Ruotsi avasi suomalaisille lämpöpumpuille ovet maailmalle
Porvoolaisen Energy Machinesin lämpöpumpuista yli 90 prosenttia menee vientiin. Ruotsin ohella päämarkkinoiksi ovat nousseet Tanska ja Yhdysvallat.
Teksti Matti Remes Kuvat Matti Remes
Porvoon Emäsalossa sijaitsevassa teollisuushallissa työntekijät laittavat kasaan pakettiauton kokoisia lämpöpumppuyksiköitä. Tämä on Energy Machines Oy:n tuotantolaitos, josta valmistuvista laitteista yli 90 prosenttia menee tätä nykyä vientiin. Yrityksen toimitusjohtaja Tom Hämäläinen sanoo, että kansainvälisille markkinoille suuntautumisen vuoksi Energy Machines tunnetaan varsin huonosti suomalaisella kylmäalalla. Vähän paremmin tiedetään yrityksen aiempi nimi EKP-Cool Oy. Hämäläinen on yksi vuonna 2001 aloittaneen EKP-Coolin perustajista. Vedenjäähdyttimien, kylmävesiasemien ja vakioilmastointikoneiden valmistuksesta yrityksen painopiste on siirtynyt integroituihin lämpöpumppujärjestelmiin. ”Ruotsi nousi 2010-luvulla meille tärkeimmäksi markkinaksi, kun Suomessa kauppa tyrehtyi. Ruotsissa auttoivat eteenpäin vanhat suhteet”, Hämäläinen sanoo.
Ruotsi, Tanska ja Yhdysvallat tärkeimmät markkinat
Ruotsissa EKP-Coolin toimittamista lämpöpumpuista iso osa meni aluksi savukaasujärjestelmiin. Sittemmin pääkohteiksi ovat nousseet erilaiset kiinteistöt, kuten asuinrakennukset, sairaalat ja kauppakeskukset.”Valmistamme edelleen myös vakioilmastointikoneita lähinnä Suomen markkinoille, mutta niiden osuus liikevaihdosta on alle kymmenen prosenttia”, Hämäläinen laskee. Uusi vaihe yrityksessä alkoi, kun ruotsalaisomisteinen Energy Machines osti EKP-Coolin vuonna 2017. Yrityskaupan myötä yhtiö on vahvistanut entisestään jalansijaa Ruotsissa ja sittemmin myös Tanskassa. Uusin markkinavaltaus on Yhdysvallat. ”Tanska on tällä hetkellä meille suurin markkina”, Hämäläinen arvioi.
Kaukolämpöyhtiöt kasvava asiakasryhmä
Energy Machines on erikoistunut rakennusten yhdistettyjen energiajärjestelmien suunnitteluun, toteutukseen ja valvontaan. Myynnin ja projektisuunnittelun hoitavat yrityksen toimistot Ruotsissa ja Tanskassa. Porvoon-tehtaan vastuulla on lämpöpumppujen ja jäähdytyslaitteiden valmistus. Energy Machinen lämpöpumppujen teho vaihtelee käyttökohteesta riippuen muutamasta kymmenestä kilowatista aina runsaan yhden megawatin järeisiin laitteisiin. Suunta on kohti suurempia laitekokoja. Tällä hetkellä suurin osa lämpöpumpuista menee kiinteistöjen maalämpöjärjestelmiin, mutta myös kaukolämpöyhtiöt ovat kasvava asiakasryhmä. Esimerkiksi Tanskassa kaukolämmön tuottajat haluavat luopua kaasun käytöstä ja hakevat uusia ratkaisuja erilaisista hukkalämmöistä. Energy Machines on myynyt lämpöpumppuja muun muassa kohteisiin, joissa jätevesistä ja kotieläinten lannasta halutaan kerätä energia talteen. ”Uskon vahvasti, että etenkin kaukolämmön tuotannossa lämpöpumppujen hyödyntäminen kasvaa koko ajan. Meneillään on iso murros, kun fossiilisista polttoaineista pyritään luopumaan”, Tom Hämäläinen arvioi.
