Arvostettu lämpöpumppupalkinto Suomeen

Turun Ylioppilaskyläsäätiön asuntokohde Tyyssijaan toteutettu energiaratkaisu palkittiin European Heat Pump Associationin myöntämällä Heat Pump City of the Year 2024 -palkinnolla. Palkitussa energiaratkaisussa hyödynnetään kaukojäähdytyksen paluulämpöä lämpöpumpun lämmönlähteenä tavoitteena energiapositiivinen asuminen.

Teksti Dakota Lavento   Kuvat Ilari Vuores

Suomalaiset yritykset ovat pokanneet EHPAn Heat Pump Awardin eri sarjoissa jo useana suonna. Tänä vuonna HPA- palkinnot luovutettiin Brysselissä 25. syyskuuta. Heat Pump City of the Year 2024 -palkintoa juhlimassa vasemmalta palkinnon luovuttanut EHPAn hallituksen kunniajäsen Jussi Hirvonen, Jussi Alpua ja Juha Aaltola Oilonilta, Joona Salmi Turku Energialta ja Jussi Sjöström HögforsGSTltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun Tyyssijassa toteutettu energiaratkaisu mahdollistaa energiavirtojen kierrättämisen kaupungin sisällä aivan uudella tavalla ja on mainio esimerkki kiertotalouden soveltamisesta. Energiaratkaisulla on myös mahdollista tuottaa samalla kaukolämpöä ja – jäähdytystä myös muiden Turun seudun kaukolämpö- ja kaukojäähdytysverkkoon liitettyjen kiinteistöjen käyttöön.

Lämmitysjärjestelmä toimii Tyyssijassa kaksisuuntaisesti, eli lämpöpumppulaitteisto käyttää lämmönlähteenä muista kiinteistöistä talteen otettua kaukojäähdytyksen paluulämpöä. Tuotettua lämpöenergiaa voidaan siirtää Tyyssija-kiinteistön lisäksi muille seudun kiinteistöille kaukolämpöverkoston kautta. Kohteessa testataan myös lämmön ja sähkön varastointia sekä energiavirtojen optimointia. Kokonaisuudessaan alueen käyttämä lämpö ja sähkö tuotetaan uusiutuvia energialähteitä hyödyntäen.

Energiaratkaisun kehittämiseen osallistuivat myös tutkimuskumppanina VTT, lämpöpumppulaitteistosta vastasi Oilon ja lämpöpumpun ja energiaverkoston välisistä lämmönvaihdin- ja ohjausjärjestelmistä HögforsGST.

Energiapositiivisessa asumisessa asuinkohde tai asuinalue tuottaa vuositasolla enemmän energiaa kuin mitä se itse kuluttaa. Palkittu energiaratkaisu on ollut osa Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelman rahoittamaa RESPONSE-hanketta, jota Turun kaupunki koordinoi paikallisesti.

RESPONSE-hankkeen tavoitteena on luoda eurooppalainen strateginen visio kaupunkien energiankäytön siirtymästä kohti tavoitetta olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.

SKLL koulutti F-kaasuasetuksesta ja painelaitesäädöksistä

Suomen Kylmäliikkeiden Liitto tekee työtä alan opetuksen kehittämiseksi

Pohjoismainen yhteistyö Norjan kylmäpäivien teemana