtä paljon.”

Savon ammattiopiston kylmätekniikan opetuksen tutkintovastaavana työskentelevä Marko Pasanen (oikealla) ja opettaja Seppo Tirkkonen sanovat, että alalle kaivataan jatkossa runsaasti uutta verta alanvaihtajien kautta.

Työpaikka haussa

Niin Laapio kuin Malinenkin etsivät parhaillaan työelämässä tapahtuvan oppimisen paikkaa. Nykyisessä rakennusalan matalasuhdanteessa myös talotekniikka-alan opiskelijoille paikkojen löytäminen on haastavaa, mutta kylmäalalla tilanne on Savon ammattiopiston työssäkäyntialueella Tirkkosen mukaan parempi kuin talotekniikassa yleensä. ”Tosin alue on myös laaja ja välimatkat pitkiä, joten alan yrityksissä kylmäasentaja saa tottua istumaan autossa. Pielavedeltä Varkauteen on matkaa jo puolentoistasataa kilometriä.”

Malista kiinnostaa erityisesti kaupankylmä, mutta hän arvelee, että todennäköisimmin hän pääsee tekemään näytöt ja kiinni työelämään lämpöpumppujen kautta.

Osatutkinnot suosittuja

Kun oppisopimusopiskelijat lasketaan mukaan, Savon ammattiopistossa on kylmätekniikan opiskelijoita parhaillaan 43. Uusien tutkintoperusteiden myötä Savon ammattiopistossa kylmän osaamisalalle perustettiin vuonna 2021 nuorista perustutkinnon suorittajista oma ryhmänsä. Heistä suurin osa valmistui keväällä 2023 ja työllistyi mainiosti.

Ylivoimaisesti suurin osa opiskelijoista kuitenkin saapuu nykyisin jatkuvan haun kautta, joten jatkossa nuorten kylmäryhmää ei välttämättä aloiteta vuosittain. Jatkuvan haun kautta saapuvien perustutkinnon suorittajien tausta on putki- tai sähköasennuksessa tai rakennusalalla. Koko tutkinnon suorittajat ovat kuitenkin vähemmistönä. Yleisimmin tavoitteena on alle 3 kg tai yli 3 kg pätevyys.

”On heitäkin, jotka tulevat alun perin suorittamaan koko tutkintoa. Kun selviää, että Tukesilta voi hakea pätevyyksiä tietyillä tutkinnonosilla, heidän suunnitelmansa usein muuttuvat. He huomaavat pääsevänsä työllistymään nopeammin, ja ainahan opintoja voi täydentää myöhemmin”, Pasanen sanoo.

Savon ammattiopiston koulupiirialueella on pieniä alan yrityksiä, joissa vanhat ammattilaiset ovat jäämässä eläkkeelle. Tällaiset kokeneet yrittäjät olisivat kullan arvoisia oppisopimuskouluttajia, mutta heillä ei välttämättä enää riitä tarpeeksi jaksamista ja töitä yhdelle opiskelijalle. Savon ammattiopistossakin on otettu selvää, voiko oppisopimuksen tehdä useammalle yritykselle, että tarvittavat tunnit saa täyteen. Tämä on mahdollista, kunhan yritykset sijaitsevat saman koulupiirin alueella.

Aikuiskoulutuksesta ei pidä leikata

Toivalassakin hallituksen kaavailemia säästöjä aikuiskoulutukseen seurataan kauhulla. ”Kylmäalalla puhutaan, että lähitulevaisuudessa 2 000 ukkoa on jäämässä eläkkeelle, mutta luku voi olla jopa suurempi.”

”On aivan selvää, että tätä vajetta ei saada täyttymään nuorisokoulutuksen kautta. Yhteishaussa on haastava lähteä rekrytoimaan riittävästi ja nopeasti osaajia. Tarvitaan alanvaihtajia ja heitä saadaan talotekniikka- ja rakennusalalta jatkuvan haun kautta. Aikuisten alan vaihto pitäisi saada suhteellisen kivuttomasti toteutumaan. Ainakaan valtiovaltaa siihen ei tarvita jarruttamaan.”

Kylmätekniikan professuuri voi toteutua ensi vuonna

Kylmätekniikan koulutuspäivät tulevat taas

Kylmäalalla on edelleen huutava työvoimapula