Kilpailuvalttina järjestelmän tarkka räätälöinti
Kilpailu lämpöpumppujen kansainvälisillä markkinoilla on kovaa. Energy Machinesin tuotevastuupäällikkö Mika Kapanen sanoo, että Porvoossa kokoonpantujen järjestelmien keskeinen kilpailuvaltti on niiden räätälöinti tarkasti asiakkaan tarpeiden mukaan. ”Jokaisessa kohteessa järjestelmä mitoitetaan tarkasti asiakkaan olosuhteisiin, jotta se istuu hyvin kokonaisuuteen. Sen jälkeen valitsemme siihen parhaiten sopivimmat laitteet”, Kapanen kertoo. Energy Machinen integroitu lämpöpumppu-jäähdytin sisältää kompressorin, höyrystimen, lauhduttimen ja säätölaitteet. Lisäksi järjestelmässä on sisäänrakennetut pumput lämpimän ja kylmän veden kierroille. ”Valmis paketti vähentää oleellisesti työmaalla tarvittavia asennuksia. Paikan päällä yksikköön tarvitsee vain asentaa putket ja sähköt”, Kapanen toteaa.
Paljon paukkuja ohjelmistoihin
Energy Machines on myös laittanut paljon paukkuja automaatioon ja ohjelmistokehitykseen. Se muun muassa mahdollistaa lämpöpumpun integroinnin joustavasti erilaisiin talotekniikkajärjestelmiin. Yhtiön kehittämän pilvipalvelun kautta energiajärjestelmää voidaan säätää, ohjata ja valvoa laitteiston käyttöönotosta lähtien. ”Pystymme jäljittämään viat ja näkemään historiatiedot järjestelmän toiminnasta. Jos emme pysty ratkaisemaan ongelmaa etänä, kumppaniyritys käy hoitamassa asian paikan päällä”, Mika Kapanen sanoo. Energy Machines Oy:llä on Emäsalossa 19 työntekijää. Yrityksen 3,3 miljoonan euron liikevaihdosta noin 15 prosenttia kului viime vuonna tuotekehitykseen. Tom Hämäläisen mukaan yksi tutkittavista kohteista ovat kylmäaineet. Yhtiö käyttää lämpöpumpuissaan pääasiassa R1234ze-kylmäainetta, mutta propaani tekee vahvasti tuloaan. ”Tätä siirtymää selvitämme parhaillaan.”
KylmäExtra 2/2024
- Pääkirjoitus: Alan ylityöllisyys – koko Suomen haaste?
- Yritykset ammentavat uutta tutkimushankkeesta
- Kylmätekniikan professuuri voi toteutua ensi vuonna
- Energiajärjestelmien integrointi vaatii lisää osaamista
- Uuden F-kaasuasetuksen vaatimuksia astumassa voimaan
- Jäähalli ottaa täyden hyödyn irti aurinkovoimasta
- Lumitehdas varmistaa luistavat ladut Hakunilassa
- Jäähalleista pieniruokaisia
- Kylmätekniikan koulutuspäivät tulevat taas
- SKLL koulutti F-kaasuasetuksesta ja painelaitesäädöksistä
- Kylmäalalla on edelleen huutava työvoimapula
- Räätälöityä kylmäkoulutusta Savossa
- Ruotsi avasi suomalaisille lämpöpumpuille ovet maailmalle
- Syväkylmää tarvitaan monella toimialalla
- Vauhtia lämpöpumppualan vientiin ja palvelukehitykseen
- Arvostettu lämpöpumppupalkinto Suomeen
- Alan töissä: Huoltotöissä ratkaisee hyvä asiakaspalvelu
- Talotekniikka-alalle tarvitaan uusia osaajia